用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 考試衰左都唔知醒,點算?
go

考試衰左都唔知醒,點算? [複製鏈接]

亞仔升上F3的成績越來越差. 今次測驗10科,有5科唔合格(包中文,英文). 睇左真係極之DOWN及火爆.  但個仔總係沒知衰咁, 睇1,2日好似好緊張, 之後就若無其事, 照樣成日上綱睇卡通,漫畫,FB或TV. 真係好怒氣, 點可以唔去檢討自已,到底邊度有問題或沒盡力或真係唔明.   問佢如何辨, 佢總大聲過你: 得啦, 我會再努力些. 咁我地做家長嘅就當堂企係度, 唔知點算. 你好聲好氣同佢找解決方式, 佢又聽唔入耳; 大聲同佢講, 又覺得我地煩; 提議找補習,又鬼死咁抗拒.  講來講去就係無動於中, 好激氣, 到底幾時才開HILL ?F3啦點可以再咁落去, 真係好擔心,好擔心. 大家有無咩方式可以一起研究下如何令佢明白學業的緊要性呢????
   1    0    0    0

回復 1# Ahling2004 的帖子

或許給小朋友鼓勵目標,在下一輪的考試/測驗的每科成績分數,要比剛過去的一次有3到5分的進步,初期1或2分也可以。

小朋友達標有獎,退步有罸,透過小步快跑來重建學習自信。

Good Luck!

謝謝你們的鼓勱, 身成家長我真係覺的進步1分,2分都係進步. 但係隨普時間一日一日過去, 每次1,2或10分, 到底總有幾多時間等著佢慢慢去追? 我都明白佢對讀書無興趣, 但佢口口聲聲話將來要做考古學家, 就連今次選科都係選讀歷史. 不過就係唔覺佢有的起心機去讀, 靠把口講就叻哂. 其實讀唔讀成書,將來條路係如何都係出自佢自已. 只不過係呢個階段, 作為父母的我們盡力幫佢一把, 希望可以讓佢明白天下父母都係想自已仔女好.

其實我以前中三都未開竅....但一升中四..個人就醒左喇...
最後Alevel考到1A1B..仲入到hku添  
所以..唔好咁緊張...你仔仔自己終有1日會明白架..^^
我依家都係用自己的經驗 去鼓勵我補習班學生 有d由未開竅 到到依家..嘻嘻..勁乖仔同勤力:D

19日那日派左第1次測驗, 除左英之外, 其他都趺出100名之外, 全級排名都係好差那組別. 特別係中文科, 真係好離譜. 再聽完選科講座, 以亞仔的成績只可被人選,唔係佢去選. 真係好危險. 佢到底明唔明架.  總之首要條件中,英,數,通識一定要合格, 如有需要真係要去補習.

LLMUMMY  有時父母說話 佢未必會聽 搵下社工或老師啦 等佢地同佢傾 可能有轉機呢  發表於 12-2-9 14:23

樓主,有沒有認真大家坐低傾吓,會否你囝囝其實有另外一些想法係你唔知,於是佢只做回自己喜歡的事情!其實都F.3,應該都明白現時社會上的競爭多劇烈,所以大家要真誠地傾吓!

Ahling2004,
Don't give up!  Teenager may tends to listen to their piers more.  Try to arrange some relatives/friends/teachers to discuss w/ him & share their experience.  He should know his problem but try to avoid facing it.  Let him know that you're supporting him & it's never too late to catch up rather than give up now!  Your patience & positive attitude can always influence your child to face problem.

Add oil!

原帖由 One-Mama 於 11-11-22 22:19 發表
He should know his problem but try to avoid facing it.  Let him know that you're supporting him & it's never too late to catch up rather than give up now!  Your patience & positive attitude can always influence your child to face problem.

THANKS ALL!
我同爸爸都好聲好氣同佢分析佢的成績及將來方向及出路. 當時亞仔好明白及同意接受我地意見. 我地軟硬兼施咩方法都試過, 佢比我地回應就係: 知啦, 明啦. 但係佢的學習態度依然都係無變- 懶散. 我想我是否應該要找下佢的班主任傾下, 叫佢幫忙同個仔講下, 或者比父母更有用呢?

[ 知啦 , 明啦 . ] 已是時下青春期階段年青人回應家長既金句 .

原帖由 k_0530_a 於 11-11-23 10:26 發表
[ 知啦 , 明啦 . ] 已是時下青春期階段年青人回應家長既金句 .

仲有以下金句:
「娥」、「唔」

答的時候, 仲要係目光呆滯

終於忍唔住係今天下午打左個電話比班主任, 原來個仔同一個同班女同學好傾的咪, 老師都叫我留意下是否拍緊拖. 當堂我成個呆哂, 唔知點算好.  雖然之前亞仔有同我講過同一個女仔好傾的下, 但佢話唔係拍拖. 依家總比老師在校外見到, 即係真架啦. 讀書退步及行為態度真係同呢些有關係喔,  點算啦? 我真係沒READY 好及接受佢拍拖. 問佢,佢一定SAY NO. 如果強制性,佢一定會反感.  咁我要如何去引導佢,讓佢明白拍拖真係會影響學業? 好頭痛, 困擾.....

