用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 想了解吓深水埗基督教崇真 ...
go

想了解吓深水埗基督教崇真 [複製鏈接]

Re: 想了解吓深水埗基督教崇真

hi silviang

你好! 如果你想知多的有關「深水埗基督教崇真中學」係 bk 媽咪心目中的評價,你可以參考以下連結 :-

「深水埗基督教崇真中學好唔好???」
http://www.baby-kingdom.com/modu ... amp;forum=45&36[/url]

你打算比你小朋友入讀此校?

[ 本文章最後由 mody 於 07-7-12 16:54 編輯 ]

hi silviang

基祟係04年開始辦學,係一所全新直資中學,不過上年已經有 S5 學生參加會考,全部都係由外校招回來的 S5 學生,還有今年同明年的 S5 都係外來生 (唔係由基祟 S1 開始直上 S5 的學生)。

註: 我有一位鄰居的女兒現時係基祟的 S5 學生,佢應該係基祟第二屆 S5 畢業生。佢係由伊利沙伯中學 S4 時轉去基祟的。

唔係好明白! 你話基祟收你小朋友但係又無話你知幾時去註冊? 無理由係咁架! 想問下基祟係點樣通知你佢收你小朋友的呢? by letter or by telephone?

請問你小朋友係幾時去基祟面試的呢? 06年12月 or 07年3月?

我囡囡係第二輪收生時 (07年3月 interview) 被取錄的。已經係上星期註冊左啦! deadline 係4月13日 (五)。我地係收到基祟發信通知取錄的,而且信上清楚列明註冊日期。

你都係 check 清楚吧! 最好都係打個電話去學校問清楚好的。祝好運!

hi silviang

係呀! 我所說的「註冊」就係指交回"小六學生証"比基祟啦! 當日只有交証同簽署一份同意書,而校務處職員講話稍後會通知正式註冊入學同訂造校服等事宜。

很高興知道你小朋友將會同我囡囡做同學仔呀! 希望大家保持聯絡啦!

註: 丘校長很有辦學經驗同理念的,基祟在他的領導之下,我放心把女兒送進這所學校。我對基崇充滿信心!

hi silviang

please check pm.   

hi mother-cat

好多謝你給我們咁中肯的「用家」意見! 希望以後大家能多多交流,以後還有很多要請教的地方,希望你不要介意呀!

很高興認識你! 大家保持聯絡吧!

mody

mother-cat 寫道:
HI 各位,
我的囡囡今年在TTCA讀F.1.家住大埔.每天未夠6點便要起身返學,好彩有架巴士直接到長沙灣廣場,可以全程瞓到尾站,上堂唔會“恰”眼瞓。個人對丘校長的領導充滿信心,故十分開心囡囡能於TTCA讀書,亦有聽聞一些教友甚至效法孟母三遷,讓子女入讀此校,日後可保持聯絡。

hi silviang

收到啦! 已回 pm。please check.  thx!  

silviang 寫道:
hi mody

請check pm, 不知你能否看到我的回覆. (第一次用pm回覆 )

hi CandyMom

歡迎你加入呀! 你的小朋友也是/將會是 TTCA 的學生?  

CandyMom 寫道:
me too       ,                       

hi bkfriend

歡迎你加入我地 TTCA 家長的行列呀!  

以後要多多保持聯絡啦!  :

hi waisiuchuen

好想知道呀! 因為我們的小朋友係今年九月就入讀 TTCA 啦! 真係好想了解一下這校的一切,尤其是對學生在校內的的表演如何處理及安排的是否恰當。

請詳細告知。謝謝!

hi waisiuchuen

非常多謝你的分享。  

看過你兒子在基祟的經歷,都能感受到你和兒子在過去三年中的不斷努力,尤其是他,在落後於別人的同時也不氣餒、能堅持奮鬥下去,証明付出必有收穫的真實道理。今年他的成績終於可以追得上別人,希望他不要因此感到自滿,你要鼓勵他繼續努力,成績更進一步。

幸運的是,你在三年前讓兒子入讀了基祟,那裡有一群積極教育事業的老師,有一位極具教學理念及豐富經驗的校長,他們對教育的熱誠在你兒子的經歷上表露無遺。他們對所有學生都一視同仁,尤其是對成績稍遜的一群更是不離不棄,積極提攜,真正能做到孔子偉大的教育思想「有教無類」。相對那些只顧爭取學校聲譽而只收攬成績彪炳的學生的所謂「名校」,她們豈不感到汗顏!?!

聽過你兒子的親身經歷分享,讓我對基祟的信心也增添了不少,現在回想起早前為女兒在抉擇應否放棄資助學位而選擇基祟的思想爭扎中最後決定接受基祟的學位而感到欣慰。

期待再次聽到你兒子及他的同學在基祟的其他經歷分享。謝謝!  

Re: 想了解纒深水

hi bkfriend & mrsliu1991

您們好!  您地咁早收到學校信通知入學註冊日期同 bridging course 安排啦? 係咪今日收架? 我重未收到呀? 咩註冊日期唔係 fix 係 12 or 13日咩? 連 11日都有? 重有想問下您地的小朋友放榜 (10號) 個日重駛唔駛返自己小學呢?

唔好意思,咁多問題。

:loveliness:  Push
‹ 上一主題|下一主題