用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 人生得意須盡歡?
樓主: kiwi2007
go

人生得意須盡歡? [複製鏈接]

liverpool2023 發表於 24-5-3 17:28
今時今日
呢啲Band one學校,要入三大唔係好難,差不多躺平都可以

就算Band1 A都係50%,英華都係差唔多依個數,band1 A既非重點班其實入三大機會都唔大。

Sing13 發表於 24-5-4 21:05

就算Band1 A都係50%,英華都係差唔多依個數,band1 A既非重點 ...

係呀!最終入三大都係50%左右,但有不少學生是入理工四寶、外國名大學、城大法律⋯,他們其實是夠分入三大的,要知道三大非熱門科的分數其實不高,所以,如果以入三大為指標,其實並不難。
所以,我也不認為要用這個做目標!

PTL_L 發表於 24-5-4 17:31
男校係好啲,bonding 係比女校、男女校強,記得有一個papa著住個仔中學部既t shirt睇比賽(唔關果間學校事 ...
記得有次去新加坡玩完返香港响新加坡機場排隊上機時已發現有兩位C9對我指指點點, 後來佢地忘唔著走來問我個背囊係咪SPCC的. 我話係不過我唔係讀SPCC, 跟著佢地就好開心走左.

pccw2017 發表於 24-5-4 22:38
記得有次去新加坡玩完返香港响新加坡機場排隊上機時已發現有兩位C9對我指指點點, 後來佢地忘唔著走來問我個 ...
我想像到個畫面佢哋有冇手拖手,跳住走呀?

PTL_L 發表於 24-5-4 22:45
我想像到個畫面佢哋有冇手拖手,跳住走呀?
咁又無留意, 只係記得佢地講過:「...都話係Co-ed架啦 !」

pccw2017 發表於 24-5-4 22:38
記得有次去新加坡玩完返香港响新加坡機場排隊上機時已發現有兩位C9對我指指點點, 後來佢地忘唔著走來問我個 ...

小朋友定你用SPCC背囊去旅行?正常都估到係咪該校學生。

verykin 發表於 24-5-4 15:39
今年聖類斯中一簡介會後、走時、校門口有幾個、畢業多年老鬼、集體照相、問我係唔係聖類斯畢業?、我(老豆) ...

St. Louis 校風如何,只要您在 SYP 附近走一轉,再問問街坊意見,您就明白春風化雨的真諦。西營盤站附近三間男校都算是歷史悠久,豐儉由人,各有特色,視乎用家的能力、策略和彩數。男校嘅兄弟情好似比較強,因為中學生涯裏彼此披風帶雨、朝夕相處六年、互相扶持,令到 100% 雄激素小伙子好似特別長情。尤其是喜歡打波的,想當年團隊精神的培養,各大小比賽勝負的洗禮,那些年在球場上同上同落、汗流浹背、爆粗/三字經...等的情境多數會成為不能删除的 long term memory. 所以每逢母校的重要日子,您都會不難發覺總有些年長的學兄撑場。唔好以為他們是陪伴家人到場的長者,而係一班念舊和有心的大師兄。如果有唱校歌環節,邊位最投入兼唸唸有詞/引吭高唱的就肯定係 old boys 吧!
所以去到今日,男女校彷彿是大趨勢,男校仍有小小的市場 law.

今年聖類斯中一簡介會後、走時、校門口有幾個、畢業多年老鬼、集體照相、問我係唔係聖類斯畢業?、我(老豆) ...

咁你又揀KC?好多畢業生吐嘈喎!

liverpool2023 發表於 24-5-6 11:42
咁你又揀KC?好多畢業生吐嘈喎!

本身沒有強烈意願選校, 個仔突然發力, 但父母臨急抱佛腳, 以前唔比佢學,0音樂底..
個仔英文數學好, 英文朗讀超強項, (報高主,張記應該有優勢)
所以間間中一簡介會去了聽聽,,,(WY, KC, 張記, 中婦, 高主, 鄧肇堅, 聖類斯)

--方法--排除法,
名單: QC, SJC, WY, KC, 張記, 中婦, 高主, 鄧肇堅, 聖類斯
---
本身又唔係級頭, 又要避開前面同學仔, 小學有4人有 WY推薦信..我只有鄧肇堅推薦信(問題係你要唔要)
名單:SJC, KC, 張記, 中婦, 高主, 鄧肇堅, 聖類斯
---
容易返學, 附近易找吃... 實地考察幾次
名單:KC, 中婦,  鄧肇堅, 聖類斯

---
老師意見, (副校長反對報 聖類斯), (鄧肇堅無ICT,,,聖馬可都好似無,)
亦問了KC舊生,,唔洗音樂, 學校重視操行...(面試時已預備點答, 問你喜歡其他什麼中學)
名單:KC, 中婦...

kiwi2007 發表於 24-5-6 09:51
St. Louis 校風如何,只要您在 SYP 附近走一轉,再問問街坊意見,您就明白春風化雨的真諦。西營盤站附近三 ...

