用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 政府資助的培正中學,自行是否只收私立培正小學的學生? ...
樓主: Arabellahk
go

政府資助的培正中學,自行是否只收私立培正小學的學生?   [複製鏈接]

Yanamami 發表於 17-10-27 22:44
牛皮燈籠真喺唔明乜喺“紅藍精神”~~無諗過PC從來無諗過要“公平”,從來就喺要“自私”,收曬自己 ...
其實我真係唔明, 雖然話培小係私小, 可以自己揀人, 但大部份都係幼稚園直上, 考幼稚園時得果2歲人, 我又真係唔信班老師咁勁, 有洞悉天機既能力, 收到班叻仔叻女。點解培中係要收培小D B2生, 佢真係唔驚跌band咩? 計埋跳船果班, 佢年年收培小七成學生, 如果培小有五成B1, 收二成以上B2生, 佢教學都好吃力, 雖然培中副校豪氣萬象咁話就算B3生佢都唔驚, 有本事教好佢, 但何不騰出二成學額, 收下D街外B1生, 即好似我阿女果D呢。

Eat_Sleep_Play    發表於 17-10-30 21:36

little_yolky 發表於 17-10-30 10:19
其實我真係唔明, 雖然話培小係私小, 可以自己揀人, 但大部份都係幼稚園直上, 考幼稚園時得果2歲人, 我又真 ...
家人既感情好難解釋......家人唔叻,有缺點,你唔會嫌棄,會多包容......我諗PC喺禁掛?PC近十幾廿年先有人氣?唔知呢~~只知自己讀時,年年不知幾多人留班,有d留完又留,留完又留.....果時中學有9班,我估普普通通既一半以上(我喺其中一名)。喺有唔少band2、3的~

Yanamami 發表於 17-10-30 10:40
家人既感情好難解釋......家人唔叻,有缺點,你唔會嫌棄,會多包容......我諗PC喺禁掛?PC近十幾廿年先有人 ...
我都記得我讀書時PC無咁出名, 我仲記得會考時一條A都無, 驚學校唔收, 因為我哋七班收三班, 仲要果三班其實得半班人數, 我响學校登記咗, 就緊係諗住去撲學校, 第一時間就諗住去培正啦, 近屋企丫嘛, 同埋當時唔多出名, 諗住都有機。腳都未踏出學校門口, 已經俾副校截住問我咁急去邊, 我話去撲學校, 佢叫我俾成績單佢睇, 佢睇完話學校一定收, 咁先無去PC, 返咗屋企瞓覺。當時如果入咗, 可能依家用到舊生條隊, 阿女考幼稚園時機會大D, 真係天意弄人。

其實我真係唔明, 雖然話培小係私小, 可以自己揀人, 但大部份都係幼稚園直上, 考幼稚園時得果2歲人, 我又真係唔信班老師咁勁, 有洞悉天機既能力, 收到班叻仔叻女。點解培中係要收培小D B2生, 佢真係唔驚跌band咩? 計埋跳船果班, 佢年年收培小七成學生, 如果培小有五成B1, 收二成以上B2生, 佢教學都好吃力, 雖然培中副校豪氣萬象咁話就算B3生佢都唔驚, 有本事教好佢, 但何不騰出二成學額, 收下D街外B1生, 即好似我阿女果D呢。

其實,呢啲先至係正路嘅教育,全世界都係咁。係香港先至分banding。

唔單上培正,以前嘅香島、培僑、福建都係有咩人收咩人咁教。依家有啲一條龍學校,除了升唔到班之外,都係直升,成績都唔差。

judy 發表於 17-10-30 11:24
其實,呢啲先至係正路嘅教育,全世界都係咁。係香港先至分banding。

唔單上培正,以前嘅香島、培僑、福 ...
就係因為咁佢先吸引我丫嘛。

如果培小有五成B1, 收二成以上B2生, 佢教學都好吃力, 雖然培中副校豪氣萬象咁話就算B3生佢都唔驚, 有本事教好佢, 但何不騰出二成學額, 收下D街外B1生, 即好似我阿女果D呢。

