用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖瑪加利男女英文中小學 Difference between G1, G2 G3
go

Difference between G1, G2 G3 [複製鏈接]

原帖由 little-duck 於 08-9-18 22:10 發表
G-Ma,

Is the group changed once a year starting from P2 then?  So, groups in P1 will be changed once only during the school year or in every term?

little-duck,

P1 & P2  係每個term 之後都會re-group, 但去年囡囡p1時, 每次 re-group 的人數唔會太多. p3 就定晒, 唔再需要re-group 啦.
其實係一家四口子

原帖由 WD40 於 08-10-1 15:52 發表
係呀!我0岩 0岩都同阿仔溫習 dictation。聽佢講話要默晒果20個生字。

我都想clarify Math Quiz 範圍是否 ch 1 - ch 10?

其實好多人話smc唔谷,但我覺得都開始谷谷地!所以大家努力呀!

...

你地今年同我地去年p1已經有唔同la. 我地去年10月才dictation. 約每月一次咋. 數學quiz 全個學期大約有5-6次. gs quiz 約4-5次.

英文dictation 真係唔算谷, 去年全年都係默生字, 冇默過句子呀.

其實係一家四口子

原帖由 sara 於 08-10-4 10:52 發表
G-MA & MONKEYDAD,
其實我同個女每日都有睇書,係睇e.g.親子故事一百篇 or成語一日一篇之類既書,如果要一定睇d好薄而無故事性&無教育意味的書,就真係失去左個意義啦!
我個女講到好似功課咁一定要做,所以我諗我都要適 ...

sara,

今年真係同去年好唔同, 還記得上年係2月才開始中文閱讀計劃. 其實唔一定要完成40本書.而頭十位小朋友, 還有一個"小書蟲"奬章作鼓勵呀.

其實係一家四口子

原帖由 HKQQbaby 於 08-10-25 13:22 發表
monkeydad

我問過SM: 10th Nov to 18th Nov 中午放學時間:12:15pm, no lunch provided,
10th Nov - 14th Nov, P1-assessment
If do assessment in paper, 無讀題 無解題
我覺得評估與考試不是一樣嗎? 只是評估會看 ...

去年評估期間, 只有中文科考吓普通話口試, 其他科目係不用做paper, 就算平時quiz, 老師都會讀題目....
其實係一家四口子

原帖由 bblaw 於 08-10-25 23:48 發表
一家三口
Thank you for u Pm.
Today , I see a British. They discuss the school interview. The British applied SMC, but she is rejected cos the little girl said to her Aunt that she do not know Chinese, ...

bblaw,

我都聽聞一位韓國家長, 她們說流利 english, 但今年插班小二都係waiting list. 學校解釋說 , 學校唔可以收生超過20% non-chinese 喎.

其實係一家四口子

原帖由 sara 於 08-11-4 08:56 發表
我個女昨天french quiz!佢個範圍好細,只係number 1- 5 & classroom objects, 我無叫個女串字呀, 點知原來個quiz要考串字,所以我個女有好多字串唔到出來!

所以我諗個GS quiz 或者都要自己串字啦....我個女已經無心機 ...

sara,

我地p2 評估gs, 問左老師都唔駛串字呀.
去年p1都唔駛串太多字. 但基本的眼耳口鼻就要識啦.

其實係一家四口子

原帖由 WD40 於 08-11-24 13:27 發表
hi sara,

我仔仔同你女女,都差不多…哈哈哈

你係邊處得知你抽籤不成功?我只知之前有 notice 叫我地交錢同簽回條以作確認,但收唔到通知話無得去。點算,本周日就係 PTA 旅行。我仔仔仲好期待添!

本周未期,溫度將降至 14 ...

WD40,

14度以下, 係可以着深色的羽"擁".
其實係一家四口子
‹ 上一主題|下一主題