用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 LH vs TT
go

LH vs TT [複製鏈接]

囡囡收到LH(英普)及TT (英普)offer, 請問1)應該點揀好?
2) TT 有學卷,請問有冇知佢既課程會不會比較淺?
謝謝指教!
   0    0    0    0

原帖由 agnesyaufk 於 11-12-6 20:22 發表
囡囡收到LH(英普)及TT (英普)offer, 請問1)應該點揀好?
2) TT 有學卷,請問有冇知佢既課程會不會比較淺?
謝謝指教!

好多錢, 小學想入私校/直資: LH
一般家庭, 想直升TT小學/等派位: TT

俾我會go for TT!!
慳返啲錢出去學好多野!

Thanks!甘其實TT既小學,大家又覺得點?

我唔多錢,但我選LH,冇諗過inTT,原因係唔想諗住讀TT小學,學費唔平,我諗到時又係會出去再考其他學校or派位,咁我覺得幼稚園打好基礎對考學校會好d~

TT. 係國際班定主流?如國際班,有學卷、有net、有大校園、有私小backup、k2有得申請全日英普加出名多課外活動但好平,真係幾好。

TT係國際班,你甘講TT又真係幾好!但就擔心佢有學卷,課程會不會淺d?同埋到時係吾係又須要到外面補下呢?

讀 LH 咪又係要比佢出去讀其它野

講漏左最重要係TT較隔涉,LH方便d(對我黎講)
至於出去學野....讀有學卷既都有人唔出去學野,視乎家長要求吧~

DEL

tt 有 back up,tt小學也不差

回復 3# ho_yan2406 的帖子

hi

我大女而家LH 康城讀緊k1 英普班, 一班有三位老位,其中一個係net , 一個係國語老師. 呀女由今年8月開學到而家4個月左右, 好明顯d英文& 普通話叻咗好多, 番到屋企成日講,每個 星期都有一本中文& 英文圖書睇,完全唔需要額外去圖書館借書~~仲久唔久有親子玩具& 圖書攞番來(唔需要再比錢).

我覺得呀女讀得好開心 & 佢好鍾意番學

请问tt系哪间?不是tutor time好贵哦

這個TT是崇真幼稚園.

Tt如果保证上小学就最好

原帖由 kianmaggie 於 11-12-7 15:04 發表
hi

我大女而家LH 康城讀緊k1 英普班, 一班有三位老位,其中一個係net , 一個係國語老師. 呀女由今年8月開學到而家4個月左右, 好明顯d英文& 普通話叻咗好多, 番到屋企成日講,每個 星期都有一本中文& 英文圖書睇,完全 ...

佢d親子遊戲我仔super like,佢一派我就覺得....呢間好抵讀
我仔讀英粵班,佢d英文同普通話都好左,佢可以同我講少少英文(我地屋企係講廣東話)返學前佢只識講英文單字,而家可以一句,早幾日坐車,架車開得快,佢先同我講:minibus is very fast,雖然只係一句短短既句子又唔係講得好好,但o係我心目中佢已經進步左好多喇~

回覆 1# ho_yan2406 的文章

yes, I also like the game distributed by school.  

我看見很多LH畢業的也去TT, 不如你現在就去TT,都有50%的希望了,省得到時候又煩,我錯過了TT的報名,都好後悔

讀LH, 有好多人係Target 陳守仁, 蔡繼友呀, 咁TT都好多小朋友考到, 但唔駛比咁多學費, 學校又好多野學, 又有私小做back-up.

不過咁講, 如果係住TKO, 咁遠走出來讀, 不如係返區內讀.

回復 17# michelle_lxh 的帖子

我聽講TT小學都幾多野學,但學費(國際部)就貴過其它私小lor!有冇人知佢貴係邊同抵吾抵讀呢?

回復 2# michelle_lxh 的帖子

No, it should be saying that many LH graduates got offer from TT primary school, but most of them decline their offer at the end.

for more information, you may refer to LH's website, it states the figures there.
‹ 上一主題|下一主題