用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天神嘉諾撒學校 天神嘉諾撒學校
樓主: BOBO128
go

天神嘉諾撒學校 [複製鏈接]

乙.

根據「計分辦法準則」分配的學位

-
-
佔學校小一學額不少於20%
若申請人數超出其學位數目時,須按照下列「計分辦法準則」甄選學生:
一.父/母全職在與該小學同一校址的幼稚園或中學部工作

(20分)

二.兄/姊在與該小學同一校址的中學部就讀

(20分)

三.父/母為該小學的校董

(20分)

四.父/母或兄/姊為該小學的畢業生

(10分)

五.首名出生子女﹙即為家庭各子女中最年長者﹚

(5分)

六.與該校的辦學團體有相同的宗教信仰 *

(5分)

七.父/母為該小學主辦社團的成員

(5分)

八.適齡的兒童(即翌年九月開課時年滿五歲八個月至七歲)

(10分)

yingwong,

你好!機會高唔高要睇你有幾多分,有25分-應該入到,有20分-入到機會相當高,15分-有難度。如果沙示打後個一兩年出世,出生率低,機會又會高D。
你囡囡讀緊的幼稚園英文程度幾高,如考慮此校,中文和數學加強D,第時會讀得輕鬆D架。

[ 本文章最後由 claudi-mama 於 07-10-10 17:44 編輯 ]

潛能未出渣麻,就話人地(栗子)唔outstanding,哼

以往都係頂龍33人/班,今年小小姐個班有36人

原文章由 栗子媽媽 於 07-10-11 17:33 發表
天神已跟ST MARY接龍
佢地現在只有3班, 31-32人一班啦
暫時都未有普通話教學
如竹葉青所講,星期二為普通話日,鼓勵小朋友係學校講多D啦

因為栗子係派位入學,冇經過3RD ROUND KNOCK DOOR,我唔G佢地KNOCK DOOR / 插班 ...

下你地得32人,典解我地36人咁多,唔係平均分配既咩

我都以為33人,亞大個陣每班30人最多個都係33人(一早已經小班lu ),我係e-class見到同學錄有36個人名

原文章由 栗子媽媽 於 07-10-12 10:46 硐表
栗子班32人,1c 唔係33人咩

唔好咁緊張啦: 小朋友見到攪到佢地都緊張埋,到時唔記得哂就C 你就好la可以請假,你囡囡有你並肩同行一定應付得到:

Test咪比份卷你做。溫習哂教過既書,作業,Notes同Paper大致無問題, 閱讀理解/造句/重組句子 - 要視乎小朋友既語文能力。常識就要留意下新聞及普遍既生活常識。大多數小朋友既死穴係 -------- 唔小心/大意, 尤其數學。平時少少咁溫,唔好測/考前先谷埋同佢溫,佢地實接收唔到架,大人又容易 。如有需要,測考前自己準備D工作紙比佢做下,等佢知道大概既模式。

小小姐K2時,我都有做工作紙比佢,有同佢溫黙書。K3就開始要佢自己溫。剛剛小一,我都會幫佢溫習比時間佢適應,到佢OK個陣我就放手。希望我個如意算盤打得響啦

每晚同囡囡傾下計,問佢今日係學校有D咩開心事,又有D咩唔開心既事發生左,叫佢講比你聽同佢分享下校園生活。而且佢地實會有D同他人相處既問題,你要作出適當既指引和開解。你一定要搵出佢驚返學既原因,唔係就好大問題架la。儘量要佢早D瞓覺,起身就無咁辛苦,我小小姐05:45起身,晚上08:30-09:00佢就一定要瞓。小朋友一定要夠瞓呀,除左上堂辛苦,脾氣都 D

原文章由 berylberyl 於 07-10-20 10:42 硐表

就黎test同埋考試, 我好緊張, 以往test 係點呢? 我已經攞定假陪我家小姐到時温書

我囡囡到現時都未全部習慣小一生活, 起身辛苦啦, 又同我講好驚返學, 我見佢人瘦咗啲, 唔知係咪每日唔瞓得夠, 真係要煲多啲湯 ...

大小姐話已經5年,今年第6年。

原文章由 栗子媽媽 於 07-10-23 09:57 硐表
上網問功課
栗子份功課訪問粱修女,問左佢服務學校幾多年
請問大家家中小主人知唔知答案呀

不如請shirleychan2007出黎幫我地解答丫

原文章由 jackyfung88 於 07-10-24 12:51 硐表
30年,但不肯定是正確答案。

『大小姐話梁修女已服務左天神5年 』,亂up一通

粟子媽媽記得PM我

原文章由 栗子媽媽 於 07-10-23 09:57 硐表
上網問功課
栗子份功課訪問粱修女,問左佢服務學校幾多年
請問大家家中小主人知唔知答案呀

點惡法?點解惡?

係小朋友頑皮/轉堂談話/欠功課?????? OR 無理取鬧?????
訓導主任惡??????

原文章由 BOBO128 於 07-10-31 23:46 硐表
又打擾大家 ....

昨晚有朋友跟我講, 天神的老師好惡   , 會好惡甘罵小朋友

吾知道 是否 好多老師都甘惡 ?

