用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿天主教小學 有無2016-17 小一同學仔呀? 大家打個招呼,揮揮手 ...
go

有無2016-17 小一同學仔呀? 大家打個招呼,揮揮手 [複製鏈接]

有無2016-17 小一同學仔呀?  大家打個招呼,揮揮手

小女,剛幸運地獲派,很開心加入呢個大家庭

hppa  congrats  發表於 16-6-8 14:47
   4    0    0    0

尋日去註冊左,仲順手帶左小女去柴灣睇下暫借校舍。

現時正進行番新工程,油緊外牆

e之班 發表於 16-6-9 12:01
報到!!我都同阿囡過左柴灣睇校舍,坐左一陣就有野咬啦,開學記得帶蚊貼呀 ...
其實果度環境唔錯,上左山夠靜夠開揚,空氣又好,.......親親大自然,少少蚊無可厚非.........仲可以學打蚊訓練反應

pooh仔 發表於 16-6-14 22:12
跑馬地校舍仲多多咬. 之前我女大半班同學被矇咬. 腫另幾日.
多謝師姐提點,唔該晒 !

btw, 點解咁少新同學仔上來打招呼架 ?? spp d 同學仔家長唔上網既咩? 定係怕羞??

bheadma 發表於 16-7-19 21:50
hi.大家好!請問繼分班試後,是否不需再回學校!直到9月1日啊?
應該係...........

大家都係等拿校服, 影定學生相等9月1

另外,我覺得當日應該唔係分斑試,我覺得只係初步評核,等 d 老師知下大概個小朋友識 d 咩 ?

anyway, 我係靠估,有錯請指正

回覆 bheadma 的帖子

書已拿了,只欠3本開學後書商會送去學校。

校服都訂好了,夏季8月初便有得拿,冬季可能等11月尾在校內拿吧。

影相方面,好似話9月初在校內有得影,自由參加的。不過我都會預先同佢影定一打旁身,叫起手有得用。

whatapp group 我地就未有,外面唔知有未 ?,唔知呢間校興唔興呢樣野呢 ?

等多1,2星期,如果再未見到,我們自組也不妨

joew_525 發表於 16-7-21 12:59
回覆 bheadma 的帖子

請問你地係幾時考分班試? 7月9日?
恭喜晒喎 ! 早就話你個氣場ok 架啦 ! 雖然有少少轉折,結果都可以做同學仔啦。

7月9日果日實質上唔係分斑試 (只不過d 家長順口咁叫而已,有家長提過5,6年級前,都係全級打散,不分精英斑的),全部學生入去考,都係答2-3條簡單問題。相信只係一般評核,等 d 老師知下 d 孩子邊方面強 d 弱 d ,及比 d 細路 feel 下個課堂氣氛云云。

你遲左來,可能冇考7月9 ,我估學校會有安排,或者唔洗考都說不定,(因為你女既水平,學校已經心中有數了)

bheadma 發表於 16-7-26 22:55
有幾個問題想大家分享一下:
1、你们打算自己帶飯還是跟學校訂?是否帶圍裙和桌墊?
2,下雨天能否穿雨靴?  ...

個人打算是咁的 :

1 會跟學校訂飯,因為計過時間,朝早6點幾煮好,到1點鐘佢食果時,有成6個半鐘時差,d 飯可能較易變壞,佢又未叻到會識處理,一係唔識分有冇壞,識分變壞又未識出去買,....而且仲要佢拿多個飯壺,書包已經好重了.....當然,叫工人11點9拿去果 d 係另計。
咁諗諗下不如跟學校訂,我估仲可以等佢合群少少,同某幾位同學仔食用一致咁,又唔洗日日同佢諗餐單,自己都煩少 d。

2 下雨都會準備雨靴比佢既,我估全世界只有極少學校係下大雨都唔比人穿雨靴掛 ?!

3 我係爸爸,男人係唔會明白女性因咩事要拿個小袋子去小息?! 男人角度,覺得佢袋條手巾仔,加多個散紙包袋少少零用錢 (如學校容許),輕身上陣,已經好方便。

p.s. 可能唔夠細心,有錯請指正,謝謝

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
‹ 上一主題|下一主題