用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培正面試快過打針
go

培正面試快過打針 [複製鏈接]

貢獻勳章

培正面試快過打針

My son interviewed at 0900 hrs today. Only one parent can accompany with their child. My wife told that all the childrens are arranged in a classroom and all parents are lead to other rooms. About 10 minutes later, the childrens are released and left with their parent.
I left Pui Ching without 30 minutes. How can they select a suitable applicant within a short period?

Re: 培正面試快過打針

多謝消息提供!
老實講,D幼稚園面試過程有時我都覺得幾 [ 那西 ],除非小朋友表現得好極端 ( 即係非常非常叻,或者喊到失哂控 ) 完全無法估到佢地D收生標準,真係幾段估......       

同意!而宜間學校設施幾舊、好在老師態度幾親切、至於
面試内容亦不得而知、我反正以平常心、収不収靠縁份、收先考慮讀唔讀.
cindyau 寫道:
多謝消息提供!
老實講,D幼稚園面試過程有時我都覺得幾 [ 那西 ],除非小朋友表現得好極端 ( 即係非常非常叻,或者喊到失哂控 ) 完全無法估到佢地D收生標準,真係幾段估......       

dear all,

just wondering , did they ask any question to the parent while they were waiting at the room??

Thanks

No. None. 
Tiggie 寫道:
dear all,

just wondering , did they ask any question to the parent while they were waiting at the room??

Thanks

o..thankyou...

我仔仔淨係講:老C問佢叫咩名?同埋叫佢玩玩具.... 對於我地呢d又唔係舊生又冇兄長讀緊既家長.....隨緣啦

各位家長,

我同女兒剛剛見完, 因阿女不肯自己入課室, 最後老師叫我同阿女一同入內, 但我已經覺得不收了, 因學校是想小朋友自己入去面試的.  入到課室, 老師叫我們坐下, 問阿女叫什麼名, 男定女, 之後問生果名, 然後再問桌面上的公仔是男定女, 眼, 耳, 口, 最後給一件玩具給她叫她說多謝及再見.  希望各位好運! :

今朝大碼BB都見咗培正啦!大致順利.
一早我哋同大碼BB食佢鍾意嘅早餐, 然後由爸爸陪佢行公園去地鐡站, 我就扮返工(因為大碼BB太跟我啦!爸爸帶佢會獨立d, 我就稍後出發, 係學校等佢).佢好早就去到培正玩, warm-up曬, 先去報到, 等上班房.老公話,未入課室,就已經有個小朋友喊, 老師已唔比佢入.其餘4個就跟隨老師逐一帶入班房.入了班房,又有2個小朋友喊, 不過就冇帶出番去,2-3分鐘之後, 已完成了.大碼BB手持1個玩具, 就笑笑口行出班房.  但我問佢老師問咩, 佢又唔講, 只係話老師同佢玩玩具, 玩具有圖畫.
大碼BB冇喊已是一大鼓舞,我已滿意佢表現.我見學校個程序表, 今日一個早上, 已見了630人......仲有下午同下星期......咁咪成2000人?  只收240人, 簡直係睇運氣. ?

Tong-Mommy 寫道:
各位家長,

我同女兒剛剛見完, 因阿女不肯自己入課室, 最後老師叫我同阿女一同入內, 但我已經覺得不收了, 因學校是想小朋友自己入去面試的.  入到課室, 老師叫我們坐下, 問阿女叫什麼名, 男定女, 之後問生果名, 然後再問桌面上的公仔是男定女, 眼, 耳, 口, 最後給一件玩具給她叫她說多謝及再見.  希望各位好運! :

Tong_Mommy,

比家長陪都係第一次聽道咋喎, 聽講以前係比多一次機會, 之後再唔入就冇得interview家喇, 咁你小朋友有冇答問題呀 ? 我睇未必唔收你女既.

咁係課室入面係唔係每個小朋友咁問定係要舉手答問題家 ?

我仔就肯跟先生入課室, 不過...一路行一路喊 :  :

Hi All
How long stay at waiting room, then go inot classroom of kinds. My daugther she don't like waiting a very long time. She will ask me go home la. Any toys in the waiting room? We will go for interview next Sat.

