用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 選択給子女留英的、有後悔嗎?
go

選択給子女留英的、有後悔嗎? [複製鏈接]

回覆:選択給子女留英的、有後悔嗎?

當然冇後悔啦!因為可以令阿仔更獨立,識得管理自己,而更重要係接觸到英國既傳統、教育既質素(真正既優質教育)……等!成績還是其次,我覺得已獲益良多。

引用:Quote:原帖由+亮燈+於+16-05-06+發表當然冇

原帖由 db7mu23 於 16-05-06 發表
亮燈兄

我後悔遲了3年,才送阿仔往英國留學!
如果你咁講,我都算後悔架!所以我依家都話俾人知,讀完小六去就最好,但重點係孩子自願及已經預備好!

引用:回覆+亮燈+的帖子 係唔係,比左錢出去,都

原帖由 Taimum 於 16-05-06 發表
回覆 亮燈 的帖子

係唔係,比左錢出去,都覺得值回票價呀?我同兩個仔講,錢我地就比左啦!攞幾多就睇您地 ...
當然,我唔能夠話俾左錢,就會收番相同價值既結果,我絕對唔會咁諗,總之好似你咁講,佢地收到幾多,就只靠佢地自己,而我只係盡父母責任,而佢地亦要盡佢地既責任,咁就無悔喇!

引用:Quote:原帖由+亮燈+於+16-05-06+發表當然,

原帖由 holemone 於 16-05-11 發表
我未有小孩,但常常被亮兄及4哥的見解獲啟發,今個月尾同老公移民去英國,目的也是為將來小孩的教育。希望 ...
冇辦法,試問一個會送子女去外國讀書、擁有外國護照兼唔冇人民受權既政府官員,又點會對個社會實行長遠而又有益既政策呢?可惜我冇本事移民,惟有用自己既方法去解決及同佢攬住一齊……

Macau媽媽 發表於 16-5-11 19:55
我都後悔左, 應該Y8 就要去, 而家Y10先去
可以訓練亞囡獨立及同人相處, D親戚成日話晒錢, 邊到讀 ...
我同你既諗法差唔多,我覺得Y7/Y8都可以,只要孩子願意就得!而其他人既講法,只係參考,最重要係自己知道做緊乜野!自己保持清醒就得。

Mighty 發表於 16-5-11 16:22
係架、although吾応該係nee到講、但香港真係越来越離譜、不能尽怪一男子、但肯定6先生是一重要因素、d班子 ...
點解呢條XX咁爛?就係我所講既......冇人民受權,所以呢班爛人唔需要向我同你地負責,即係可以不負責任,就係咁簡單!

引用:有冇仔女畢業之後在英國發展唔返來?+Year+7

原帖由 gobgo 於 16-05-12 發表
有冇仔女畢業之後在英國發展唔返來? Year 7 咁細個離開屋企, 到讀完 master 至回港會不會和家人感覺疏離或 ...
如果佢願意,我覺得冇問題喎!佢既將來係要佢自己選擇、參與!

引用:好激気架!!納税就一個仙都吾少得、不過就

原帖由 Mighty 於 16-05-11 發表
好激気架!!納税就一個仙都吾少得、不過就供比班癈柴。 私人公司、一早SACK左LA. 我地完全無SAY、火都嚟 ...
一帶一路仲攪笑、荒謬,記唔記得以前話開發大西北?香港好多商家都去視察,包括小甜甜,依家呢?食西北風就有,中共最叻既強項就係講大話、有著數時認親認戚!又講多左添!

anixon  食西北風  發表於 16-5-13 21:32

引用:Quote:亮燈+發表於+16-5-12+07:17+一帶一路

原帖由 Mighty 於 16-05-12 發表
其実貢橙党認X認屁吾関我地事、適隨専便、但係用我地D納税人銭就離譜。  仲講到好似好大恩恵GUM ...
事實係剛剛相反,佢地正正就係受左香港人好多恩惠,至可以生存到依家,當年50-70年代,邊個救濟佢地?再由所謂改革開放到現在,最大投資額既外商(記住:我地香港人係外商)都係香港,咁你話邊個幫邊個?邊個冇左邊個唔掂?但我地從來冇講過呢D咁難聽既說話,只係佢地不停地講,最慘係有香港人真係信喎!原來假話講100次、1000次就真係變成事實架!