我無聽小小姐講過噃,今晚問問先: 玩突擊好刺激

聽日你會出席家長會嗎?我請唔到假,如果你去,返黎話我知好嗎 Thanks a lot

原文章由 栗子媽媽 於 07-11-2 14:20 硐表
竹葉青
tksssssssssssssssssss
咁幾時會有範圍收呀
仲有兩個weeks就測啦噃

查實佢地好似神不g,鬼不覺test左一次常識,栗子話有次又係有份野問奧運/mr tseung.............etc咁上下既野,佢錯兩條,而全班有6個人全中, ...

我又無聽個囡囡講班主任好惡, 有同學欠交或者頑皮D老師就會責備囉,咁做錯事被懲罰可以理解。如果大聲D鬧下,罰下企,間呎打下手板.... 只具阻嚇作用無傷害性既我可以接受。

但由大小姐開始入讀到現在小小姐我都未有聽過飛簿事件。可以PM告之是哪位老師?

小小姐到現在都很喜歡返學,很喜歡老師們。上星期在e-class填上心情指數時,問她點解填上驚喜, 佢掩著咀巴好開心地笑著告之當天老師鍚了她臉珠一啖,不停地哈哈大笑...... 我想她在校園的生活是非常愉快。

很幸運我自己跟學校並未有不愉快的經歷,有關家長義工、課外活動、囡囡趺倒、朗誦報名等... 班主任和有關老師都有致電給我作出聯繫。(我在此版前面亦曾提及)

現在"家校合作"是很重要,亦都很鼓勵。如有意見或小朋友有問題,大可主動約見有關老師,多作溝通和瞭解。

大家繼續為我們的孩子努力啊:

shirleychan2007

你去左邊樹呀

原文章由 shirleychan2007 於 07-9-12 15:48 硐表
hello 各位mama, 你地好呀! 我自己本身係天神舊生, 個大女啱啱係天神畢左業啦, 細女就今年入左去讀小一, 我亦加入左家長教師會做委員幾年啦, 今年11月會繼續參選, 希望到時你地會投我一票啦, 另外我地校友會已經成立 ...

以前大小姐派測驗卷、成績表都係跟學號。

你唔好迫爆粒栗子噃   唔好咁緊張啦 "V-LESS" 通常D家長三年級先G發功,e+一年級鍊下功先 唔好嚇親佢。就黎冬天 ,好掛住暖粒粒既栗子:

原文章由 栗子媽媽 於 07-11-5 16:33 硐表
FLY 薄我冇聽過
不過想印証下係咪 100分 既卷派先 架

栗子都好LIKE學校,不過個個MONDAY都有MONDAY BLUE,同埋英默一殺埋身就驚,我都檢討緊自己唔好比壓力個女 ...

C 喇有咩派呀?都未測驗?

我地個班,好早就派定英黙範圍,派左就少少、少少咁溫,唔駛到黙時咁大鑊

你栗子唔係有去思銳既咩 應該同佢溫左ga la, 你仲要同佢溫

原文章由 栗子媽媽 於 07-11-5 18:25 硐表
跟手上個WEEK果十句唔係野少既英文默書,我又FLY左走幾日 ...

有無Mummy11月3日(六)有去學校參加家長會,可以分享吓嗎

今日囡囡参加了渣打書節,並参加了其舉辦的活動,有得聽故事又有得製作自創T-恤,很是開心。值得推介

Thank you for your info.

原文章由 jackyfung88 於 07-11-6 16:01 硐表
學校將會採用智能卡,功用:

1. 記錄學生Attendance Record
2. 學生交費用時,透過智能卡,老師
可減省課堂收錢時間,照顧多的學生。

家長可在學校校網check到以上兩種Record & transaction。

家長需透過pps戶口,轉$$到學校 ...

上星期已派左,有寫手冊同埋老師要小姐們貼左係手冊最尾個幾頁。

原文章由 berylberyl 於 07-11-12 14:47 硐表

係咪未有測驗範圍? 下星期己經係囉喎, 今個星期五都未有? 咁late? 唔知道中文, 英文, 常識, 數學係點形式測? 一問一答? 填字? 選擇題?  

都話溫哂就無死ga la

原文章由 栗子媽媽 於 07-11-12 16:36 硐表
係呀,貼左係手冊至後果幾頁好耐la
基本上係教過都係範圍啦 有收同冇收都冇咩關係架啦

講得唔清楚,係寫手冊叫家長簽測驗範圍張通告:

原文章由 栗子媽媽 於 07-11-12 17:35 硐表
手冊就冇寫,不過,我盤栗子佢供出TEST範圍貼左佢後面
好似睇左去SIGN反架噃

咁離奇既

原文章由 berylberyl 於 07-11-13 09:51 硐表

吓? 唔係嘛, 我真係無見過喎, 我家小姐話老師無叫佢地貼上手冊, 所以佢就咁夾起手冊內, 我都無簽通告啦, 但老師又無追我欠交喎? 何解  張通告係咪寫19號測咩科, 20號又測咩科咁? 係咪寫埋範圍架? 真閉 ...
‹ 上一主題|下一主題