用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 校巴虐兒
樓主: 莎女
go

校巴虐兒 [複製鏈接]

如果車程只有15分鐘. 校車要早一個半鐘.
我會揀自己親自送返學.

醒目開學勳章

莎女 發表於 12-9-7 10:36
其實我想講嘅係...校巴要服務更周都, 應事先向家長作出問卷調查或咨詢, 而唔係單方面編好路線而"局"家長去 ...
其實樓主想"問卷調查"或"咨詢"什麼呢?  校巴路線?  司機服務態度?  校車質素?  明白每個家長都疼惜自己囝囡, 邊個唔想自己係尾站, 順得哥情失嫂意, 若果做完係冇結果既, 最後又俾人話假民主.  正如樓上家長所講, 與其要校巴改編路線, 倒不如調節自己心態, 一係接受, 一係用另一個方法接送.

醒目開學勳章 王國長老

我就係家教會負責睇校車果個, 三殺位黎架真係, 家長滿意就唔會出聲, 家長唔滿意(又唔明!)就會嘈
樓主, 如果你條線前前後後係夠開學生一條線, 校巴公司自然會開, 如果開唔成, 即係話你條線人數不足, 咁有咩好抱怨呢, 點樣雙方面編路線呢, 幾百個家長開座談會去傾? 開一條線要成本架, 唔好成日講到校巴公司賺錢學校又唔理, 咁唔通學校要迫校巴蝕本去接學生? 如果一條線得5個人, 照開一架車, 你叫人地蝕本好(唔係話下下講錢, 咁做生意都要收支平衡架), 定係每人收你幾千蚊share返個cost好?
如果覺得時間唔可以接受, 你可以唔搭, 或者搏腳去搭另一條線, 今年校巴服務已經開始爆煲, 男拔無公司入標結果間新公司貴左double, 有校車搭已經偷笑喇(你知唔知有d學生真係校巴公司唔肯兜架), 你仲話揀校巴公司? 所以家教會/學校今年仲有聲出嗎? 而且有時唸野要睇大方向, 唔可以淨係睇自己, 我都明有家長會suffer, 不過sorry, 真係難聽d講句, 站在pta立場, 我會睇大路, 就到會盡量就加到會盡量加, 不過真係唔可以滿足晒幾百個家長lor
另外, 接你小朋友返學之後m要開第2轉", 係因為要接另一間學校, 如果只接一間學校學生, 為唔到本架
我明白你為小朋友心痛, 不過你都要明白市場需求, 同埋究竟成件事係點運作lor

mingt    發表於 12-9-7 14:49

回復 mingmingba 的帖子

你家有本難念的經,人地家又何嘗唔係,安排唔到人手接送,一係就轉校,一係就搬近d,無可能要校巴公司為你一家人而影響到其他家庭掛?呢幾日剛開學,我兩個仔的上落車時間都日日唔同,唔通我又去嘈人地啦bor?咁安排係咁安排..但都要真正行幾轉先真係摸到個時間架,仲有如果之前d站有家長遲落樓,我地尾站呢d咪又要o係度白等?唔通我又嘈?我呢d草根家庭向來都冇車,我d仔自細就要山長水遠搭巴士(哥哥bb時已經要日日個幾鐘巴士去婆婆度比婆婆湊),可能因為咁,我又唔覺得坐一陣校車有咩問題(呢個純粹我個人意見,不喜勿插)

mingmingba, 我個B只係要搵間幼稚園讀, 你知有幾難搵呀? 如果我一早知經營校巴好似你講到咁委屈, 寧願唔讀, 載少個, 就晒你D校巴公司, 成全你囉, 只顧做生意, 香港地呀, 樣樣都話民主, 到頭黎咪一樣大石擲死蟹,  你就為你賺錢立場叫做生意, 拎返D良心出黎啦, 啱丫, 蝕本生意冇人做, 但又要做, 即係拎條人命較飛, 唔係叫虐兒即係咩呀??

