用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 名校都不是好的
go

名校都不是好的 [複製鏈接]

多謝各位的回應和意見!
   2    0    0    2

引用:小兒在東莞街油麻地天主教小學就讀小五,自

原帖由 pian918 於 16-01-21 發表
小兒在東莞街油麻地天主教小學就讀小五,自九月開學始已經不停地被同學欺凌,試過被同學搶晒飯盒無得食,被 ...
學校都唔怕麻煩及家醜外傳提議您報警,如果您覺得咁嚴重,為何您唔去報警?其實您又覺得乜野解決方法會令您滿意呢?

hppa  是的  發表於 16-1-21 21:07

嚴重欺凌,仲攞刀咁得人驚,難得學校叫報警,即時報啦。

回覆:名校都不是好的

Sounderbolt 問得好,你想要乜野結果?學校都唔介意,點解唔報警?

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

根據你上面所寫,你所知的情況似乎都是由你孩子单方面所講,而非你親自目睹,是嗎?  如你相信事實真是你孩子所講,那又何用顧慮報警會把事情鬧大呢?

前日既事……我都覚得带刀係事态厳重,应報警~

比我我估會在校長面前即時報警,我認被壓迫時會反叛

HaYi  me2  發表於 16-1-22 17:52

This is the school management's responsibility to resolve this issue. Not the police.

我對副校在課室枯息帶刀同學唔鬧唔罰非常懷疑

呢個古仔可信性成疑

Jane1983  有同感  發表於 16-1-21 21:55

若對學校失信心,請即轉校..以免要你的兒子多受一日苦.

我識人做中及小學教師,其實他們一入職,大多學校都會教育老師有什麼事先通知校長或高層,別「善」作主張,尤其報警,所以之前有小學生墮樓,學校職員會做出非正常人舉動而不是即是報警。

難得此校建議你報警,你應該立即報警,到時令郎出事就後悔莫及了

嘩!出到刀及此等言詞,既然校長都開了聲,為了你兒子的安全,當然毫不猶豫報警啦!

學校是沒有刑事調查權的,除了見對方家長,又有什麼可以做呢?

唔想報警可以去搵生果報或方向報, 佢地樂意做醜人.
其實點解你唔去小學雜談果版度講要係小一選校版講呢? 叫人大抽獎唔好選某校乎?

hppa    發表於 16-1-21 23:11
siden  臨填大抽獎張form丫嘛  發表於 16-1-21 21:39
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:唔想報警可以去搵生果報或方向報,+佢地樂意

有冇攪錯呀,出刀,一定要報警

hkpapa852 發表於 16-1-21 21:36
唔想報警可以去搵生果報或方向報, 佢地樂意做醜人.
其實點解你唔去小學雜談果版度講要係小一選校版講呢?  ...
如果係,真係用心良苦,但結果肯定令佢失望

其實如果是事實的話,亮刀恐嚇,校園欺凌都算幾嚴重,既然校方都願意報警,作為家長何以你們又話唔想「搞大件事」?定係你們想校方罰下個同學,同個仔出番頭就算???

如果唔想高調的話,何以又在ek 開埋學校全名,話埋自己個仔讀小五?如果真有其事,相信明天學校老師,同學就會知道樓主同仔仔身份???

仲有,下星期就是大抽獎交表了,呢個時候開新account ......目的是。。。。

hkpapa852  人地2007年已註冊, 早過你呀  發表於 16-1-21 22:58

如果事態嚴重而校方都支持你報警,咁你應該自己決定點去解決!

引用:其實如果是事實的話,亮刀恐嚇,校園欺凌都

原帖由 babaxmama 於 16-01-21 發表
其實如果是事實的話,亮刀恐嚇,校園欺凌都算幾嚴重,既然校方都願意報警,作為家長何以你們又話唔想「搞大 ...
目的咪係想唱衰間學校囉!

‹ 上一主題|下一主題