用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 F.1 既家長, 你地幾時開始考試呀?
樓主: silvia_ng
go

F.1 既家長, 你地幾時開始考試呀?   [複製鏈接]

回覆:F.1 既家長, 你地幾時開始考試呀

1月6, 都懶懶閒呀,一日溫半個鐘咁。 下個月先發力wor

wonglily  已經好好啦!  發表於 15-12-2 09:06
wonglily  已經好好啦!  發表於 15-12-2 09:06
little_yolky  一日肯溫半個鐘,你仲想點  發表於 15-11-27 15:47

引用:尋日經歷了"來回地獄又折返人間",+中史唔合

原帖由 silvia_ng 於 16-01-06 發表
尋日經歷了"來回地獄又折返人間", 中史唔合格後,中文又差D唔合格,但數學同通識又攞到全班第一.....真係太 ...
男仔唔愛文科呀

silvia_ng   都係....  發表於 16-1-7 10:14

回覆:silvia_ng 的帖子

中一第一次,有幾科勁,唔洗驚啦。 下學校專攻弱科。 我今晚都要幫溫中史

回覆:silvia_ng 的帖子

我女喜歡睇穿越小說及古代宮斗,神話小說,佢好有代入感。所以好鐘意中史。 我自己就咩史都唔鐘意,是理科人。 我都係幫佢背,理順一D咩咩之亂。 幫佢睇下小測錯咩及提佢一D答題重點。 中文都係咁,佢做,一齊對答案,再討論佢答題不足 。 佢無樣突出,但平均。 唔會有第一,第二,又唔會差D唔合格

而家中學D野真係深。 轉英中仲死多D。阿女昨天派完IS卷,終於有領悟,中學真係同小學好唔同。 佢哋班IS攬炒,只有十個人合格。好彩佢合格,但唔高分。今日派死亡geography,希望唔好破IS紀錄。 我今朝講,努力為下一次啦

回覆:TwinWong 的帖子

我女學校自己整理左本校本,就是中國語文外的課程,多為詩經,古詩。我想當年,我該是中三才詩經。

silvia_ng  我地都有, 仲要每星期都要默書, 真係爽YY  發表於 16-1-19 10:14

引用:差吾多派完卷啦,幾科都差零點幾,1分先及格.

原帖由 ydoris 於 16-01-19 發表
差吾多派完卷啦,幾科都差零點幾,1分先及格.卷又睇吾到..下次吾知點溫..
呢個先係問題,唔派題目卷,完全唔知衰咩。點執返D骨

mother904    發表於 16-1-19 17:58

回覆:tintinlam 的帖子

我女派完卷都好驚,因為無科八字頭,佢話現在只有中文係全班合格。 數學有半班炒左,中史炒左十個。英文卷一又死半班。佢話comprehension既形式轉左,好多同學唔識做。listening該又係攬炒,佢哋一級都投訴聽唔到講咩。 IS得十個人Pass. 又睇唔到卷,完全唔知死左D咩。我昨天都講,係學校問題,老師唔識教,還是學生唔吸收。搞到半級人都肥佬,有咩好處

引用:Quote:blee427+發表於+16-1-19+08:50+而家

原帖由 silvia_ng 於 16-01-19 發表
我地IS, 全級先得10幾人合格呢!
大家呢次驚一驚, 下次應該會努力D啦!
...
全級十幾個

終於叫派曬,執返身彩,叫全pass,但就唔係好。佢口就知衰。希望真係知啦。

回覆:kittylam 的帖子

唔好同人比,我個返來識講,真係唔可以好似小學咁,望望就去考,都可以高分。 下學期要認真D溫書。佢班D學霸,個個都好勤力。佢自己知道唔可以hea。 希望記住呢個教訓。

引用:我只會問2個問題,第一係幾分合格,第二係多

原帖由 ydoris 於 16-01-20 發表
我只會問2個問題,第一係幾分合格,第二係多人吾合格嗎.不過通常阿囡都吾知多吾多人吾合格..唯有佢自己搵方法 ...
我女多數答好多人唔合格,今次中文就全部人合格,佢就會話最高分22X,佢21X。 但好似IS及geography, 佢考唔好,就會話IS只有十個人合格,geography有十四個人肥左。總之就避重就輕。

回覆:kittylam 的帖子

我個只係講好叻,做到一半就還神但小學真係一帆風順 。在初中跌下都好。唔好以為自己係天才。而家只係第一個學期,大家都努力。

我女係有全班排,全級排及每科都排,還有中英文的細分科都排

引用:以為派左通告約時間,原來只是口講有呢件事.

原帖由 ydoris 於 16-02-01 發表
以為派左通告約時間,原來只是口講有呢件事.2月啦,仲未出通告,好神秘....今日又DICT,明天又QUIZ..唉過年野一 ...
我女上星期都有dict,但佢話呢個星期個閒D。我公司忙到癲左,已經無理佢quiz, dict.由佢啦。

回覆:ydoris 的帖子

我女最怕dict geography。 當然最差都係geography

‹ 上一主題|下一主題