用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 請教關於Jupas
go

請教關於Jupas   [複製鏈接]

妹妹頭 發表於 22-7-2 08:53
我係未試過接觸Jupas,我女升中五,依家要學下。我想問,大學用咩方法收生?即係假設有1個學生25分,將這個 ...

https://youtu.be/JGHmKEmL804

希望幫到你
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

小鹿揀學校 發表於 22-7-3 09:45
舉個例,一位正常正路的學生用人之常情的方法根據自己喜愛程度去順排20個志願,
結果成績只夠入 B1,但因制 ...

有D唔明,如果成績只可入B1, 咁放榜後點解唔放直接A1呢?要博A1,A2,A3 ?而且用晒頭3個選擇來博?

小鹿揀學校 發表於 22-7-3 10:05
放榜只知自己成績,但仍然唔知 A123 個 cutoff 分⋯
舉例 A1 A2 A3 B1 個實際 LQ分係 28 28 28 27 (但放榜 ...

咁博我唔會囉   ,通常放A3係放最有把握入到嘅科。

pccw2017 發表於 22-7-3 22:12
請問何謂 "最有把握入到嘅科" ? 是否DSE成績達到上年收生的 Lower Quartile 還是達到 Median Quartile ? ...

睇吓邊科,熱門嘅科(多人揀)MQ,普普通通嘅就LQ

pccw2017 發表於 22-7-3 22:41
咁何謂熱門? 睇報讀人數 ? 但唔知今年人數, 只知舊年人數.

我記得有個post提過今年某D科報讀人數

ElaiUKStudy 發表於 22-7-3 22:47
應該冇咁快知,因為放榜後可以改。只能看上年JUPAS報告,例如有幾多人報,收幾多人。
...

揾到個post:

JUPAS首輪申請截止 教大歷史教育系最搶手 約38人爭1學位
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3864132

用作參考,因為放榜後可以改排位嘅。

小時了了 發表於 22-7-3 22:57
以下新聞係今年7月20日前報 JUPAS各大學課程資料,7月20日DSE 放榜後會重新洗牌

https://www.hk01.com/%E7 ...

謝謝你

22welldone77 發表於 22-7-5 17:29
請問M1/M2是否計一科?

大學好多學科呢幾年開始計一科,特別今年,睇返個別大學學科,有啲科仲有加權。

22welldone77    發表於 22-7-5 17:51

YuYuMother 發表於 22-7-5 22:15
請問係全部hku 課程第七科都有分加嗎?

應該不是,阿女A1嗰科冇分加,只計best 6

nicolemummy 發表於 22-7-6 07:52
咩叫CS? applied learning subject? Cat B?

HKU講明只計Cat A同Cat C科目。 除非另外註明?否則不計Cat  ...

CS係現在中四讀的公社科(只有合格與不合格),代替之前的LS。

nicolemummy 發表於 22-7-6 10:14
原來叫CS。我老餅喇,亦唔會理CS喇。

CS係2024 DSE 既事,都幾肯定D admission formula會大改 ...

因為我仲有個讀緊中二,所以會留意

esmehouse 發表於 22-7-6 11:30
DSE放榜叩門必備8大物品

若沒有報讀任何自資學位、副學士學位,或不幸放榜成績未達八大門檻,即需要帶齊以 ...

好有用

希望大家用唔著,個個入A1
‹ 上一主題|下一主題