用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友在測驗考試有覆卷嗎?
go

小朋友在測驗考試有覆卷嗎? [複製鏈接]

朋友同我講, 佢個女一考完望兩吓有無做漏, 之後就唔再望份卷~

我既孩子仍在學習中。

大家既仔女有無覆卷習慣? 點樣培養佢有呢個好習慣?
   3    0    0    0

回覆樓主:

一年級測驗無check卷,試過填錯位,扣左20分,佢自己知衰,下學期有覆卷。
我就提佢,無信心嘅要圈起,有時間就再做一次。另外,邊做邊圈重點,我見小二派返來嘅卷有做到,仲有時間改正。
今年成績好左,主要係少左careless mistakes,希望佢keep到啦。

Ocean419 發表於 18-3-23 09:33
今次小測我千叮萬囑有時間要由頭到尾將自己寫的在心裏讀一次,佢答我有讀。結果派卷返來,真正唔識的有2個 ...
有無玩过-个遊戲~係-篇英文passage, 入边每-个字都係串到乱龙,只有头尾係岩:the srngtaset tnihg on etrah is the hmaun biarn. 但你又可以讀到出黎。表示个腦曉自己去解讀—d野~如果係禁,照讀-次份卷揾到錯处真唔可靠~

ar_mak 發表於 18-3-23 10:19
所以個重點在於係咪要去到搏命呢個情況,如果呢一刻係搏緊命,咁真係唔可以恰眼訓。
一條小學戰線,搏命果 ...

EK 多得有你, 有唔同視角既意見!

Ocean419 發表於 18-3-23 09:33
今次小測我千叮萬囑有時間要由頭到尾將自己寫的在心裏讀一次,佢答我有讀。結果派卷返來,真正唔識的有2個 ...

有時心讀都未夠.

你試要叫佢一路用手指掃著睇, 口一路唸著...

可能有幫助!

回覆樓主

今次小測我千叮萬囑有時間要由頭到尾將自己寫的在心裏讀一次,佢答我有讀。結果派卷返來,真正唔識的有2個總值3分,望住照抄都抄漏抄錯的有12個被扣6分。咁算係有check 定冇check 呢?

ar_mak 發表於 18-3-22 11:18
所以我成日都覺得,輸係為左迎接將來更大既勝利,只要知道自己輸咩,累積豐富既失敗經驗,係好事。
PS: ...

同意!

錯都係學習過程。而家D 家長係小心翼翼,唔俾細路錯。

派卷,家長第一個COMMENT,係個分點點點。

我關心係佢點錯,最怕係 CONCEPT 唔明。 “咁淺都唔識”,眼大睇過籠果D 錯,我覺得無咩所謂。

喂,係人都會合下眼訓啦。

ar_mak 發表於 18-3-22 11:00
前排同個細路仔傾開呢個對卷問題,佢係一個初小細路,成績好好。咁有條英文既閱讀理解,答案係四選一,其中 ...

其實覆卷,我教細路好大程度係 “補漏”, 譬如: 眼大睇過籠,有D 題無答,或擦左唔記得寫返,最大鑊係做兩版以為做完,懶叻!

你話睇返做完既有無諗錯,一來邊有咁多時間覆,二來 AT THE FIRST PLACE,佢小心D 做岩更重要。

大檸樂 發表於 18-3-22 12:19
30分鐘趕得切舉手早走(講下笑).個陣我會考淨返個少少時間,都係改下D字眼,grammar個D. ...
早走去high tea咩, 緊係check下卷啦。

little_yolky 發表於 18-3-21 17:00
點會呢, 我連會考都剩返30分鐘喎, 唔覆卷坐响度做乜。
30分鐘趕得切舉手早走(講下笑).個陣我會考淨返個少少時間,都係改下D字眼,grammar個D.

siden 發表於 18-3-22 10:59
邊得閒覆卷?上到高小,做得切份卷都偷笑。
搵唔到錯處咪好囉
搵唔搵到錯處都好啦,培養呢個習慣是必須的...

mypineapple 發表於 18-3-21 10:58
朋友同我講, 佢個女一考完望兩吓有無做漏, 之後就唔再望份卷~

我既孩子仍在學習中。

我寧願每條題目認真做,好過覆卷,要習慣小心。
有淨時間只再看唔肯定答案的題目

ar_mak 發表於 18-3-22 11:00
前排同個細路仔傾開呢個對卷問題,佢係一個初小細路,成績好好。咁有條英文既閱讀理解,答案係四選一,其中 ...

初小学生……諗多左~因呢條無滿分,除笨有精,豪俾佢~故事教訓係:信自己?測考本來就係磨煉答題技巧吧~俾人整古多幾次,大概就摸熟測考模式。

回覆樓主

邊得閒覆卷?上到高小,做得切份卷都偷笑。

可能我間學校出卷特別辣

有些學校嘅卷冇咁趕,有時間當然要覆卷,不過正如樓上所講,初小生覆卷很多都掘唔出錯處。

LeeCC 發表於 18-3-21 17:15
有覆卷=/=識覆卷
識覆卷=/=小心覆卷
講得好!!

‹ 上一主題|下一主題