用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有冇左撇子小朋友成功改返用右手?
go

[其他] 有冇左撇子小朋友成功改返用右手? [複製鏈接]

囝囝三歲, 食飯執筆習慣用左手。 但上幼稚園後老師及家人想佢轉右手。好煩惱。有人可分享下嗎?
   3    0    0    0

回覆 LivedLee 的帖子

多謝你既分享! 請問你囡囡幾大及幾時開始改用右手? 你覺得轉左後對佢學習寫字有咩影響?

回覆 wan_sosin 的帖子

咁嚴重,可否講下有咩影響?

回覆 cocokan2004 的帖子

係我老公同佢家人想佢轉, 我都唔想 :(

回覆 鳩嗚 的帖子

多謝你既鼓勵! 請問是否你本人用左手? 小時候學習寫字有困難嗎?會否容易出現反轉寫字的問題? 家人教你寫字有冇難度?

回覆 keen 的帖子

多謝你既分享! 我仔在校試用右手差不多有4至5 個月, 佢右手係進步左, 但因職業治療師教我觀察佢平時用手既習慣, 我發現佢始終係用左手為主。而且佢只係因為老師要佢用佢先跟指示用右手, 佢根本唔想用, 我唔想再迫佢轉。

回覆 yannietimb 的帖子

其實最想囝囝轉右手係我老公同佢家人, 老師當然亦想佢轉因為咁樣佢教寫字會方便d。佢地唔明白用邊隻手係會影響好多野。

EMS 發表於 15-1-16 20:17
其實點解要改用右手呢?想想如果有人叫“右撇子”唔好用右手,只可用左手寫字,又會有乜感受?
我細個比人逼 ...

有父母支持真係好重要, 真替你開心. 但我就要面對自己老公同6299既責備, 佢地怪我點解唔由細就幫佢轉右手.

請問你小時候父母老師如何教你寫字?

FCC 發表於 15-1-17 10:16
我個仔都是左手的,在2,3歳時因擔心教寫字不懂教,所以便教佢用右手執筆,用餐具等,到了4歲見職業治療師 ...
我囝囝因為感統問題都要見職業治療師, 佢都建議我囝囝用返佢叻d果隻手.

brother4 發表於 15-1-18 08:42
二個有l個返用,但冇返用聰明D
你有經驗嗎?可否分享一下?

yannietimb 發表於 15-1-18 18:51
其實學寫字不用擔心喎,左手人只要學正確筆順,他們寫字好似每劃「隊」過去咁,因為我細佬是用左手的,其實 ...
請問你細佬學寫字會唔會比其他人困難d?
‹ 上一主題|下一主題