尋晚個仔終於承認係同那位教傾的咪同學拍拖, 不過已散了. 原因係被學校知道左. 問佢:如果學校唔知呢? 會繼續.
聽完真係成個人傻左, 真係唔知點表達. 我地無特別反感佢拍拖, 都係好心平靜氣勸佢唔好太著意呢樣野. 但係佢的態度真係好差勁, 佢就一句: 無野傾, 唔想同你講. 你一路同佢講,佢一路好唔耐煩. 最後大家又火爆了幾句. 我真係反覆諗過作為父母的我到底係邊方面同佢溝通出現問題, 點解個仔完全可以我地一句話都無野傾, 你越叫佢唔好做, 佢就越要去做.  要我如何去做,佢才明白父母係好愛,好關心佢.

都有啲明白你既關心, 亦體會你的無奈, 家長想了解子女的心事, 但無從入手, 什至被他們拒於門外, 真是有點百思不得其解.

我都正在學習中... 大家努力.

原帖由 Ahling2004 於 11-11-24 09:19 發表
尋晚個仔終於承認係同那位教傾的咪同學拍拖, 不過已散了. 原因係被學校知道左. 問佢:如果學校唔知呢? 會繼續.
聽完真係成個人傻左, 真係唔知點表達. 我地無特別反感佢拍拖, 都係好心平靜氣勸佢唔好太著意呢樣野. 但 ...

原帖由 Ahling2004 於 11-11-24 09:19 發表
聽完真係成個人傻左, 真係唔知點表達. 我地無特別反感佢拍拖, 都係好心平靜氣勸佢唔好太著意呢樣野. 但 ...

本來我近排好忙,但見到拍拖呢家野,希望在此能和大家分享下,希望有少少幫助,交流心得。

專家話要預防孩子過早拍拖,一定先要給孩子一個有愛和關心的家:父母多說教和多批評(或者多意見)是不會讓孩子感到愛的,即使是出於關心和愛。父母要多說認同和欣賞的話,免得孩子要向外尋求。

我覺得人非草木,見到異性有好感是一定的,所以我會認同拍拖是一件開心的好事,會和孩子說拍拖要點點點,點樣揀合適的對象,見到人家點點就要避之則吉。。。不過,每次到最后我都補充一句,你們現在還未到拍拖的合適時間,因為拍拖實在太復雜,太多東西要處理,我不贊成你們太早拍拖,待你們成人進了大學遇到合適對象先啦。你們很多人際關系都要學習處理,學習好一樣先一樣啦;中學時期不拍拖是一個非常重要的原則,最后我補充一句:Do the right thing at the right time.《-- 每次他們都登大眼睛靜心聽我說揀對象的理論,希望他們能聽入耳啦。同時,我希望他們知道我是不反對拍拖,只是反對在不合適的時候拍拖。

我希望這樣有效啦。

Good sharing!  Thanks!

我好認同gigivinda 的心得, 尋晚回去都同個仔用呢個POINT 同佢分析左我個人的立場, 都希望佢要快的抽離呢個角色. 雖然個仔都話: 明啦, 等到18歲才再諗呢些問題. 不過, 講真我對佢都是半信半疑, 我知我對個仔的信任程度去了好低級, 但唔信咁又如何呢? 內心真係接受唔到個仔會變的咁快,成個大人咁.唉! 唯一就係自已幫自已做心理輔導, 舒緩下自已, 比自已慢慢去適應.

其實最好放下身段同佢傾囉! 我覺得你個仔感到同你地傾都唔明...浪費時間咁! 佢講真話你又接受唔到. 你又想佢比個合情合理既answer比你.  咁係好難溝通到的.

我見朋友D仔都試過讀近中三時拍拖, 係好擔心但無阻止, 因為佢地明白越阻越激情. 有難捨難離的feeling, 攪大人地個肚點算 唯有叫佢女朋友多D上來吃飯. 我地開頭時都叫佢勸不到就唔好連關係都輸埋. 最緊要大家關係密切先. 咁先有計傾. 時下既年青人好講feeling. (我地年青時都會啦) 覺得你岩咀形先有得傾落去. 唔係既話...都係當耳边風.  那時, 我朋友同個仔做知心既角色, 老公做唔like既角色. 其實佢兩公婆都唔鐘意咁早拍拖架啦! 但都要有條針係樹先掂. 不過, 後來, 佢個仔比女飛左. 佢聽朋友話...你入到大學大把女追啦  今年佢中六發奮左好多...時時頭幾名 最緊要時刻灌輸性知識比佢就真. 愛一個人更加要愛護佢既身體. 咁先係真正愛她的行為

csy_ma    發表於 12-2-13 23:17
Adam媽媽  好讚成你的說法, 我的做法也和你一樣  發表於 12-1-14 14:28

回復 14# Ahling2004 的帖子

如果經濟許可的話,我提議去個旅行,不過, 阿仔手機不可以有漫遊,要停了所有電子產品, 一起家庭樂, 有傾,有講, 有fun.
‹ 上一主題|下一主題