用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有 Ardingly College 或 Bishop's Stortford 家長嗎? ...
發新帖回覆
樓主: chechaichai
go

[英國] 有 Ardingly College 或 Bishop's Stortford 家長嗎? [複製鏈接]

mandy_ng207 發表於 23-7-10 15:44
想請教一下,可推介一些IB寄宿學校嗎?我仔只是高小,打算Y9去寄宿,因不打算在香港升大學。佢今年由Briti ...
英國學校梗係主要行British system,IB選擇少係正常喎。如果你係搵IB MYP programme更加唔使諗,基本上都只有國際學校有提供。

有限會提供IB嘅傳統英式寄宿學校,絕大部分都只係提供IBDP兩年嘅課程,所以Y9入學都係要先讀3年GCSE課程,之後先會喺最後兩年sixth form(year 12/13)提供IBDP。英國學校嘅睇法就係MYP年嘅課程唔夠rigorous,亦唔提供公開考試冇咗獨立認證嘅證書,所以一般唔會提供。

如果你係追求IB MYP課程,留喺香港把啦。如果唔計較先讀GCSE再轉IBDP,咁都有啲選擇。當然去英國寄宿,我個人認為梗係寄宿體驗先係重點,所以全寄宿比例亦係至為重要嘅考慮。要有高全寄宿比例嘅傳統英式寄宿中學又要有IBDP選擇,有:Rugby, Charterhouse, Wellington College, St Edward's呢啲的確都唔易考。

家長自己留意清楚啦。就算Oakham 嘅所謂IB MYP,都係到Y9為止,Y10/11又係準備考GCSE(因為要公開試證書嘛)。Y9先入學,差不多要揀科,亦會開始準備教GCSE內容,仲算唔算係入"IB"學校呢...

mandy_ng207 發表於 23-7-11 08:52
謝謝你的資訊,我都會同老公商量一下,其實佢唔執着IBMYP,但想阿仔考DP。
...

如果冇需要IB MYP,只係aim for IBDP,咁當然算有少少選擇。不過真係要記住Y9-11係會考GCSE,唔係IB style嘅教學。當然,去英國讀書根本就唔同喺香港讀書。就算喺英國讀GCSE唔等同IB,亦唔同香港讀DSE,再加上寄宿嘅活動,我認為肯定會開心過喺香港。

我噚啲,又講一次個人意見。去英國寄宿,其實寄宿先係重點。一間學校「成績」好唔好,同佢提供嘅寄宿體驗、pastoral care、甚至宿舍管理完全冇關。我認為全寄宿比例高,係其中一樣選校嘅重點(我嘅邏輯你可以睇翻我啲日誌去了解)。我冇話寄宿比例低嘅學校係唔好嘅學校,但係有得揀呢樣我個人認為要揀越高越好。

Y9去,揾間有A level/IB雙軌制sixth form嘅傳統英式寄宿學校,仲有三年時間慢慢諗。我認為用「文」人或者「理」人去劃分適合IB或者A level太過簡單化。當然如果好明顯係「理」人又唔喜歡寫文,確實讀IBDP係蝕底啲,但掉返轉又未見得係必然。可能有「文」人都唔特別喜歡寫文,有啲可能有某啲科特別喜歡(例如歷史)根本只想專注鑽研,有啲可能覺得第二語言,tok,ee係distraction等等。所以A level揀三科文科簡單直接冇煩惱。

‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