用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 參加統一派位被查地址, 噩夢開始
樓主: veryafriadpama
go

參加統一派位被查地址, 噩夢開始   [複製鏈接]

回覆樓主:

教育局有責任向家長清楚確認是否派了某特定職員查詢小朋友的生活情況。如果唔係,點知對方是否假冒?如果教育局隱隱晦晦,或沒有官方途徑核實對方身份,我會向個人資料xx公署/警察/議員投訴。

回覆樓主:

題外話,如果教育局派人家訪,他們如何證明自己身份?隨便 show 一張職員證?統一派位表上又有沒有條文表示家長同意隨時開門俾調查員呢?(如果因為懷疑對方身份而)唔開門會否為家長帶來唔公平後果?

回覆樓主:

同意樓主不喜歡對方態度差,同埋保障家人安全。其實一朝早帶小朋友出門口,屋苑大堂閉路電視一定影到,這些都是證據證明小朋友晚晚都在這裡住。對方如果有能耐,就去睇番閉路電視 lor, 如果有咩事一定告上報紙。

回覆樓主:

如果晨早有人來"家訪",我都唔會俾他入來,朝早咁趕邊有咁得閒招呼佢,會叫他在門口一直等到小朋友出門口為止。

回覆樓主:

我覺得調查員單憑做唔到家訪或者無權看閉路電視等等,沒權因此奪小朋友派位資格。因為還有好多證據可以證明。假如調查員同屋苑看更傾計,馬上便會知道小朋友日日都在這裡出出入入住。可惜,可能他們又係"無權"查問看更。唯有按本子辦事,視入屋為既定程序。

回覆樓主:

大家有唔同看法(例如:是否讓對方入屋內、是否要報告每日課外活動時間表等)可能係因為每個家長對小朋友私隱的保護程度都好唔同。扯遠少少,以我為例,凡是屋企有任何紙張顯示我小朋友的學校或小朋友姓名(例如通告、功課薄封面等),我是一定會先碎紙才會丟掉的。我知道有其他人係咁,又有人唔係咁。又例如我唔會俾小朋友的背囊上繡上他的名字(有些小朋友都有),因為唔想陌生人咁易知道小朋友個名。但我知有其他家長又無咩所謂。

又,有啲有錢人直請連細路個樣都唔想曝光。這些也顯示每個人都有不同的私隱保護做法。

所以唔需要講到係唔俾調查員入屋就係家長沒有身教/唔怪得考唔到直私之類的說話ge。其實證明小朋友住這個地方,可以有其他方法。在屋企門口等已經係合理做法。

回覆樓主:

樓主,其實你不如快啲講埋個結局啦。要知晒整件事先能夠有意義地討論。

cake05    發表於 19-1-17 10:19

回覆樓主:

我今朝都留意到他用分身術呀!咁快屏蔽好可惜,睇唔到結局
‹ 上一主題|下一主題