用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 班主任見意做資優test
樓主: mercury16
go

班主任見意做資優test [複製鏈接]

Re: 班主任見意做資優test

daisychan,

冇錯, 私人做都要兩個鐘
我指ge係其他service, 包括專注力, 視力, 手握力...等等

無理由呀,我囡囡在私人做,兩次都成兩個鐘,仲好詳細喎。

colourful,

教育心理學家建議我一年後, 但我兩年後先再做

colourful 寫道:
如果做兩次韋氏相隔少過三年,第二次結果的準確性已大大減低. 因為測試模式和內容小朋友已經試過,專業且有經驗的教育心理學家或其他心理學家應會提醒家長的,或建議過幾年再做.

[quote]
uki 寫道:

... 後來再搵私人做, 因為好想要份報告 ...
[/quote]

阿仔果次係政府做應係做晒全部sub-tests。
佢地私下係計左分數的,但佢地話上頭指引,
絕對不俾你知分數。
daisychan 寫道:
[quote]
睡覺 寫道:

即使係政府做韋氏,佢地都絕對不會俾個分數你知,就算俾左五百元要詳細報告,一樣唔會得知確實分數。只會大約告知孩子的強弱項等等。

[quote]

好似政府不是做哂全套韋氏 10-12 個sub-tests,所以俾唔到一個分數。
誰會直率地說出所認識的真實?有所認識的少數人,愚蠢地不隱蔽自己充實的心,向愚民們說明他們的感情和見識,他們總是被人磔死或燒死。 歌德 <<浮士德>>入來做下test,不同的人對事情有不同的看法和感受﹗

政府同我阿仔做只係個多小時。

而且,佢地無論如何都唔俾我睇分數,我只是瞥到佢個chart,見到d subtests 項目的高高低低。
而且佢地唔考慮我在評估前提出阿仔當時睡眠不足。
(晚上10:30入睡,凌晨未夠4點起來 失眠,)
評估過程時,阿仔仲係挨餓當中,我見醫生半路走出黎,我才趁機給她一個包讓她帶入去俾阿仔食,但她們卻一個麵包分開幾次 "餵"(答左幾條才餵一點咁..好可憐),醫生出來話阿仔係入面狼吞虎嚥咁吃,十分飢餓。(因為太早起身,之前d早餐唔夠佢飽,評估時又已經係早上十一點多)

咁個情形,我根本不想給他做評估,佢地之前聽到我話阿仔睡眠不足等,都照評可也,我當時就想叫佢地改日期...。

最後,由於種種問題,佢地話一年後再給阿仔test多次。

不過老實講,佢地真係好好人架,只係無奈不得不依政府指引辦事而已。

當然,如果有需要,我我會在阿仔七歲或八歲時再test,唔會再係政府度做(唔要佢地li個機會喇)。

阿仔test時係剛好5歲1個月,這個年紀仲細,過多一兩年test效果不會影響好大。但如果你話第一次test係七歲,咁,兩次test距離時間太短,可能就會有d影響喇。

總括黎講,如果只係想check下係唔係gifted,都係唔好去政府喇。果度d護士都話政府 iq test d分,佢地係俾得好緊.....。

有時我係度諗,一個"分數"真係咁準確嗎?唔同人test,唔同年紀test,都可能有不少出入。
好似在語言智商測試方面,除了常識和數學有固定答案外,好似有幾個subtest都係有0-2?0-3分?....li d咪係可以由test者決定鬆緊??....

uki 寫道:

政府做嗰種, 優異=中上, 特優先係資優...
我係問佢地先俾我睇分數,
但交俾我嗰份報告就冇寫明幾多分,
仲有係分開語文組同操作組,
得出一個總分
後來再搵私人做, 因為好想要份報告
但發覺政府做得比較詳細(除咗冇分數)
時間亦好充份...
而且有好多專家同你一齊分析

