用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 你地小朋友的課本有無教曬全部內容?
樓主: kin818kin
go

你地小朋友的課本有無教曬全部內容? [複製鏈接]

回覆:你地小朋友的課本有無教曬全部內容?

教哂係咪好事?我出緊差、數唔到,阿女有四本中文,應該教咗唔夠一半。利申:名津

我哋細路時啲課文邊有咁深咁多?出咁多本中文書係為賺錢啫

其實我唔明樓主嘅意思,中文教哂只係為咗學多幾個詞語?小朋友完全唔睇課外書?阿女每年三考,最後一次考試係四課書,未教嘅佢當課外書睇哂,但我唔會叫佢抄生字之類。

我認為學校為咗唔好浪費本書而快快教完,係浪費咗小朋友嘅時間。歸根究底,點解要出咁多本書?

細女小一,數學冇教時鐘,問咗其他家長、話會喺小二嘅時鐘課程一次過去學。大女小一唔係讀呢間學校,當時佢學得非常辛苦,究竟係佢能力問題、定係時鐘應該小二先學?一年後睇吓細女嘅情況再報告

引用:Quote:momama+發表於+15-6-26+13:38+我認為

原帖由 MrBeast 於 15-06-26 發表
係wor, 不如d書商印了兩三課,收平d仲實際,書包又輕d
之前有人解釋過,唔太記得,唔知係咪官商乜乜

引用:回覆+momama+的帖子 小一下學期有教時鐘,+

原帖由 scyauchris 於 15-06-26 發表
回覆 momama 的帖子

小一下學期有教時鐘, 不過好簡單。小二教的時鐘要計返差距, 比小一更復雜。
我知道呀,但學校咁安排一定有原因、wait and see

‹ 上一主題|下一主題