因為小學老師,叫我地唔好報, 可能後面同學要報,,分餅仔., 但又唔覺好差,, 我姪仔前年畢業,勁唔交功課, 老師仍 好關愛,,對成績差同學 一樣....

Rpp 發表於 24-5-5 10:13
小朋友定你用SPCC背囊去旅行?正常都估到係咪該校學生。
當然係大人啦.

kiwi2007 發表於 24-5-3 17:24
勝不驕,敗不餒。升上中學後,等於執過位起過風,重新洗牌後再打多六圈,6年後等食餬入三大。尤其是男仔, ...
好勵志啊, 其實真係要睇佢幾時開竅, 想得通, 亞媽同佢講要讀書講幾多都沒用

呢類感情以男校brotherhood居多,其中夾雜社會上男性交際應酬,而大多女士婚後倾向家庭為主,与中学校友联系不及男性普遍。

要中學讀得開心致得、歸屬性強、若再加上名校自豪感、名牌效應...

happybbpig 發表於 24-5-9 11:45
好勵志啊, 其實真係要睇佢幾時開竅, 想得通, 亞媽同佢講要讀書講幾多都沒用 ...
以上故事,純屬真實個案,如有雷同,實屬緣分&機會。正如張無忌的傳奇一生,如果:
~沒有殷素素的臨終教誨?
~沒有芷若的年少餵飯之恩?
~沒有蛛兒的一咬定情?
~沒有自學而成的九陽神功&乾坤大挪移?
~沒有趙明的横刀奪愛?
~沒有常遇春狠推趙明落山?
能否造就他無敵、絢爛但最終卻無奈的一生?

JojoDad 發表於 24-5-10 16:30
呢類感情以男校brotherhood居多,其中夾雜社會上男性交際應酬,而大多女士婚後倾向家庭為主,与中学校友联 ...
提起男校,自從 DSE 有死亡之卷「中文科」出現後,令到一些傳統名男校嘅業績突然大倒退,三大入學率下滑。其實中文科是母語教學,理應比英文科較易合格,但是由於考生的中文根基大不如前,加上又要應付文言文的範圍,所以攪到中文科一鑊粥。想當年我地HKCEE會考年代,升上中一後,每星期要做中文讀書報告,所以被迫睇左好多中文好書,因此對李白、杜甫、蘇軾、魯迅、胡適、老舍、巴金、朱自清、郭沬若、徐志摩、錢鐘書、徐志摩...等肯定有基本認識,加上再拜讀因電視撈飯而拼命追看金鏞的經典武俠小說「飛雪連天射白鹿,笑書神俠倚碧鴛」,因此當年我地尼班理科生在中五會考中文卷多數也能合格過關,再升預科。上左中六,因為已經唔駛再考中文卷,真係時也命也!

PTL_L 發表於 24-5-3 17:25
喂,江湖中人,你唔好氹我好喎
呢類case 好多的,通常平時打機好叻英文溝通流利

verykin 發表於 24-5-3 15:20
我就未開心完
好多時都是運氣, 塞翁失馬, 天時地利人和.
可能係細b,,五年級 突然開竅, 由考22, 進到 ...
請問面試班有推介嗎?

mimwing 發表於 24-5-16 07:47
請問面試班有推介嗎?
香港仔天后古廟旁英文補習社、暑假可找找面試班上上、阿仔果間小學、有找校外機構、來教面試班。
面試最好找多些陌生人來練習。

(原曲: 倚天屠龍記)
林護繞心中有幾多重
荃官又卻是誰所種
保羅好多間 男拔有恨 華仁同重
忘情棄愛世上有真BAND 1 傻人只許讓喇沙纏心中
難忘協恩深 女拔偏有恨 瑪利諾難共
皇仁萬里廣闊  英華百般洶湧
要聖提亦難 港同可不可 聖瑪利填胸
迷迷惘惘升中有幾千重 愁愁怨怨待那日才可終
直資 官津 國際校 心中迷夢
男校 女校 男女校 心中迷夢