用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 非常不滿 ST ROSE
樓主: unfair123
go

非常不滿 ST ROSE [複製鏈接]

回覆 1# unfair123 的文章

好同情你嘅遭遇,做人同選學校一樣,信錯人真大件事,唉!

回覆 13# hinhin2828 的文章

(個囡才可來到這間比st.rose便加好的學校),恭喜晒!小朋友更好嘅學校都係女校嗎?
之前有家長講,現任St.Rose校長係副校升正,咁到而家坐正咗幾多年呢?好似好多問題咁,sorry。

我和同事講開St.Rose,佢個女幼稚園同學都係讀緊,呢期周圍叩門。
冇錯!係叩小二。嗰位乜校長小一已經谷爆小妹妹,成績唔達標就成日見家長質問,請假都請到怕。小一下學期近尾直頭模仿41網男校嘅對白(唔好浪費小朋友時間)(有冇想過轉校對小朋友會好D)。
小一咋,咁快勸退真係唔夠愛心同包容,乜校長果然來自喇叭。

St.Rose九月入小一家長們咪做好D,自行谷定小朋友,等校長開心吓囉!
小朋友千奇唔好跪低,睇怕冇人扶你地。

原帖由 MAYANGUSPO 於 11-7-5 08:54 發表

睇完真係想爆粗 呢位小朋友真係可憐呢個校長真係當正自己係"神"...不知所謂!!! :;pppp:真係要快d轉校...呢d說話應係出自受人萬分尊重既"校長"嗎??? 只係半年1年時間, 可以睇到幾多??? 咁搞法, 唔係 ...
我講嗰位小妹妹係大抽獎派去(貴校),唔係叩門入去嘅,乜校長好似標籤晒同校幼稚園生同街外一般資質學生,佢字典入面照咁多家長口供黎睇真係冇人情味同愛心呀包容呀呢類字眼,眞係...唉!算把啦。
強如女小拔都冇聽到小一俾人捽得咁慘。

回覆 95# hunter3988 的文章

(而且小學校長謝師宴及畢業禮都不來,可想她們沒有溝通), 呢D門面嘢我睇佢想黎架,不過到時群情激憤場面好難控制有機會食雞蛋喎!

睇完你個post真係好震撼,用人間地獄黎形容小一生活,六歲小朋友要受到這樣對待真的需要嗎,呢種歧視同壓力大人都好難支持,何況六歲小女孩呢,我作為家長睇完都有恐懼感同不安,亦痛心小女孩要一整年接受這等屈辱。
亦好高興有勇敢kathyfcc以第一身訴苦,因為身份好容易俾人估計到。我聽同事轉述已經好震驚,現在更已無言以對。
在這裡祝福這兩位小女孩小二新學年學習愉快,惡夢已成過去。家長們無須再提心吊膽應付校長。
其實想入Band1好中學係要努力再加信心先可以成功,咁快打殘小朋友個信心真係好陰公。話唔定鍾意聖羅撒書院咪五六年後考入去囉。
呢個討論標提都有數星期,綜合各家長意見,校長真係要好努力改善,希望校長可以收到所有聲音,做好教育下一代嘅本份,求天父賜智慧俾校長解決問題,造福小學部所有師生!

... [/quote]

校長應重溫聖羅撒學校辦學宗旨

本校是瑪利亞方濟各傳教修會於一九四八年創辦,為一政府津貼小學(女子)。本著天主是愛和有教無類的精神,發展全人教育、優質教育。本校為了讓學生有機會發揮潛能、培養學生具創意與獨立思考能力,除注重學生品德及學業知識外,更重視學生靈性的薰陶,望能培養兒童富有福音精神,對主忠誠,對人友愛,將來成為社會上良好的公民、服務社會,達致校訓「忠誠」、「仁愛」的美德。

本校教育目標:
本校以「靈、德、智、體、群、美」為教學目標,積極培養學生敬主愛人、服務社會的精神;並讓學生盡展潛能,發展他們的自學能力及技巧,協助他們培養自信心和終身學習的態度。

訓育方面:
本校對學生的品德培育非常重視,校長、主任及全體老師共同肩負培訓的責任,藉著早會及活動,隨時加以讚賞或糾正錯誤。並透過不同類型的活動使學生在潛移默化中學會孝順父母,敬師重友,守規自律,從而養成良好的品德和生活習慣;透過不同的德育講座,使學生能明辨是非,學會承擔責任,履行任務及培養積極進取、服務社會的精神,從而成功地養成終身學習的能力。

吓!三年?無間道梁朝偉咩,真係聽都未聽過。

真相越辯越明,直頭3D立體。咁多第一身家長表白都真係有唔少問題存在,校方要好好跟進一下,做好D先得!令人失望就唔好啦。
‹ 上一主題|下一主題