[quote]
[/quote]
誰會直率地說出所認識的真實?有所認識的少數人,愚蠢地不隱蔽自己充實的心,向愚民們說明他們的感情和見識,他們總是被人磔死或燒死。 歌德 <<浮士德>>入來做下test,不同的人對事情有不同的看法和感受﹗

我個仔學校建議佢做評估. 都係由教統局
當你走到無力繼續下去,當你感到寂寞困惱空虛 只要相信神隨時扶助你,願助你解開困惑拋開痛悲 當你跑到疲乏難再下去,當你感到疑惑說我是誰 只要相信神完全明白你,就讓你伸手接受他深愛你 別害怕他知你難受,擔當軟弱與困憂 不需再懼怕,耶穌必拯救,願你開口接受,張開你手 別害怕他知你難受,擔當軟弱與困憂,不需再懼怕 耶穌必拯救,讓你一生快樂展翅高飛,一個全新的你。

what do they test:

Verbal Subtests                       
1. Information -General factual knowledge, long term memory
2. Similarities -Abstract reasoning, categories, relationships
3. Arithmetic -Attention, concentration, numerical reasoning
4. Vocabulary -Word knowledge, verbal fluency
5. Comprehension- Social judgement, common sense reasoning
6. Short term -auditory memory, concentration

Performance Subtests
1. Picture Completion        - Alertness to essential detail
2. Coding-Visual motor co-ordination, speed, concentration
3. Picture Arrangement -Sequential, logical thinking
4. Block Design -Spatial, abstract visual problem solving
5. Object Assembly - Visual analysis, construction of objects
6. Symbol Search-Speed of processing novel information
7. Mazes - Fine motor co-ordination, planning, following directions

copied from web

HARRY媽﹕

我諗教統局唔同政府兒童評估中心吧?另外,由學校轉介至教統局的應是由教育心理學家做評估;但由健康院或私家醫生轉介去評估中心見的是兒科醫生和臨床心理學家。

睡覺,

其實因為我細女冇情緒問題, 上堂又唔會影響同學, 好乖
但唔多鍾意跟同學玩, 會去搵老師傾計,
只係我個人認為佢做任何事情都慢吞吞, (包括食同玩)

上小一開始做功課要三四個鐘, 小三時要四五個鐘,
但其實功課唔多, 搞到我發癲, 根本冇晒時間做其他野

更惶論學習溫書等, 連其他活動都要cut, 本來佢音樂都好有天份, 游水, 畫畫...等等都要全部cut

你可能認為我好衰,但佢晚晚只係做到最基本ge野(功課)
仲要做到十二點, 有時一兩點

weekend仲離譜, 兩日都係用黎做功課, 所以d活動由遲到, 缺席, 到cut...

响學校作文, 美勞等全部都慢, 要用埋小息同放學時間
作文堂已經有兩堂, 但到打鐘佢只係寫得十零個字...
老師再額外俾時間佢作, 加加埋埋可能要六七個鐘先作完
一篇大約一百個字ge"文章"...

考試仲弊, 唔溫書, 又經常做唔晒份卷, 一版兩版都係白卷,
但佢ge命中率好高, 只要有做ge部份一定有分,
試過有一版數未做, 佔14分, 但佢攞足86分...

我曾經懷疑佢專注力不足, 讀寫障礙, 智障, 自閉....總之....
但老師又話唔係, 話佢只係對自己要求好高好高
因為佢作ge文, 好有point, 而且用詞好豐富
但我好担心, 叫學校轉介, 又話冇必要(叫咗兩三年)

最後我搵到個朋友, 係ed psy, 佢專程黎我屋企睇佢做功課
當時係11:00pm, 佢都未做完功課, 仲有兩樣未做完(嗰日只有五樣功課, 份量適中)於是佢幫我排期去政府做, 大約三星期左右, (亞女當時已經十歲)

