用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行煩惱
樓主: 謝瓜瓜
go

自行煩惱 [複製鏈接]

早幾年, 自己估

多謝大家意見,我和囡知道怎樣揀了。希望最終亞囡能夠入到心儀中學。

另外,以下問題是幫朋友問,請大家比意見:

朋友個囡估計在Band 1尾,她打算自一選聯繋學校嘉諾撒,自二選衞理。因為她怕嘉自行未必取錄亞囡,又怕亞囡呈三成績下跌,統一派位不在Band 1安全線,到時才放衞理在乙1或2又恐怕抽不到,所以好煩惱。大家認為她在自行應否選嘉和衞理?

王家爸爸  佢既情況應該自一、甲一、乙一都揀嘉諾撒  發表於 17-1-13 12:34

補充以上問題,若是Band 1尾/Band 2頭,統一乙一放聯繫嘉諾撒有機會嗎?

謝瓜瓜 發表於 17-1-12 21:55
多謝大家意見,我和囡知道怎樣揀了。希望最終亞囡能夠入到心儀中學。

另外,以下問題是幫朋友問, ...

嘉諾撤近3年都有大約...66.3%...63.2%...66.1% 入B1中學
而升上联繫中學佔....39.6%(67人)...33.7%(56人)...33.9%(57人)...均超過联繫位23人
基於以上...小學部B2生係有機會會被中學部經自行/联繫位派入...或經統一甲/乙部抽入
似乎B1邊緣人係唔應該放棄自行/統一乙1...除非自己為求更穩陣放棄
可以考慮自1嘉諾撤....自2坑真或聖嘉勒 去搏吓...統一乙1都係放嘉諾撤~~~

ALARMCLOCK 發表於 17-1-11 21:31
回覆 謝瓜瓜 的帖子

相信妳是擔心自行二放了嘉諾撒而又入到便會錯失統一入最心儀的BPS的機會。但如果不放 ...

聽講座,嘉諾撒講明話不設叩門,因為一定收齊人,不會有叩門位

真心想問很多時家長在這常說的B1A或B1尾通常是指校內、本區或全港? 如不是指校內,有什麼方法可知? 因學校只告知校內的Banding。

hkghongkong 發表於 17-1-13 01:38
真心想問很多時家長在這常說的B1A或B1尾通常是指校內、本區或全港? 如不是指校內,有什麼方法可知? 因學校 ...

我指校內,因為我們小學成績有全級排名。當然學校沒有講清楚學生是band 1頭中尾那麼詳細。只是我們可根據以往學校升中派位數據,大約可評估自己子女屬那組別而已。例如若在我校呈一二成績級考十名內,我會假設係band 1A學生。

hkghongkong  明白。謝謝  發表於 17-1-14 00:14

回覆樓主:

我唔係好明!假如係band 1生,填晒所有其他band 1學校,最後先填Canossa,咁樣唔會太危險咩?因第二輪大抽獎時,Canossa只有23個聯繫學位 + 63個非保留位,整個東區數埋都唔夠86人揀佢?但照我所知,小學部除咗最top果啲會選擇跳船外,其餘既都好多人會考慮選擇升上Canossa。

ILoveCinderella 發表於 17-1-13 08:53
我唔係好明!假如係band 1生,填晒所有其他band 1學校,最後先填Canossa,咁樣唔會太危險咩?因第二輪大抽 ...

完全認同,嘉諾撒書院是小學部Band 1中至尾學生的首選,絕對多人選。若是統一乙二才選它,都會有些少風險。

引用:我唔係好明!假如係band+1生,填晒所有其他

原帖由 ILoveCinderella 於 17-01-13 發表
我唔係好明!假如係band 1生,填晒所有其他band 1學校,最後先填Canossa,咁樣唔會太危險咩?因第二輪大抽 ...
網友建議既全選填法,若堅信東區B1位係多於B1生,基於B1生係先抽先派既原則下,B1生係必定會派入B1中學。又基於派位往績去推算,嘉諾撤係有B2生經統一派位抽入,而成為建議既保險線。嘉諾撤被坊間評為B1C學校。

你可以參考吓往4年數據,派嘉諾撤既小學部學生係有高低,推算係因抽獎成功%所致,基於~6X%派入嘉諾撤+其他B1中學,小學部應不可能有咁高B1率,高低%應大機會發生在B2生。

因係靠推算,當然可能同事實係有偏差,存在風險。

ms.aeroplane 發表於 17-1-13 00:31
聽講座,嘉諾撒講明話不設叩門,因為一定收齊人,不會有叩門位
叩門位其實係留班位,大部分學校中一好少會留班。我估不設叩門位只係,對外不設叩門位,一定收齊人係因為每班嗰兩個叩門位留咗俾自己小學。

王家爸爸 發表於 17-1-13 12:37
叩門位其實係留班位,大部分學校中一好少會留班。我估不設叩門位只係,對外不設叩門位,一定收齊人係因為每 ...

王家爸爸,我女屬band 1中~尾之間,自1定左筲官丶自2嘉諾撒,兩間都係我同阿女接受的,當然筲官放自1就係最想入,但自2嘉諾撒,會唔會大機會入過筲官!?如大抽獎入筲官又大唔大機會呢?因為我所知,有人大抽獎唔係放一丶二都抽到入嘉諾撒!

ms.aeroplane 發表於 17-1-13 12:47
王家爸爸,我女屬band 1中~尾之間,自1定左筲官丶自2嘉諾撒,兩間都係我同阿女接受的,當然筲官放自1就係 ...
Band 1中自行入嘉諾撒機會應該相當大,Band 1尾就機會唔大。自1定左筲官丶自2嘉諾撒,選擇合理。

如果大抽獎,乙一入筲官機會頗大,原因係大多數都會乙一揀庇理羅士、張祝珊、聖馬可呢三間。
‹ 上一主題|下一主題