用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 二線尾官小﹐考直資機會係咪微好多?
樓主: minnieevergreen
go

二線尾官小﹐考直資機會係咪微好多? [複製鏈接]

回覆 B.B.BaBa 的帖子

係﹐上年呈一後老師都有提自行考ST PAUL未必穩陣。在小朋友又唔係對呢間學校有特別喜好既情況下﹐一早已經棄左佢。

如果我估計女女BAND 1B﹐
請問除聖家外﹐銀禧有機會嗎?

回覆 tiffanysiuyu 的帖子

我就係咁諗都係捉心理咁諗﹐聖家我估自行會試揀其他﹐同區又有好多好學校﹐似乎聖家唔算好高調同熱門﹐程度亦未算係神校﹐唔想太大壓力。

回覆 heidya 的帖子

只怕就算級頭﹐人地一見你不是來自一線小學及直小﹐已經睇低一線。係度睇得多﹐好多時話三線級頭就唔係BAND 1﹐所以好多擔心。

heidya    發表於 23-12-9 09:31

Poyau 發表於 23-12-8 12:24
近五年升中用2016及18年PS1計組别
今屆升中繼續用相同PS1
所報直資近五年只有羅氏基金1人

請問可以分享另外一間官小嗎?一級約佰五人,約40%入英中,小兒自行想入男女校英中,但呈一和二的成績跟老師講大約全級排四十名左右,自行有什麼選擇?之前呈一老師建議選景嶺!謝謝你!

B.B.BaBa 發表於 23-12-8 13:49
樓主唔好報藍祿,唔係是否負增長的原因,而係好大機會考唔到。你想自行收工的話,報藍祿好大機會係浪費左自 ...
你講得岩,驚學校banding拖底小朋友全港排名,樓主選其他作自一也是好事。不過我見用聖潔靈守尾,及選一些非最大熱直資,自一就可博高小小。最後還是尊重樓主決定,聖家當然也非常好。

回覆 lot888 的帖子

我以為聖家已經係好博
聖傑靈都擔心唔係穩入

我係有將聖馬可放入考慮之中﹐但見好多POST都話唔係BAND1A都係陪跑﹐唔會正選
本來女女PLAN 考得切樂器5級﹐但時間依家趕唔到﹐連優勢都無左。

既然我目標係正選入﹐就唔想揀D正選都唔會入到既學校

唔知你小學點影響小朋友RO,聖家未必穩,可能真係後備要等到7月。之前可能直資已call你。case 1 3月尾聖家call,perfect。 Case 2,只有聖潔靈3月尾call,你要決定如之後有直資call,要唔要,還係博7月聖家。case 3,只有直資,自行全瓜,就要決定抽唔抽,抽就藍綠,順天,聖潔靈。

其實 B1B、B1C 學校在自行階段都係會盡掃 B1A 學生,估計在自行公佈日會接唔到聖家的電話。但可能在大抽獎放榜日,發現以自行後備資格派左去聖家

九龍城區自行女校多數揀maryknoll同九龍真光,聖家好冷門,入到機會大㗎

CASE 1 ﹐如果聖家CALL﹐同步東九匯基/NPL/優才收﹐我好大機會都會揀直資。
CASE 2 如果係直資收﹐應該會揀直資
CASE 3 只有直資已經開心。

我心目中排位係會 : 東九匯基-->赤堤-->顏寶鈴、優才--> 聖家--->中基--->擂道--->ST CAT---->羅氏

回覆 B.B.BaBa 的帖子

咁請問如果要係自行放榜期間﹐大機會接到電話既﹐KL3或者東區有冇其他好既選擇?
我其實有諗過擺嘉諾撒

但論BANDING同感覺聖家完勝九真喎

只能說奇怪的排序。應最後入匯基。

minnieevergreen 發表於 23-12-8 18:56

九真多band 1尾的邊緣人報名,難聽啲講,就好似一個水泡咁

我都明有D古怪既﹐但呢個係同阿女共同商討得出既結論~
參觀完學校﹐佢都係心儀直資既環境同好多樣化既活動同資源
對比起津校真係有d距離

始終學校係小朋友讀﹐我都會尊重佢最後決定既﹐最多我只係比多d資料佢分析
我唔想最後我揀左佢讀得唔開心﹐會怨我一世。

如果承你貴言真係入到東九匯基﹐我地係十分滿足﹐呢個都係我地想要既結果

但我睇呢度討論區﹐好多人話band 1b都入唔到﹐要band1a

minnieevergreen 發表於 23-12-8 18:56

但坊傳聖家1C;九真1B

PTL_L 發表於 23-12-8 20:16
但坊傳聖家1C;九真1B

不是的,2023 DSE聖家3322有近九成,九真有近八成,所以九真不會比聖家高band

tiffanysiuyu 發表於 23-12-8 20:25
不是的,2023 DSE聖家3322有近九成,九真有近八成,所以九真不會比聖家高band
是的,所以坊傳令我有啲不解

minnieevergreen 發表於 23-12-8 12:30
回覆 Poyau 的帖子

非常感謝你的資訊﹐依你意見﹐其實牛官算唔算2線尾小學﹐還是已經去到3線了?
好嘢係度試都唔敢試,係家長未夠班,唔係小朋友。

二線三線小學RO就一定劣勢,就需要係其它方面勝出。都可申請些面試佔比大,RO佔比小嘅傳統名校,留意有些學校會區分RO和校內成績。坊間其實一直有成功案例。

‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