其實,B1, B3,係教學上冇咩大分别。分別主要在教學語言。

Band3生在智能上冇話比band1生差太多,培正全收培小學生,在教學上不會困難過外面的band1生。

judy 發表於 17-10-30 11:42
其實,B1, B3,係教學上冇咩大分别。分別主要在教學語言。

Band3生在智能上冇話比band1生差太多,培正全 ...
B1同B3智能上當然無分別, 好多B3生都不知幾醒爬, 係唔鐘意溫書之嘛, 佢哋係教學方法上既分別。B3學生要好細心、耐心教導, B1生吸收快, 可以教更多新知識, 所以點解有拔尖補底既分別。如果講到教學語言, B1-B3都用中文母語教學就好了, 無人話一定要用英文教書的。當然, 你提出既培中全收培小學生, 所以教學有承接, 呢點又係事實, 不過, 我唔相信外校B1生入培中學習會有困難。

little_yolky 發表於 17-10-30 14:40
B1同B3智能上當然無分別, 好多B3生都不知幾醒爬, 係唔鐘意溫書之嘛, 佢哋係教學方法上既分別。B3學生要好細 ...
B3學生既 "生存能力", 可能比B1生更強
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-10-30 14:51
B3學生既 "生存能力", 可能比B1生更強

I think so. 基於佢哋成長過程是否能找到方向。好似我家姐阿仔, 佢其實唔蠢, 係英文差D, 家姐教不得其法啫, 佢立志學爸爸做水電工程, 以後做小生意都未定, 又或者讀Engine, 都好有前途。生存能力在乎EQ, AQ, 多於IQ, B1生只係關係IQ問題。其實我唔擔心阿妹大個搵工, 我係擔心家姐多D。好似我兩公婆咁, 讀歷史有鬼用咩, 前幾日聽到阿大同我講, 佢話覺得做研究都幾好, 我當堂想死。

little_yolky 發表於 17-10-30 14:59
I think so. 基於佢哋成長過程是否能找到方向。好似我家姐阿仔, 佢其實唔蠢, 係英文差D, 家姐教不得其法啫 ...

而家做水電工程,揾錢多過核數師。

simonwan 發表於 17-10-31 18:15
而家做水電工程,揾錢多過核數師。
真的嗎?

little_yolky 發表於 17-11-1 09:10
真的嗎?
最簡單, 妳睇吓叫個有電牌既師傅整插蘇頭要俾幾錢?

一日如果整到3個, 人工高過妳返一日工

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-11-1 09:39
最簡單, 妳睇吓叫個有電牌既師傅整插蘇頭要俾幾錢?

一日如果整到3個, 人工高過妳返一日工
整厠所水管上门都五百仲有整冷氣、洗衣机、门鎖……

Arabellahk    發表於 18-6-15 23:22

little_yolky 發表於 17-10-30 14:59
I think so. 基於佢哋成長過程是否能找到方向。好似我家姐阿仔, 佢其實唔蠢, 係英文差D, 家姐教不得其法啫 ...
Upgrade下做飛機維修

Yanamami 發表於 17-11-1 10:10
整厠所水管上门都五百仲有整冷氣、洗衣机、门鎖……
諗起整冷氣至把火, 上次兩部冷氣, 上門千幾蚊, 睇咗一輪, 結論係無壞, 舊咗, 老化, 無得整, 換過部新機啦。咁就收咗千幾蚊, 真係好過去搶。

hkpapa852 發表於 17-10-18 08:09
過去多年都係

只收培小?

係中學位多收得哂,但都有位剩架?!

Yanamami 發表於 17-11-1 10:12
Upgrade下做飛機維修

唔想上天, 落地做MTR, 中電, 九巴, 又或者做政府機電工程署.... 都好吃香好有前途 (真心的).

MTR: https://www.mtr.com.hk/ch/corporate/careers/apprenticeship.html

政府機電工程署: https://www.emsd.gov.hk/tc/about_us/our_people/technical_training_scheme/index.html

小時了了 發表於 17-11-1 10:48
唔想上天, 落地做地鐵, 中電, 九巴.... 都好吃香好有前途 (真心的).
朋友做酒店冷氣維修通風,因為有牌,就算退休唔做,都有人請佢,繼續有糧出

小時了了    發表於 17-11-1 10:56

retriever 發表於 17-11-1 10:47
只收培小?

係中學位多收得哂,但都有位剩架?!
無位剩!只收培小但培小人多2XX人, 中學部得1XX, 收唔晒, 只係好心(其實應該係制度要求)响甲部+乙部攞21個位出嚟抽咁大把。

little_yolky 發表於 17-11-1 10:52
無位剩!只收培小但培小人多2XX人, 中學部得1XX, 收唔晒, 只係好心(其實應該係制度要求)响甲部+乙部攞21個 ...

物唔係津中最多百份幾 (75%?) 留俾直屬? 即幾時都係用中學位數來做基數去計?!

BTW, 可能可否講下點解咁心儀PC? 睇番你上文回覆, 由你自己讀中學已經想轉?

我都心儀過, 不過幼稚園唔收...
‹ 上一主題|下一主題