用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果連2nd in都無機會,你還會去叩門嗎? ...
樓主: sunnygirl
go

如果連2nd in都無機會,你還會去叩門嗎? [複製鏈接]

高錕在發明光纖後40多年才獲得諾貝爾獎,是否太遲?

高錕發明了光纖,第一年,佢發現不得諾貝爾獎,是否有去叩門?第二年、第三年,...,是否要叩40次門?

以前,久不久有人寄信給校長、到学校等校長,校長緊係感到驚喜興鼓舞啦,但現在,咁多人咁做,佢唔覺得厭倦么?

做父母,當然想讓子女讀好学校。但放鬆一點,我不相信咁着緊学位的人精神狀態會輕鬆正常,會對子女沒有影响。

啲人成日話依家讀書難,其實,點會哎?家長咁緊張,孩子又怎能放鬆受教呢?放鬆啲!與其諗住點叩門,不如花的精神同孩子讀多两本書。

原帖由 sunnygirl 於 09-10-19 16:40 發表
小朋友1st in 當日失準所以無得進入第二round,叩門還有機會嗎?因為就算到九月時有人放棄學位,學校一定大把2nd in 既 wait list係手,連2nd in都無既去叩門只係浪費時間? ...

加油﹑努力,世事無絶對,希望在明天,成功與否睇你會否把握每一個機會,唔好比自己同小朋友咁大壓力。

舊年, 我老公有一同事的囡囡在冇second in 下成功入了一間幾多人識和學費幾貴的私小.  她是在lucky draw 後, 學校call 佢地再去in 的, 跟住就收左, 現在在此校讀緊P1.

在BK, 我亦見有一家長說及當年自已申請某DSS兩次都FAILED, 因為當年此DSS 是一年有兩次收生的, 如第一次FAIL, 可以申請二次.   但最終都能叩入此DSS, 現在在此DSS好似讀緊P3

醒目開學勳章 王國長老

試試無妨, 費事後悔 <-- 對, 就係咁簡單, 叩門從來唔係易事, 不過大家都唔好想得太複雜了
原帖由 wunma 於 09-10-21 08:55 AM 發表
叩門即係求學位咁解, 點解講到咁複雜? 你認為叩門學校就會睇到家庭配唔配合? 君不見網上大把人問點寫叩門信, 點整profile, 你認為呢個會係一個比學校了解家長睇法既方法, 實在太天真了. 所謂first in second in, 無非係scan完一輪又一輪, 篩剩哪些, 校長重有冇興趣去了解你呢?

好簡單, 有份2nd in而無offer 的會叩門, 在waiting list 的又會博一博叩門, 個個都有誠意架啦, 你係校長, 會見邊個?  

我有兩個細路, 兩個都係升小一叩門成功, 都算有經驗. 大家意見唔同, 可以比樓主參考. 如果話試試無妨, 費事後悔, 咁就無野好講啦, 只怕希望枉放.

原帖由 wunma 於 09-10-21 09:41 發表
私立學校, 收費又幾貴, 又冇2nd in 都收, 我估係音小, 對嗎?

不是音小, 本身音小一年收兩次生, 但就只有FIRST IN, 沒有SECOND IN 的.

我不在此說校名出來, 免得影響到別人

醒目開學勳章

私校及要交學費的不在討論範圍
但只有要交學費的DSS及私校才需要面試
官校及津貼是不需要面試的,第一輪只計分,第2輪大抽獎
派唔好才叩門

如果有得罪,請原諒,但我想說的是貴與平的標準是因人而定
不計算背後的支出如午餐/課外活動等,私小不一定貴過DSS
像St. Paul Convent 在3000元以下
但SPCC則超過5000元
當然普遍來說,DSS是較私小平

原帖由 wunma 於 09-10-21 09:41 發表
私立學校, 收費又幾貴, 又冇2nd in 都收, 我估係音小, 對嗎?

因要交學費, 不是我在始討論的範圍內, 除了少數很top的私立及直資小學除外.

it is worth trying only if you have connections.

if I really love that school, I'll may knock the door.  
Once you have made up your mind, do it quickly.
2nd interview is forthcoming.

醒目開學勳章

No welcome, 其實叩門這事沒有什麼大不了,最重要是替小朋友找最適合的學校,而如果最適合沒有offer,或過不了first round interview, 我覺得可嘗試叩門
但就無謂間間叩啦,會令小朋友太緊張

原帖由 wunma 於 09-10-21 10:26 發表
多謝指正. 你說得對, 只有私校及直資才可面試. 受歡迎與否和平貴無關, 而面試中冇份2nd in的受歡迎名校, 能叩門成功又不靠人事的, 真的未聽過.

我腦內的叩門, 都是津貼學校, 是放榜後的事, 因為早叩, 學校唔會理你 ...

i think the chance of success is slim (if you could not enter to the 2nd in), of course there always exception in life, esp. if y have connections!

But if for the purpose of No Regret, it always worth to do it but don't get too disappointed.

原帖由 sunnygirl 於 09-10-19 16:40 發表
小朋友1st in 當日失準所以無得進入第二round,叩門還有機會嗎?因為就算到九月時有人放棄學位,學校一定大把2nd in 既 wait list係手,連2nd in都無既去叩門只係浪費時間? ...

你好忙?浪費唔起呢d時間?

為左小朋友,一定要試! 當年我小朋友第1 round 已經出局,我就開始寫信,不斷寫,寫完一封又一封,直至到差不多開學先等到offier,為左自己小朋友,你地唔可以灰心,就算機會幾微,都要堅持,要努力呀

十分同意!!!!!
原帖由 judy 於 09-10-20 17:51 發表

高錕發明了光纖,第一年,佢發現不得諾貝爾獎,是否有去叩門?第二年、第三年,...,是否要叩40次門?

以前,久不久有人寄信給校長、到学校等校長,校長緊係感到驚喜興鼓舞啦,但現在,咁多人咁做,佢唔覺得厭倦么?

做父母,當然想讓子女讀 ...

‹ 上一主題|下一主題