daisy17772    發表於 16-10-12 00:19
WINLEG    發表於 16-7-27 16:59

引用:Quote:原帖由+亮燈+於+16-05-12+發表事實係

原帖由 winniesiu 於 16-05-12 發表
同意。但唔明點解真係好多人buy佢地,好惡好恐怖。

希望小朋友出國後,見識廣,識分黑白
大家既邏輯要清晰,以我所理解,中共由未立國之前,已經在中華民國境內散播謊言(家母就係俾佢地呃),直至立國到現在,都係以謊言治國,點解?因為人民普通少受教育,好易呃,加上當時中華民國的確管治得差,人民期望轉變,咁就信左中共,但佢地唔知道中共其實唔係中國人,佢地只係受到當時蘇俄指使既傀儡,成立「中华人民共和国」前就成立「中華蘇維埃共和國」,講到呢度,你地就知邊個勾結外國勢力啦!佢地消滅左好多中華文化,包括禮、義、廉、恥,破壞左好多文物古蹟,所以,我先認為中共唔係中國人,而佢地只係偷左「中國」呢個名去繼續呃國民及全世界!又講多左添!

papaof2  講得好,看現在的內地人根本沒有中國人文化,只𢤦錢和大話。  發表於 16-6-3 08:49

引用:想請教各位有經驗家長,香港小朋友去到英國

原帖由 teambuilder 於 16-06-02 發表
想請教各位有經驗家長,香港小朋友去到英國受當地學生歡迎嗎?有冇好似香港咁排外呢? ...
我覺得唔需要擔心,只要孩子唔係自私自利、肯合群、懂得尊重別人(無論國籍及膚色)、肯開放自己,咁又點會被人排斥呢?記住,世上沒有無緣無故的愛、亦沒有無緣無故的恨。不要問他人為何總是歧視我,要問自己究竟對他人做過甚麼?

Kitty1230    發表於 16-9-28 09:51

引用:亮兄,很欣賞你。你的分享好實在,好有用,

原帖由 SYSquare 於 16-06-02 發表
亮兄,很欣賞你。你的分享好實在,好有用,好舒服。
過獎喇!我知我所講既野會有部份人係唔啱聽,但我唔在乎,因我係講真心話,憑良心講野及做事,問心無愧就得!

引用:回覆+亮燈+的帖子 Totally++Agree,+無論在

原帖由 scso 於 16-06-02 發表
回覆 亮燈 的帖子

Totally  Agree, 無論在學校或職場也都一樣,要孩子學會怎樣與人相處 ...
冇錯,待人處事,係讀幾多書都唔會教到,因為每個人都唔同,要自己去摸索、體會,累積經驗至試得處理!

Kitty1230    發表於 16-9-28 09:52

引用:想請教各位有經驗家長,香港小朋友去到英國

原帖由 teambuilder 於 16-06-02 發表
想請教各位有經驗家長,香港小朋友去到英國受當地學生歡迎嗎?有冇好似香港咁排外呢? ...
唔好意思,漏左最尾條問題未答,點解香港人排外呢?排斥邊個國家既人呢?美國人?日本人?……我諗你意思係中(国)人,如果估錯請指證,謝謝!

正如我剛才所講:世上沒有無原無故的恨。唔好問其他人點解會歧視我,要自己問自己究竟對其他人做過D乜先?答案好明顯,我諗好多人都知佢地做過D乜!

而我係唔會歧視、討厭D有質素、有禮貌、懂得尊重他人既遊客及移民,無論佢地係邊個國家既人,當然包括中(国)人在內,我亦遇過D有質素、有禮貌既中(国)人,冇問題喎!但可惜為數太少,大部份都認為自己有錢大晒!咁就抵人歧視啦!