去咗五六次, 好全面, 包括我都要做問卷,
有護士, 兒科醫生, 兒童心理學家, 眼科, 職業治療師.....等等
(因為我識佢, 所以佢俾我睇分數)
其他都冇問題, 當時ed psy都認為以佢智力同功課表現唔成正比, 潛能未展, 只好順其自然,

佢有好多野過咗骨就算,
唔會盡力, 甚至覺得返學好無聊, 自己睇書仲好, 啱啱升中一,
d 功課都算應付自如, 做完功課(1-2小時)睇電視, 玩msn, 聽歌, 佢而家完全唔溫書, quiz 全部合格(如果唔合格, 都可以鬧下佢, 但而家都唔知點好):cry:

最近另一個ed psy都話佢係高處未算高, 而且遇強愈強,
可以考慮幫佢轉間再top d學校, 迫佢發揮
但係佢而家ge成績只係中規中矩, 好現實,
再好ge學校點會收佢?   

uki
        點解你個囡囡唔係讀障,但係會做咁耐功課?佢係唔係九型人格ge9號仔?
          如果係咁,又真係好dum心口,明明有咁ge智慧,又無法施展出來,她會否有什麼心理問題?還是真的是性格關係?又還是佢係高度資優,叻過頭所以搞成咁?

又你識的ep是在政府兒童評估中心做的嗎?我以為教統局才有ep,我阿仔那間評估中心只有cp,之前三歲多去做評估時,約見的有兒科醫生、言語治療師(阿仔有中度發音障礙)、職業治療師,後來加埋cp。

早陣子因為阿仔上小一後問題多多 (多科上課都不留心,搞搞震,話上課好無聊,話d野佢都識,學識左老師又重覆,又固執無禮..),我地再打去搵佢地俾意見和看看如何幫阿仔,但護士話阿仔個file已顯示左佢係叻仔,佢地果度係唔會跟進li d小朋友,叫我地搵學校社工再轉介去見教育心理學家,再唔係就轉介去睇精神科.....
(其實我見佢地主要係睇學前兒童和嬰幼兒)
即係上了小學, 就交返俾教統局喇。  

睡覺,

佢check過唔係讀障, 佢細細個已經睇好多書, 而且睇中文書睇得好快, 快過我, 有時會一邊睇一邊笑, 而家中學要佢地睇多d英文書, 佢成日都袋住本nania, 初時睇得好慢

佢ge表達能力好強, kindergarten時已經知道,
因為日日都要睇報紙, 然後要presentation, 佢當時已經識得加埋自己ge觀點

幽默感, 理解力, 都算唔錯, 老師話响堂上講d野, 好多時淨係佢識笑, 而且俾到反應, 可以交流, 所以好多老師鍾意同佢傾計, 好錫佢, 因為佢唔會好似"舊飯"咁, 呢個情況去到小學ge老師都係咁講

觀察力, 方向感都好強, 只要佢去過ge地方,
或者入去一d轉彎末角ge地方, 出返黎都唔會行錯方向
三四歲好鍾意睇map, 邊架車行邊條路都難唔到佢,
的士dau 路佢都知 (諗返起, 我當時以為佢識係應該ge,
因為大女都係咁, 但大女做野冇咁慢, 而且大女ge潛能已經表現咗出黎.)

我朋友話政府嗰度, 只做到12歲, 如果唔係其他問題就唔會再跟進, 你仔仔情況唔嚴重的話就冇得做,

所以話好無奈, 資源放晒响d 情況嚴重ge 兒童上, 可能做三五七年先有少少成效;
郤不會放在只有小小問題的兒童上, 但li d case可能只做一年半載已經幫到一個有潛能ge小朋友

我都算好彩, 佢幫我做晒所有檢查, 起碼我唔再懷疑細女有問題, 只係將來ge事, 就由自己跟進了, 希望可以改變到少少已經心滿意足 :cry:  :cry:

Hi, uki,

Please check PM.