唔..其實呢..我選學校一直都諗埋如果冇校車,自己/工人/公公婆婆接唔接送到,如唔得,我就唔考lu,咁樓主下次考小學時,真係要考慮埋呢點,因為到小學,有時要留校課外活動,未必有多轉校車

嘩~~咁陰公。。。
喜歡環保.拯救地球

最近愛上了廢物交流,希望大家使用:
iPhone App 推介: Giveaway
Facebook 群組推介: Oh yes it's free

我囝囝去年K3乘保姆車,頭車回校要用個半鐘, 但回程亦是頭車只需20分鐘, 這20分鐘的"優惠" 是我打電話給負責人"商量"回來的。 建議妳不妨平心靜氣的想想有沒其它可行路線或車隊, 將妳的意見給對方提議一下。
剛踏進了小學階段, 我囝囝 轉了學校亦轉了校車公司, 亦是頭車上, 開頭兩天是頭車落我好開心, 但今天開始轉了尾車落, 不開心的感覺當然有,但亦明白到其它的家長跟自己是同一心態,哪個不想自己的小孩"佔盡先機"呢? 車程比原先的多了20分鐘,我明白到假如校車先到我站,到別站時遇上下班必定會塞車, 所以都沒有多言, 大家相就下就好 :)
希望妳可以儘快找到解決方法 !

唉, 校巴問題已經成為全港性嘅問題. 校巴公司經營困難, 家長安排返放學更困難, 點算好!!!???

醒目開學勳章 王國長老

莎女 發表於 12-9-7 14:23
mingmingba, 我個B只係要搵間幼稚園讀, 你知有幾難搵呀? 如果我一早知經營校巴好似你講到咁委屈, 寧願唔讀, ...

坐多一陣車姐, 又虐兒, 又拎條人命較飛, 樓主你係咪太過呢
樓上都講左, 一間學校幾百人, 總有人站頭有人站尾, 不如你試下編, 睇下有咩辦法人人站頭啦
又, 樓上講得岩, 你唔調節自己心態, 一味鬧, 無理之餘亦幫唔到小朋友架, 再討論落去都無意思

醒目開學勳章 王國長老

莎女 發表於 12-9-6 12:42
校巴公司為了收取最大利益, 節省人力物力, 都唔會開多條線比隔兩區, 山頭地方嘅學生, 原本只要15分鐘巴士車 ...

請樓主查看本人之提醒要求,更改標題文字。

如漠視版主提示,此帖會關閉,敬請注意。
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

我又覺得唔洗封帖呀? 樓主呻下啫。又無學校名又無校車公司名。
要我坐車耐我都覺得好虐待。唔好下下都話要封戶、封帖啦。

回復 莎女 的帖子

Btw, 樓主,我個女(幼稚園)試過要撘兩個鐘車,我拒絕,然後自己諗計啦。1• 自己的士湊返學
2• 請人湊返學,或者搵自己親戚友情價幫幫手
3• 問校車邊度有站,然後撘多程車(e.g.地鐵站附近),方便自己返工的地方上車。甚至問下第二條line有無方便自己的站上車。
4• 搵同區的家長一齊夾埋撘的士,總有些媽咪係全職媽媽,自己帶返學的。
最後用了第三個方法,只撘45分鐘車,已經好好多了。

我女女都試過因為校車唔到屋企附近而放棄一間好學校的學位。

其實讀小學,校車甚至唔會來你家附近,要你去佢指定的站。所以我個仔都係撘一程地鐵上校巴的。

希望幫到你!

所以好多校車公司都唔做, 寧願轉做村巴廠巴屋苑巴, 起碼唔洗請多個保母跟車, 唔會暑假無人工, 唔會成日比D家長投訴, 人地都要搵食, 有人地既難處, 人地無強迫你搭, 唔鐘意未自己想過第二個方法返學, 或者轉校, 唔係成個地球為自己個仔而轉, 為人父母, 為仔女選學校時要有周詳計劃: 需唔需要搭校車?車程可否接受?還是搵保母車?定係要搬屋?無理由係人地既責任

marcuscyrus 發表於 12-9-7 14:27
唔..其實呢..我選學校一直都諗埋如果冇校車,自己/工人/公公婆婆接唔接送到,如唔得,我就唔考lu,咁樓主下 ...
佢投訴點解我比巴士錢,冇的士的服務?

第一年坐校巴?遲d你會慣,嘈都無用,全校又吾係得一個學生,校巴又吾係有10間你揀
‹ 上一主題|下一主題