WINLEG    發表於 16-7-27 17:03

引用:Quote:亮燈+發表於+16-6-2+13:47+唔好意思

原帖由 Mighty 於 16-06-02 發表
実在太同意了。 最近在網上看過幾条片子、都不約而同有満口口音的大媽話人地[蝦]距、実情係距地做左D野 ...
即係所謂既「玻璃心」,其實我覺得係「奴隸心」,因為自卑感太大而做成極度自大,長期受壓迫而唔敢反抗,當去到文明自由國家時,就立即變成主人,一副有錢大晒!我係黎幫你地國家經濟發展,冇我地消費,你地就破產既不可一世模樣。真係好幼稚、好可笑。正如佢地話:冇我地賣東江水(屎水)俾香港,你地香港人冇水飲喇!所以你地要感謝祖國呀!但係香港人又知唔知呢D屎水比馬來西亞賣水俾星加坡係貴幾多倍呢?正確係:如果冇香港用超高價錢買你地D屎水,你地D貪官邊有錢去移民買屋做外國人呢?又講多左添!

回覆:選択給子女留英的、有後悔嗎?

補充:講開水,最近既鉛水事件,點解冇人話要驗輸入香港既水源呢?即係入濾水廠前及後既水質,是否含鉛及是否適合現代人類飲用水既標準呢?從來冇人提過喎!點解呢?

引用:回覆+亮燈+的帖子 先多謝你無私分享。其實

原帖由 teambuilder 於 16-06-04 發表
回覆 亮燈 的帖子

先多謝你無私分享。其實我意思係英國人興唔興話外國人留學生霸佔左佢地d學位或佔用資源 ...
你放心啦!全世界只有香港依家個政府咁,只幫中(国)人,唔會幫香港人既!學位已是好例子,西方國家政府係民選出黎,咁梗係幫當地國民啦!佢地俾得個學位你,又點會話你搶左個學位呢?,最主要係做好自己,奉行普世價值就冇問題,唔好似某D中(国)人咁,以為有錢大晒!不可一世!咁就梗係俾人排斥、歧視啦!

引用:係吖,非常同意,阿仔過咗去2年,成個人獨

原帖由 carolyyyan 於 16-06-05 發表
係吖,非常同意,阿仔過咗去2年,成個人獨立左,視野濶咗,每次返來都有說不完的話題,更孝順咗,之前中一 ...
好勁,三個。如果家庭能力可以的話,根本唔使考慮,只要子女同意,去吧!必定收獲豐富!

引用:+本帖最後由+Mighty+於+16-6-6+11:04+編輯+

原帖由 Mighty 於 16-06-06 發表

其実我開這貼子、是因為小朋友(12歳)今年9月去Y9、是我 ...
其實當初我同阿細講時,佢都好開心,但我會俾個心理準備佢,話佢未心考到,就算考到,佢再決定去唔去,如果去,就冇左D好friend既同學,等佢自己諗,跟住就俾幾間學校佢自己揀,叫佢上網自己睇,揀到再通知我,再同agent講!結果佢就決定去,就俾按金時,再叫佢諗清楚,唔好反悔,佢都話去,咁就去囉!所以依家冇問題,佢都好期待。

引用:Quote:亮燈+發表於+16-6-2+13:47+唔好意思

原帖由 Leung2010 於 16-07-04 發表
其實我不是太擔心排外問題,
我反而好拍愈來愈多 真正的中國人/ 有錢二代  去左英國留學,
教壞埋香港D仔女 ...
呢樣就冇得擔心,而我就事前解釋清楚俾佢地知,呢D中(国)人既錢係點樣得番黎!而父母既錢又係點樣得番黎!令佢地知道有乜分別,教佢地唔好貪心,因為佢地果D係陰質錢,要累死好多人先有,而父母既錢係用自己既知識、勞力及時間賺番黎,好辛苦的,要等佢地明白。

‹ 上一主題|下一主題