用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPCC 定 DGS 好?
樓主: yesthomas
go

SPCC 定 DGS 好?   [複製鏈接]

scwli 發表於 18-2-6 20:49
整體成绩spcc較優但我有興趣知單睇英文科那間好些,不單DSE 英文科5或以上的%, 想知细分5**,5*,5的%作比較 ...
如果你說單英文成績,其实SPCS也相當出色~

lyl 發表於 18-2-6 21:12
回覆 AAAS10 的帖子

我打電話去問,佢話要寫封信俾校長寫withdraw,然後交回學校。問佢要最快幾時可以攞返 ...
唔难嘅,我女同屆有三个同学都抽表~

like_travel 發表於 18-2-7 09:21
我一直有睇你留言, 其實你有無問個女想去邊間讀多D.  唔好聽人講邊間勁D就去邊間.
女拔交通比SPCC 方便好多 ...
佢話阿女一时一样揸唔定主意……

like_travel    發表於 18-2-7 09:28

AAAS10 發表於 18-2-7 12:04
Thank you!!! 好呀!呀女一直覺得沒有學界運動和音樂專長。現在知道有hip hop n modern dance team, 很好! ...
朋友囡囡擅長ballet, SPCC都好supportive, 佢去美国比賽,都可以告假~

AAAS10 發表於 18-2-7 13:49
樓主,你女兒不是名小級一加音樂嗎?現在揀了邊間?
其实如果人地想分享或報喜,自然会講,否則,也不必问~对嗎?

AAAS10 發表於 18-2-7 22:36
是嗎?呀女同學仔在計,第一輪見了100人,連沒scholarship的,估計收了大約35人,約有65人落入GA, 餘下55 ...

成日都話幾多个人面試,有幾多个位係唔重要,就算学校有:100个位只係105个人面試又如何?如果你係第101个……最重要係你有足夠实力同其他人比~

ABC-DAD    發表於 18-2-8 09:55

ABC-DAD 發表於 18-2-8 11:44
中正紅心,邊何能畀太多時間,有時小朋友會緊張又影響對答,唯有靠老師經驗。 ...
命裡有时終虽有~~

fatman69 發表於 18-2-8 12:14
我見SPCC收果24人,排到號碼2019,咁今年可能有2100-2500人申請?

全港有無2xxx个級-?我以為OS分开另-條隊?

ABC-DAD 發表於 18-2-8 11:57
友校有上大人親自把關,會唔會有時講眼緣
对申請人黎講,依然係命裡有时終虽有,因有d因素仍然唔係自己控制範圍內~

ABC-DAD 發表於 18-2-8 15:17
可能重有0字頭

我女當年係0280當日晨禁早去遞表,竟有279人早过我?又無排長龍,-入去幾分鈡交好哂表……

yy0601 發表於 18-2-8 18:40
我為咗行少一轉,是在簡介會那天交,號碼7x!
誠意+足

mcl203 發表於 18-2-22 10:46
Thx 嘗試去解釋,我都唔知可以回乜喎,明明我已引用去回覆網友~~~
...
佢地無睇前文後理……前文pharaoh講級排名……mcl203你答时又skip左無寫級排名……有睇哂人地对答就唔会唔明嗡乜或誤會。
‹ 上一主題|下一主題