用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 面試時, 要1分鐘介紹自己....
go

面試時, 要1分鐘介紹自己.... [複製鏈接]

想請教下大家, 1分鐘用英文介紹自己, 通常應該講d咩好呢???
   2    0    0    1

名,年齡,兄弟姐妹,學校,自己興趣及課外活動,想高分D讚你孩子in學校,為什麽想報in學校

English name / alias, living place , family members,  hobbies, the most interesting subject/ dislike subject, what will do in leisure time....

唔該晒大家....
好采E+介紹自己嘅野嘅lv.都唔係好深...

祝成功,好運。

回復 helenting 的帖子

中或英文自我介紹,例如興趣、習慣、家庭及學校生活等,不過我建議不妨介紹一下個人特質和經驗,例如有好奇心、容易接受新事物、有冒險精神、熱愛接受挑戰但並不好勝等等,當然不要「作大和失實」。

摘自:Redkoni"升中點滴一二"
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2356208&extra=page%3D1&page=25

假如進一步將小朋友既特質介紹,聯繫到間學校既特色,如"易接受新事物"咁,跟手補充:"所以好鍾意貴校有交流生計劃,我好期待同來自歐洲既學生傾偈"/"熱愛接受挑戰但並不好勝","所以好想有機會加入貴校既辯論隊,跟叻叻既師兄師姊學識以唔同角度去理解一件事,就算贏唔到都學咗好多"……等等,可能更令校方印象深刻。

加油,好運

Is this critical in deciding the interview outcome?
Is this a very common question in interviews?
‹ 上一主題|下一主題