用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖心學校 聖心小六升中自行學位開放
樓主: cmir
go

聖心小六升中自行學位開放 [複製鏈接]

瑩瑩老豆 發表於 14-12-11 14:50
唔通今年小六生質素急跌
應該話中學呢幾年成績欠佳, 情況和未轉直資時的協恩一樣.  諗諗下以往只是在統一招收20位街外生, 現在微調加58負位比街外, 又唔係好大轉變. 何況自行時聖心都可能收返成績出眾的小學部學生...

都係為谷成績

最慘係如果現在先知,好多直資中學都截左止報名

王國會長

eaubobo 發表於 14-12-11 08:31
可以忽然取消?!
咁其他學校之後會否跟隨?
其實唔少有直屬小的中學(例如MSS, SSGC, 真光中等) 在自行時都會收唔少街外學生. 反而像聖心在自行只收直屬小的做法是極少數的.

hkpapa852 發表於 14-12-11 10:14
其實沒有優先, 唔代表唔收, 未必58個都收晒外人, 可能仲有20%-50%都係聖心小學上.

其實任何唔係一條龍既小 ...
但你都唔好話唔大鑊, 聖心啲位仲要係兩間小學分, 即係由以前100+位/2校, 變做47位/2校, 原本可能考級50都入, 依家變咗考30都唔一定入, 臨時臨急至咁搞, 你都唔好話唔亂陣腳。雖然話好叻果批無影響, 但好叻果批自行又未必一定揀佢, 所以一般叻果批由原本必入變成要同人爭, 真係.........可憐。

好彩我間無人同我爭

little_yolky 發表於 14-12-11 16:09
但你都唔好話唔大鑊, 聖心啲位仲要係兩間小學分, 即係由以前100+位/2校, 變做47位/2校, 原本可能考級50都入 ...
其實影響無咁多, 以前自行+直屬位, 有58+108, 依家只係話自行個58個唔一定收番小學既學生, 咁至少仲有108個位, 即係原本既2/3左右.

其實大多數有直屬小學既中學, 佢地既自行位都唔會只收直屬小學既學生, 只係聖心小學既家長一向習慣了, 覺得係必然, 依家話唔係必然自然會唔開心

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

little_yolky 發表於 14-12-11 16:09
但你都唔好話唔大鑊, 聖心啲位仲要係兩間小學分, 即係由以前100+位/2校, 變做47位/2校, 原本可能考級50都入 ...

係由173位/2校改為115位/2校喎

回覆:聖心小六升中自行學位開放

嗰58個自行位有機會收返聖心學生,所以未必有想像中咁大影響。

lawa    發表於 14-12-12 00:48
lawa  無錯  發表於 14-12-12 00:47

回覆 little_yolky 的帖子

其實聖心中學一向自行時對外 收約 20 人, 依家改為 58 人, 即只是對外收多 30幾個人.   (今天蘋果日報報導)

lawa 發表於 14-12-12 00:47
回覆 little_yolky 的帖子

其實聖心中學一向自行時對外 收約 20 人, 依家改為 58 人, 即只是對外收多 30幾 ...
屬南區校網的嘉諾撒聖心書院,過去自行和大部份統一派位學額只供直屬的嘉諾撒聖心學校小六學生報讀,每年只撥出約20個學額在統一派位階段招收非該校小學生。但開6班中一的嘉諾撒聖心,明年撥出58個學額作自行派位收生,全港小六女生都可報讀,是近年首次政策變動。校方將根據學生成績、操行和課外活動表現,篩選學生參與面試。該校表示公開招生是回應公眾訴求,中學部仍會在統一派位階段預留85%學額供小學部學生競逐。

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20141211/18965244

回覆 mcl203 的帖子

Thanks!

回覆:聖心小六升中自行學位開放

其實最大獲係大把南區人同你爭!之前唔開放學位,女仔同區真係得華呂同中真!依家你同我講,讀置始田始海寶嘅女仔可以自行入form俾聖心,你都咪話唔開心呀!

如果它早點供佈就可以給我們小六家長一個心理準備。
‹ 上一主題|下一主題