用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DGS 是否比SPCC 更難入?
樓主: Cliokohonda
go

DGS 是否比SPCC 更難入?   [複製鏈接]

何出此言?SPCC係頂級学府。

YDLFATHER    發表於 18-9-10 23:08

漁翁撒網呀……級头女仔考齐SPCC DGS SPCS HY GH, 自行再報MCS QES咪得~到時人地call咪去in, in完咪等改榜,边间收咪先註册边间,再有offer先考慮抽唔抽飛……通常係禁做法啦~

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3549369&highlight=DGS

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3553999&highlight=DGS

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3587344&highlight=DGS

fatman69 發表於 18-9-10 15:39
你交左表,未必有得in。
唔交表,-定無得in.

fatman69 發表於 18-9-10 16:50
1st in吾係咁易過到佢地!
仲有HY小,GH小的精英!佢地係常客!所以官津精英入SPCC係易過DGS。
...
今年Marymount有好幾个入左DGS.....

bobbob 發表於 18-9-10 16:29
3私1直,天下無敵
不過原來今年每間3私1直入dgs嘅得1、2個
上边提过咪就係揀左去SPCC同HY~

gigayan 發表於 18-9-10 18:02
來年可能都係咁,呢兩年好多小朋友嘅選擇都係SPCC HY....
有得揀先係老闆

Sophie0804 發表於 18-9-10 18:32
女拔各方面、校捨、成績、名氣都好過HY.怎解近年多了很多人選HY 放棄DGS?
...
你選hy也可能是她们選擇的原因?

os_ecu 發表於 18-9-10 18:52
何以見得 好多人 放棄 DG 選 HY 呢 ?
講自己小学啫,唔代表全港~放心!

gigayan 發表於 18-9-10 18:53
師姐們的口啤對班小朋友嚟講原來都重要
Yanamami叫細女返嚟開過Talk
...
佢家下話要男女校呀,話無男仔搞笑好闷呀~

Sophie0804 發表於 18-9-10 20:32
下年轉
我已退休,費事啋佢

Ktfk 發表於 18-9-10 22:40
回覆 HappiMom 的帖子
皇仁

Cliokohonda 發表於 18-9-12 17:37
算啦,我期待佢有SP/DG 入學策略。

咁我又share 上年"求其"策略。乜簡介會冇參加過
我上边俾过-條link好似有分享~

Felix223 發表於 18-9-14 10:46
呢個帖咁熱鬧?!
上黎吹水儲積分起皇宮嘛~

Felix223    發表於 18-9-14 12:36
little_yolky    發表於 18-9-14 12:20

黎小宝 發表於 18-9-14 12:20
哈哈,我離皇宮十萬九千里,我是說自己的經歷而已
我講紧自己咋~晤好誤会

little_yolky 發表於 18-9-18 12:25
我見大家咁緊張, 我又好緊張丫嘛。見阿女好似咁閒咁, 唔覺佢有乜再加把勁, 所以好擔心。 ...

Peer pressure. 知自己想要乜就得。有planABC, 到时睇餸食飯。睇得太多其他人做乜,意志不坚定就会好易搖擺不定,輕則好似而家禁影响心情亦唔抵。如果無体艺比賽,其实P6可以做既就只有考好呈分試、保持身心健康同練好面試技巧而矣。阿女閒亦唔係乜坏事。

little_yolky 發表於 18-9-18 12:58
好擔心呀, 佢好似呆下呆下咁。

整d佢鈡意食既野,買个日本士多啤梨蛋糕番去食下、睇套笑片……咪俾佢呆。

little_yolky 發表於 18-9-18 13:20
減緊肥呀!
佢咪就係打咗幾日風假, 日日响屋企睇笑片LOL
天生老实人,我大女小学时-样,升中後脱胎換骨。減乜肥吖~又唔係日日食蛋糕。
‹ 上一主題|下一主題