Daisychan

uki..
        咁,你囡囡都算係咁,只係做事慢左d而已。最緊要係唔好挑戰老師和挑戰父母,唔好成日搞搞震,無幫襯..... :cry:  :cry:  

睡覺..

學校可唔可以跳班, 如果佢覺得悶, 跳班可能係辦法之一,
佢冇咁多時間挑戰老師.

佢對老師無禮, 可能係佢覺得自己叻過老師, 跳咗班
d課程深咗, 或者可以改變佢ge想法...

我幫亞女跟本書做過小測驗, 話就話係七型,
得意時側翼傾向八型
失意時傾向六型
安定時係五型

搞到我都亂晒, 不過都係ge, 人唔會單單只屬某一類ge...

睡覺 寫道:
uki..
        咁,你囡囡都算係咁,只係做事慢左d而已。最緊要係唔好挑戰老師和挑戰父母,唔好成日搞搞震,無幫襯..... :cry:  :cry:  

Daisychan,

Please check PM.

uki.   

uki..
      佢已經係屬於細仔,10月尾出世,未還未滿六歲(仲係早左一個月出世),所以都可算差不多叫係跳一班。而且班中大他一年以上的也不少。
        再者他應屬於偏才,只係數學音樂和下棋較突出,其它的我猜大概是中上吧?仲有,佢係班上已經係矮矮的,跳上去就同"巨人"一起上課了..美勞、寫字速度、體能等都可能有問題。又高年級功課更多,即使課程深左,但係卻要抄寫更多和做更多功課,佢一定發癲....
     而加佢社交上暫時不錯,但他氣質上看來比較b,如果跳班,d哥哥姐姐只會好似逗小孩咁對佢,咁佢咪無真正朋友囉。
       所以,而加只係見步行步,學校已經很好,他唔留心或在桌上玩文具都包容他了(我諗係隻眼開隻眼閉),而且有時候會給他額外程度高些的數學(如奧數)給他上課時做(阿仔話咁佢就無再玩文具喇)。又或是讓他當小老師...免得他搞li搞路搞同學或周身郁又或搞佢自創的遊戲.....
      雖然咁樣返學某程度的確好似浪費左不少時間,但至少,佢唔駛掛住應付一堆默書功課,我又可以回家教他課外的更多知識(如果課程深,咁就要多d時間應付學校規定的課程和功課默書,學習便太固定和無彈性了)。

佢對老師無禮(其實佢唔係剩係對老師),係因為佢太自我,固執,唔鍾意接受別人的指揮和缺乏耐性,極之討厭"重覆"的學習及功課,無法忍受七個多小時被"監禁"著不能 "動彈" 吧?所以我而加盡量都讓他放學後多點自由空間 或 到公園由他狂跑狂跳發洩佢d精力....      
uki 寫道:
睡覺..

學校可唔可以跳班, 如果佢覺得悶, 跳班可能係辦法之一,
佢冇咁多時間挑戰老師.

佢對老師無禮, 可能係佢覺得自己叻過老師, 跳咗班
d課程深咗, 或者可以改變佢ge想法...

我幫亞女跟本書做過小測驗, 話就話係七型,
得意時側翼傾向八型
失意時傾向六型
安定時係五型

搞到我都亂晒, 不過都係ge, 人唔會單單只屬某一類ge...

[quote]
睡覺 寫道:
uki..
[/quote]

睡覺..

幸好你兒有你這樣的mami 體諒佢,
長路漫漫...

我細女已經開始長大, 比較難纒
佢經常批評老師, 投訴同學, 好似冇個順眼咁
唯一慶幸係佢暫時只會同我地講,
唔會响堂上搗蛋, 逆來順受
佢會順著老師ge喜好去做...
但我覺得好可悲, 好無奈 :cry:

uki..
      大家加油..﹗﹗

but....我仲有牌驚....而加先開始小一... :cry:
‹ 上一主題|下一主題