用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 膽小怕講野, 升小取態應該點?
go

膽小怕講野, 升小取態應該點? [複製鏈接]

回覆 20170101 的帖子

回覆 小曳人 的帖子

近年真是少再上嚟睇。。。但同意家長都是關心自己子女先上嚟望吓post,入到所謂''神校''一切隨緣啦。。。
我還記得小朋友考幼稚園到最後只有一間不是心水學校收,仍好記得佢考某幾間幼稚園時有爆喊有唔肯入課室情況發生,做家長都是無奈面對同接受,但其實小朋友有幾多料子家長如真是關心子女一定會從小便知道。小朋友細個英語已比同年紀同學出眾,我倆家長不是英文人但小朋友自細一口native英語(相信是語言天份掛),所以幼稚園已幫佢考堆英文証書諗住幫助考小一,仲報埋小一面試班。最終幼稚園亦以理想成績畢業。
但惡夢再次降臨,仍記得考小一時幫佢報咗好幾間私校直資,都是大家口中''神校''嗰堆啦,但小朋友小時性格怕羞易哭,真是估唔到考小一時佢再次出現考幼稚園嘅情況,爆喊唔肯考。嗰一刻我真是火都嚟狂閙自己小朋友,同校幼稚園同學好多都入到好學校,但自己小朋友最終一個小一offer都無要大抽獎。一直抱住希望抽到地區一線小學。
點知最終抽到地區寶校,失望到極點,當時攞住幼稚園成績叩當區一線/二線小一,仍記得一線叩到2nd in當日小朋友又嚟料閙情緒衰收尾。最終只能入到當區一間二線尾小學。。。
但真正發揮小朋友天賦同建立信心真是小學時期好重要,雖然佢由小一一直考級一到小六,但我倆家長都無幫小朋友插其他學校入小二至小五(回想翻都應該試吓啦但無做到,haha)。因為佢真是好享受呢間二線尾小學嘅學習生活,又玩英語話劇,又英詩獨誦,又奧數,又珠心算,又小提琴,又鋼琴。。。總之咩都試玩吓又比佢攞到一堆獎狀。當然到最後就只會選定幾樣野keep住玩。
好喇,到考中一喇。。。同好多家長一樣想為子女考間好中學,當時自己都唔識分咩叫''神校'',band one原來仲有分1a, 1b, 1c(定現在先會咁細分?)。只知直資可以報多一兩間,津校不可以。但好好彩小朋友今次終於發揮正常,考幾間學校都收取,最終入了所謂''神校''。
我唔敢喺度評論傳統vs地區一線中學喇,因小朋友用家無讀晒兩邊做客觀比較,同怕被人惡意攻擊,但只想講直資中學真是比到我個小朋友大開眼界,上到初中時已學懂生活自律,我倆家長亦放手給小朋友任意行(當然有從中觀察協助啦),最終他亦入到ib課程同大學神科。。。
以上只是自身經歷,不喜勿插。。。

chitchitboy    發表於 22-1-29 18:30
jbbmom    發表於 22-1-26 23:19
BBQporkpork    發表於 22-1-26 22:38
‹ 上一主題|下一主題