用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陳守仁同培僑,你會點揀?
樓主: Fabi_c
go

陳守仁同培僑,你會點揀?   [複製鏈接]

Sing13 發表於 20-7-29 08:36
假設中一出國,到外國後英文自然大有進步,但中文就停留小六甚至倒退.就算在香港讀國際學校,睇唔掂射雕英 ...
若初中出國,幾年時間都catch up 唔到英數,我諗不如慳返學費係香港買層樓比佢收租過世罷了。我不會放這個為主要考慮因素

mcl203 發表於 20-7-29 10:51
並非讀書成績問題,而係真英小以英語學習為主,已經慣於以英文去理解問題/事物,當中點會無分別?曾經都分 ...
分別當然有,我意思是小朋友亦會好快catch up 到,尤其在外國在全英學習語境下

Fabi_c 發表於 20-7-29 10:38
同意,小朋友很快可以適應。那請問您的意見,如果真的咁好彩陳守仁同培僑都有OFFER,您會揀邊間同點解?
...
I Might not be the right person to ask.  交流下想法倒可以。
1)若出國,我或許會先考慮oral,讓孩子容易適應。另外網友提到將來工作地點亦是重要因素。

2)generally speaking,我會先選龍校 providing 中學ok ,唔洗趕鴨仔,不過tsl vs pk,我想會有其他考慮因素。有些父母一早有目標,不到黃河,心不死,咁又另計

mcl203 發表於 20-7-29 12:08
曾經有同事分享,某星期六佢哋同係英國嘅小朋友傾Skype,問佢小朋友點解咁得閒,唔使同佢班香港同學去玩, ...
咁呢個是英文問題而不是英數問題。
若果中小出國(我身邊有真過案),相信會難適應,但若英中二三,理科的話問題應不大。若果要考local english科,相信會難

mcl203 發表於 20-7-29 12:27
我無提過只係講英數,只係有網友將英小和中小嘅分別,只係存在於數學~~~

數學用英文或中文去 ...
我一路都同小朋友講,數和理料,英文是易過中
‹ 上一主題|下一主題