用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有無人派咗乙四或以後呀?
樓主: YmOra
go

有無人派咗乙四或以後呀?   [複製鏈接]

chysanna 發表於 15-7-10 17:09
我呀仔都係 B1生 (全級得 27人, 考頭3名, 平均分係A (接近 9字頭), 都係唔知點解會派咗第13志願 => 一間直 ...
係b1生揀學校先嘅政策下,隨機號碼點差都只會派去B2學校,如果去到13,我諗一係估錯band, 一係選校策略太過進取

引用:Quote:chysanna+發表於+15-7-10+17:09+我呀

原帖由 liumk1 於 15-07-10 發表
係b1生揀學校先嘅政策下,隨機號碼點差都只會派去B2學校,如果去到13,我諗一係估錯band, 一係選校策略太過 ...
係囉

真係好難講, 我囝囝B1, 派了乙8, 但係乙3開始派B2,乙4-7當中有B2, 有B3, 結果乙8係一間B1C-2A, 呢個世界真係好神奇

引用:回覆+khmama+的帖子 只記得皇仁一

原帖由 yung06 於 15-07-10 發表
回覆 khmama 的帖子

只記得皇仁一
塞翁失馬,焉知非福。但要乙2-乙5都落空有啲難度,可能乙2英皇,乙3港華,乙4鄧肇堅同乙5高主教要真係冇位先可以跌落乙6. 如果真係咁樣,灣仔區b1男仔不能掉以輕心,b2更加入唔到鄧肇堅。

引用:真係好難講,+我囝囝B1,+派了乙8,+但係乙3開

原帖由 LoveChild 於 15-07-10 發表
真係好難講, 我囝囝B1, 派了乙8, 但係乙3開始派B2,乙4-7當中有B2, 有B3, 結果乙8係一間B1C-2A, 呢個世界真 ...
可以俾詳細資料分析嗎?

引用:Quote:原帖由+yung06+於+15-07-10+發表回覆

原帖由 khmama 於 15-07-10 發表
塞翁失馬,焉知非福。但要乙2-乙5都落空有啲難度,可能乙2英皇,乙3港華,乙4鄧肇堅同乙5高主教要真係冇位 ...
還是你想得比較周詳

回覆 liumk1 的帖子

所以真係跌哂眼鏡,令到我失哂預算!而家呢個遊戲真係好難玩... 唉!

我女仲攪笑,有直屬中學,老師唔知係咪整估我個女,定估錯banding。叫我自行時揀b2學校。我地聽左老師意見,結果,如願真的獲派自行果間,同甲1個間,但連全班第尾2果個無聽老師講,派返原校😡。

引用:我女仲攪笑,有直屬中學,老師唔知係咪整估

原帖由 caerion 於 15-07-10 發表
我女仲攪笑,有直屬中學,老師唔知係咪整估我個女,定估錯banding。叫我自行時揀b2學校。我地聽左老師意見, ...
唔出奇呀,學校保障自己,會叫成績較差嘅學生唔好報直屬中學。

khmama 發表於 15-7-10 21:23
即是話St. Joseph 99 個直屬位,有部份b2可以抽,而嗰3個非保留位好少人搏,所以乙六執雞成功。有興趣想知 ...

我都聽到有女仔....小學有直中...入唔番直中....理應係成績尾30%內
派他區乙6 SSGS....點排法唔知道 ~~~

今年用2012,14 嘅pre s1 資料,會唔會較容易估錯band?

如果一間瀕臨殺校的學校,其實真係可能少過10%band 1. 因為學生有晒名次,學校好自然會高估band 1 數目。亦未必怪得晒老師,可能校長都無講個實數比佢知。

mcl203 發表於 15-7-10 23:41
我都聽到有女仔....小學有直中...入唔番直中....理應係成績尾30%內
派他區乙6 SSGS....點排法唔知道 ~~~
個女仔係唔係讀marymount?

引用:我女仲攪笑,有直屬中學,老師唔知係咪整估

原帖由 caerion 於 15-07-10 發表
我女仲攪笑,有直屬中學,老師唔知係咪整估我個女,定估錯banding。叫我自行時揀b2學校。我地聽左老師意見, ...

我重以為你唔喜歡直屬中學tim!依道有個tonychan9網友有講過佢囡係你囡師姊(上年),派左去b3,後來去左深水埗叩b1英中,入左。我估,你他嘅b2有機會係其他區嘅b1,你重可以諗下其他區呀,個叩門遊戲未完呀!

多謝你的提醒,原本已有油尖旺區band 1英中直資收左(佢有2輪收生),但最後問左好多人意見,都係揀左南區band2女校註冊。

唔洗客氣!最緊要知道自己個囡適合讀邊間就好啦。

回覆 chanti 的帖子

已寫信比班主任及校長了, 但都沒回音, 只怪我仔沒特異功能, 只有服務獎及男童軍, 但都無用.

但我C6 成日愁眉苦臉, 我知佢有d 生氣, 話我縱容個仔玩iPad, 看電視, 攪到佢成績退步, 唉......我都吾想架, 可能個天想磨練下我們.....

阿仔就係派左去乙6, 但都係英中, 人哋家長話我哋太進取. 其實除左头2个外, 我都會叩門, 基本上大部份填上去都唔想去讀.
今次阿仔算係跌左個桔, 執番个橙.

chysanna 發表於 15-7-10 20:40
我亦都有諗,會唔會係舊年師姐師兄們考Pre s.1 考得好差,所以影響今年派位結果呢?因為整體黎講,派位成績 ...

問下大家,其實個Pre S1試,是否個個學生都會認認真真去考,為學弟學妹增取學位噃嚟呢?

引用:Quote:chysanna+發表於+15-7-10+20:40+我亦

原帖由 YmOra 於 15-07-12 發表
問下大家,其實個Pre S1試,是否個個學生都會認認真真去考,為學弟學妹增取學位噃嚟呢?

...
今年個 Pre S.1 只係用黎分班,我都有叫呀仔溫下書,因為我估佢間中學得2班(舊年都係),而有個同學仔我唔想佢地同一班,如果呀仔認真做卷,應該可以唔同班,我都有同呀仔講,如果佢做差,可能會俾人叫番去補課,到時佢啲暑假活動就泡湯喇... 哈

‹ 上一主題|下一主題