用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 經常有人問我個仔係唔係資優,但我真係有D煩惱! ...
go

經常有人問我個仔係唔係資優,但我真係有D煩惱! [複製鏈接]

wan_sosin 發表於 14-2-27 23:34
我個仔K3,間唔間都有朋友話覺得我仔似資優!其實我一直唔想理,亦唔會回應!
我個仔其實反而明顯有活躍同反叛 ...
簡單啦。
你下次答:就算自費做資優測試,起碼要7歲。唔該7歲後先再問阿媽。
(我就係俾人問得多,我已經排左HKU做)

唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

wan_sosin 發表於 14-3-1 22:45
又真係好鬼簡單!亦係事實!有時直接d都係好!
如果可以,係HKU做完後分享下有無什麼得著,相信媽媽除了想知小朋 ...
要等到2015年先至第一次見。
好老實,佢資優=我知憂。
阿仔得1歲幾我已經俾我問到煩。
我當年真係講:如果佢資優,我真係會考慮放棄撫養權。
真心果句,佢資優,我唔係嘛。
香港既資優教育,要父母一齊去讀個課程。
呢個直頭要我一條老豬命。
家下adhd+A仔,我已經唔太識處理。

唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

wan_sosin 發表於 14-3-1 23:11
原來我哋同路人得好緊要!
唔緊要呀!等評估等見醫生都等到慣晒!等你2015年再講絕對無問題!
朋友,老師,校長都有問。就連去街買野,個sales都問果下想c。
我聽到慣。人地以為我扮野,但我唔想答,唔知點答。
都係果句:我只求阿仔食得飽,著得暖,訓得甜。

引用:+本帖最後由+wan_sosin+於+14-3-6+22:59+編

原帖由 wan_sosin 於 14-03-05 發表
我個仔當年讀k1,上英文堂第三個星期,已經走路,自己開門走出去,班主任捉佢返黎問佢咩事,佢話:Teacher xxxx教左成個星期都仲係教個"C"字(佢學校外籍老師教英文,日日有2堂),好悶所以想出去搵校長傾下計!因為a-z佢n班已經教過。
你話係唔係激死我。最後老師俾佢做小助手先無走路。

‹ 上一主題|下一主題