我剛剛面試完, 一齊都算順利!

我眼見有小朋友喊, 死都唔很獨自入去面試室, 最終老師叫個位媽咪同小朋友一齊入去面試, 原來 “培正”唔係一喊就即OUT, 但我諗對面試取錄結果一定有影響。

小朋友入去面試時間只有5分鐘左右, 用 “快過打針”離形容好貼切, 我好懷疑5分鐘究竟取錄既準則係點?  5分鐘可以睇到小朋友D麥野?  5分鐘可以發問幾多問題?

我個囡都係今早考完,我都係用平常心對待,不過就好有興趣知係咁短時間內,老師可以考小朋友d物野,又對個小朋友有幾多認識呢? 不過個囡就講得唔清唔楚比我同我老公知。

不過唔緊要啦! 我一直抱住如果個囡考唔到係正常(以上年來說2000幾個考生,只收120個上午班,就即係20個先收1個),就算我個囡真係好smart都好似中六合彩細獎一樣呀!如果我個囡真係考到都只係佢好好彩囉!並唔係個學校識欣賞佢呀!

不過我個老公就覺得要等到一月十八日先有結果就真係好耐!
囡囡媽

我咪其中一個囉,向Hall 度仲拍晒掌及跟住唱歌,離開個hall仲鬼咁風騷同台上的老師飛吻及揮手拜拜。
唉一上到classroom就十兄弟中排第十的'大喊十'上身,最後老師咪叫我入埋去囉,衰硬啦!不過算啦,預佐的。

codychan

[quote]
loklok0104 寫道:

我眼見有小朋友喊, 死都唔很獨自入去面試室, 最終老師叫個位媽咪同小朋友一齊入去面試, 原來 “培正”唔係一喊就即OUT, 但我諗對面試取錄結果一定有影響。

我個仔今日都去面試, 我絕對認同 '快過打針'呢果形容詞.....
5個小朋友一齊入去, 唔夠10分鐘一齊出番黎.....唔知10分鐘可以睇倒5個小朋友什麼呢.................???!!

囡囡媽,

少少更正, 去年係2,3xx小朋友選240, 約10中1, 每組都未必有一個小朋友被選中, 真係隨緣架, 但太部份所謂名牌幼稚園都係好多人報, 我諗間間都係咁上下, 好難講個收生準則, 尤其培正, 佢地程度唔深, 唔會好似其他學校咁考英文, 識字之類, 我估佢地會觀察小朋友的相處, 禮貌, 生活常識, 反應等, 眼緣我估都佔少少分。去年我囡囡去見都係咁, 出左班房問佢先生問佢詳, 佢居然答:先生同我玩 :  :  :  跟住就話我同先生傾完計啦, 去食xxx啦    , 我諗大家都估到xxx係邊間快餐店啦     

我都好有興趣想知今年有幾多小朋友報, 成日話出生率下降,又唔見報考人數下降, 我去年考完先知咁多人報, 個反應係, 唔係咁誇張呀, 早知係咁唔浪費時間啦。豈料, 阿女中左大獎, 第一日公佈就收到信, 仲係上午班, 所以試左都仲有個機會,唔試就一定無, 無咩損失姐   

用中"六合彩"離形容取錄最貼切, 真係無咩分別, 小朋友叻唔叻已係其次, 因為叻, 都未必收!

loklok0104,

你個囡囡好精靈呀, 佢係咪順利完成左個面試呀???? 如果係, 我估都好大機會, 培正好多小朋友都同你囡囡個style似架。

預祝各位中獎啦     

Alexismama,

唔好意思呀, 佢係男孩子離架! 都有人話過佢似女仔,

因為好耐之前已同佢做好心理準備, 如比佢讀BB班。
今次面試都係"握"佢要返學, 有陳老師係入面(陳老師係佢BB班既班主任), 等佢唔洗咁驚!

唔知今年有幾多人in.又會收幾多大呢?
‹ 上一主題|下一主題