用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: vjcarcar
go

九龍塘英藝 [複製鏈接]

我在幼稚園版也分享過,現在這裡再分享一些重點給大家參考。
我的小朋友也曾在九龍塘英藝讀k1, 現已轉校。
kln tong zenith 優点: ee好有愛心,語境不錯,交通十分方便
缺点: 老師流失率高,個別老師較fresh, 升小未有track record.
學生人數越加越多(學期頭由18人加至學期尾28人,老師從未提及,直至我數班相人頭才發現,真的有點不滿)

其他: 教深一年,可說是優点也可以是缺點。對大B ok, 但細B或會吃力,媽媽需留意。
至於教學方法,我會覺得屬於傳統模式,老師教,學生坐好聽。由於部分老師經驗較少,這類老師未必可告訴家長小朋友那方面(自理,与其他同學相處,或其他發展)可改進和怎改善。

引用:我在幼稚園版也分享過,現在這裡再分享一些

原帖由 cchappyforever 於 13-12-28 發表
我在幼稚園版也分享過,現在這裡再分享一些重點給大家參考。
我的小朋友也曾在九龍塘英藝讀k1, 現已轉校。
...
謝謝分享。可以講吓點解k2轉校嗎?同埋冇升小track record是因為學校太新嗎?以你所見,多小朋友坐自組校車嗎?因為有啲地方校車唔到。

唔好意思,我打錯。我小朋友喺kln tong zenith讀完 pn, 已轉校讀k1.
學校較新係其中一個冇track record嘅原因,但當我問主任有關考dss/私校的資料時,佢話有人考到marynott, 令我懷疑佢對升小嘅認識。問佢升小有何支援与準備,佢淨係話有講座。
校車 - 我嗰年好似好少自組校車,但主任都說過我叫我叫街車,後來我話冇車就唯有轉校啦(我地in時話有,收時話冇),攪左好耐先有囉...

引用:唔好意思,我打錯。我小朋友喺kln+tong+zen

原帖由 cchappyforever 於 13-12-28 發表
唔好意思,我打錯。我小朋友喺kln tong zenith讀完 pn, 已轉校讀k1.
學校較新係其中一個冇track record嘅 ...
可以分享吓點樣由冇校車攪到有嗎?

先同主任講,唔肯就同校長講。校長最後ok, 下面嘅職員先肯安排。
我嗰時都覺得好煩,所以我都希望你快啲解決到問題,你試下同校長講啦。

引用:超級親中派! +

原帖由 tamagoosie 於 13-12-22 發表
超級親中派!
多謝提醒! 好彩無揀到!!

chengv  請留意, 這是家長, 不是用家.  發表於 13-12-30 21:15

引用:大家好!+請問有冇九龍塘英藝+NC班+(即K1)+

引用:Quote:原帖由+tamagoosie+於+13-12-22+發表

原帖由 strawberrymame 於 13-12-30 發表
多謝提醒! 好彩無揀到!!
上佢個homepage 見到d親中人仕已經嚇親我,幼稚國homepage 都咁親愛祖國!駛唔駛呀!?

醒目開學勳章 王國長老

版主按 : 請會員能冷靜及理性討論, 另順帶一提文責自負, 會員如在文章中發表任何言論而被告誹謗,一切後果教育王國恕不負責,並保留刪除有關文章之權利,如教育王國因會員言論而需負上民事責任,將保留向會員作出追究之權利。
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

我仔仔好開心~課程又深些, 但佢都OK, 亦都好ENJOY

囝囝讀咗半年n,好鍾意返學,老師ee都好有愛心,好錫囝囝。

回覆:九龍塘英藝有幾差?

我想問佢有冇playgroup?

外籍英文老師好少同學生交流, 好少讀比學生聽
自己讀完故事就完

yanyanmun 發表於 14-9-24 13:46
外籍英文老師好少同學生交流, 好少讀比學生聽
自己讀完故事就完
我聽的到又是不一樣. 英文老師是班主任, 普通話老師是副班主任. 副班主任常跟我說我小孩上英語課很用心. 而月, 在家小孩的確認識好幾個英文字. 那些字是我沒有教過的, 所以肯定是在學校裏學的.
暫時來看, 覺得這學校不錯.
‹ 上一主題|下一主題