用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 大家點睇?
樓主: kct18
go

[英國] 大家點睇? [複製鏈接]

kct18 發表於 19-11-2 14:28
其實我唔係好知道你話出事嗰單嘢係講乜嘢

https://www.dailyecho.co.uk/news/9934598.no-inquest-into-phyllis-kwans-sudden-death-at-st-swithuns-school-in-winchester/

https://www.bbc.com/news/uk-england-hampshire-19596427

再早期D:
https://www.dailymail.co.uk/news/article-2950519/Teenage-daughter-company-director-dreamed-representing-Team-GB-died-rare-brain-injury-hours-compete-athletics-competition.html

當然呢D都可以當獨立事件睇。

kct18 發表於 19-11-2 09:52
badminton 只post overall A*A% 成績,沒有subject個別成績,所以睇唔倒強弱

想知道一間學校文or 理強,看近幾年大學入什麼科目,便知道。不過不要把醫科和science 混為一談。
另外 st swithun 的Phycis 就一般,有一年一個A*也沒有。 C 都都有人取,那裏強呢!
Headington 這幾年放了很多資源去 IB,連自己學校的女生想考A-levels 的,也寧願走去另外一間 Oxford 出名的 “M”的 co-Edu ,也不留在headington ,而且這幾年headington a-level 的result 真是差了很多。
Badminton 的 science 就平均好d。

angelleungyp 發表於 19-11-2 17:43

想知道一間學校文or 理強,看近幾年大學入什麼科目, ...

Deleted

etoile 發表於 19-11-2 13:06
St Swithun's原本係阿大嘅首選,但係當年sixrh form要飛過去考,放棄咗。佢有幾個同學讀過, sixth form時all ...

請問 St. C Bramley有咩comment? 謝謝

kct18 發表於 19-11-2 20:53
我見到最近十年St Swithun’s A level Biology 的成績亦見唔倒你講的情況喎!而且biology 比Chemistry 還 ...

Sorry,原來我記錯,只是 physic 一科比較弱。Thank you for kct18,我改了之前的內容,怕誤到他人。

angelleungyp 發表於 19-11-2 17:43

想知道一間學校文or 理強,看近幾年大學入什麼科目, ...

Deleted

angelleungyp 發表於 19-11-2 21:44

Sorry,原來我記錯,只是 physic 一科比較弱。Thank y ...

Deleted

kct18 發表於 19-11-2 22:01
Never mind,我女女會揀biology,唔㨂physics ,所以印象深刻D!
不過我地唔會飛去interview,應該機會不大! ...

你女兒有沒有打算回香港讀醫科?如果沒有還可以,如果有的話一定要有 Physic(全理科)的。
我本人已去過 st swithun 兩次,我就十分喜歡這間學校,但老公就不喜歡了。

angelleungyp 發表於 19-11-2 22:43

你女兒有沒有打算回香港讀醫科?如果沒有還可以,如果 ...

Deleted

kct18 發表於 19-11-3 00:56
我女兒不會揀醫,她亦無咁叻可以考倒!
另外我想問你點解鍾意St Swithun’s?而你老公又為什麼唔鍾意?
...

學校校舍比較新、大及環境設施完善。學生和老師都十分友善及全面。
老公不喜歡就是Biology 和 Chemistry比起其他英國 independent day school算是不太強。有些英國day school 可以強到沒有取A以下的成績呢!

kct18 發表於 19-11-2 20:53
我見到最近十年St Swithun’s A level Biology 的成績亦見唔倒你講的情況喎!而且biology 比Chemistry 還 ...

坦白講,沒有必要去分科看成績。同學間的影響比老師大,整體成績符合到你的要求,有足夠的學習氣氛便可。看到有些科成績好,未必是老師的功勞,可能是當年收到好的學生而已。

以Phy 為例,小女間學校教她有三個老師教,每人負責不同的範疇,很難遇到一年同時是好的老師。其中有二位可以不用上她的堂,換句話說,這科要靠自己的。

iloveorange 發表於 19-11-2 21:38
請問 St. C Bramley有咩comment? 謝謝

同Badminton好似,細校舍,好似少D中國人?My pick,但阿囡㨂co-ed,亦嫌佢唔係full boarding。香港學校ㄧ直有人去讀,成績好,全年得ㄧ個exeat,學費ㄧ個term唔過萬(舊年計)。舊年要自己申請,所以要俾錢British Coucil租考試埸地。大囡有個小學年年考第ㄧ嘅同學過去讀中學,而家喺Oxbridge。宗教氣氛濃厚。

kls12 發表於 19-11-3 08:27
坦白講,沒有必要去分科看成績。同學間的影響比老師大,整體成績符合到你的要求,有足夠的學習氣氛便可。 ...

雖然成績唔代表ㄧ切,但係我都會望下。曾經考慮某校,但阿囡想讀嗰幾科,近幾年成績下滑,故此放棄。
至於St Swithun's 嘅Biology, 上面提過大囡同學中剩底ㄧ個喺度讀sixth form,佢媽咪話,考完biol嗰日,成班人乘頭喪氣,佢問其他friend但其他學校冇咁嘅情況....。佢哋target medicine,所以我印象深刻(touch wood最後入到medic)。

其實私校老師轉工轉得好密...我年年都收到學校話邊幾個老師下學年轉校。所以今年教得好的老師,下學年已經可能轉左校
‹ 上一主題|下一主題