用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培僑書院國際預科文憑課程
go

培僑書院國際預科文憑課程   [複製鏈接]

其實我都唔係好識,再加上唔會去英國留學。我所聽到係呢個課程係英國引入,只要讀一年就可以同某些100大的英大學接軌。同dse係唔同,果個課程係勉強合格就一定有大學收。壞處係要花多一年時間。學校亦冇提價錢。同埋會冇左公開試成績對日後搵政府工有影響。

我都明白而家入大學機會已經高左好多,不過仍然有好多人入唔到心儀學系。我諗呢個program係比d想去留學而dse 又考得差既學生一個"支援"。當然佢地可以自己出去考外國大學啦,有錢點會冇書讀。

回覆 hkpapa852 的帖子

可能唔關33222事,因為呢個課程可以唔考dse的。本身冇諗住去留學既確實唔適合。我認為如果有budget,出國讀書都唔係壞事,但唔好諗實質回報。其實香港每年都有好多人出國留學的。

retriever  讀ASSO 都可以去國外昇學...  發表於 16-10-18 12:21

回覆 retriever 的帖子

咁喜歡讀asso都冇問題,我個人就比較prefer經dse再入本地資助學位。我識有朋友仔女,在香港有U收都照去外國升大學,讀三年,可以讀自己喜歡既科目(非搵錢科目),又可體驗外國生活(比著我都想試下),呢d係個人選擇。

回覆 中天英 的帖子

副學士本來都係比成績較差的同學讀,但他們仍然有入港大的機會(我識得唔止一個),也不能說什麼誤人子弟。人好多時都會將自己放了在一個框框內而自己唔知,內心亦有好多"唔得"同埋"唔好"... 結果人地做到了,自己就原地踏步。
‹ 上一主題|下一主題