用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小二數學 課程進度
樓主: AMAIL
go

小二數學 課程進度 [複製鏈接]

我女2 下A書, 一開始係4位數, 之後先係加減混算, 而家就教緊加減混算.

引用:我女2+下A書,+一開始係4位數,+之後先係加減

原帖由 chanwendy 於 14-02-27 發表
我女2 下A書, 一開始係4位數, 之後先係加減混算, 而家就教緊加減混算.
小二四位數,都教高半級?

引用:Quote:原帖由+chanwendy+於+14-02-27+發表

原帖由 skkeung 於 14-02-27 發表
小二四位數,都教高半級?
冇教高半級,2年級下學期喺學四位數。 小3就學5位數。

引用:回覆+AMAIL+的帖子 加減混算已教完,+之前

原帖由 PandaTam123 於 14-02-27 發表
回覆 AMAIL 的帖子

加減混算已教完, 之前教四邊形菱形, 現在教緊4位數, 我女用2下A書, 會唔會唔同書, 所以 ...
你哋本數書排版唔同㗎? 我女2c冊喺四位數,加減混合, 而家學凌形梯形等, 再下個課題喺money

引用:我唔多明,你地係講緊小二嗎?點解仲係加減

原帖由 Queenielam88 於 14-02-25 發表
我唔多明,你地係講緊小二嗎?點解仲係加減混合,但我嗰個係做緊除數喇喎!

...
喺你小朋友讀高半個學期? 我女除數喺2d冊尾先學。

引用:Quote:原帖由+Queenielam88+於+14-02-25+發

原帖由 pooh仔 於 14-02-27 發表
喺你小朋友讀高半個學期? 我女除數喺2d冊尾先學。
佢係學緊朗文新一代2下D嘅尾喇,遲啲用3上A。係呀,唔好意思佢學校係教快少少,我一時忘記所以覺得好奇怪。

引用:Quote:原帖由+pooh仔+於+14-02-27+發表喺你

原帖由 Queenielam88 於 14-02-27 發表
佢係學緊朗文新一代2下D嘅尾喇,遲啲用3上A。係呀,唔好意思佢學校係教快少少,我一時忘記所以覺得好奇怪。 ...
我女都喺這個出版社, 教緊2c

咁想問下,你地學校教快半個學期咁,2年班教3年班書,小朋友應付得來嗎?你小朋友係讀官校定私校GA?

回覆:小二數學 課程進度

我朋友話小學一年級至四年級的數學是吃老本的,意思是佢個仔現在K3,已然識計雙位數除數,四則運算已掌,仲話佢地學校好多同學都係咁,因為有返Enopi😱

芝士BB 發表於 14-2-28 11:00
我朋友話小學一年級至四年級的數學是吃老本的,意思是佢個仔現在K3,已然識計雙位數除數,四則運算已掌:sca ...
四年級仲食老本唔係一件好事喎.  咁多年都冇學過新野, 去到五年級咩都未學過, 落差可能會好大, 五年級要呈分喎.  再講, 唔相信 k3 己學到去四年級囉.

引用:Quote:芝士BB+發表於+14-2-28+11:00+我朋友

原帖由 chanwendy 於 14-02-28 發表
四年級仲食老本唔係一件好事喎.  咁多年都冇學過新野, 去到五年級咩都未學過, 落差可能會好大, 五年級要呈 ...
我朋友指的「食老本」意思即指她不用擔心校內數學D課,小朋友會好容易應付,又怎會一D野都唔學呢

我仔仔也是用新一代,3A差不多已教了一大半,不過他是讀私校。
我記得小朋友讀k3時,學校只教授了10以內的加、減數,而同班起碼已有兩位同學仔識分數,差不多一半識乘數,阿仔算是班中少數無出去學數嘅同學。

THANKS FOR ALL OF YOUR SHARING~~
‹ 上一主題|下一主題