用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖心幼稚園 2008-2009 S.H. NCB a.m.
樓主: gvkid
go

2008-2009 S.H. NCB a.m. [複製鏈接]

如果想參加都可以搭校車架, 不過NC班就真係冇乜選擇, 出年先好d   

原帖由 manheichuchu 於 08-9-18 22:35 發表
星期六要返工,無得參加添!

咁攪笑!

咁咩恩彤架校車咁遲既咩?另外我想問下堯堯個架幾點到學校呀?

andy 大肚公,因為只有你帶殷婧返工,你要多d匯報學校既資料比我地聽...等我地可以了解多d。唔該晒!

原帖由 andy大肚公 於 08-9-19 23:02 發表
今朝帶女返學, 見到堯堯落校車, 我同佢揮手, 佢又同我揮手

阿恩彤架校車又真係幾遲, 呢個禮拜我今日先第一次見到佢入課室

想問 NC班 係唔係可以 join "比比和朋友"?好似冇校車接放學?

原帖由 andy大肚公 於 08-9-19 23:06 發表
如果想參加都可以搭校車架, 不過NC班就真係冇乜選擇, 出年先好d   

楊雅思嗰架車就最早, 每日都見到佢坐嚮道, 不過佢已經冇喊喇, 反而C班都仲見到兩個小朋友喊, 堯堯嗰架車都唔遲, 星期五見佢車落車時大約係8:15, 雯Hei(唔記得左係咪呢個"曦"添i)就大約8:25前少少會到, 仲有邊個想知, 我再留意下啦

原帖由 Yiuyiubee 於 08-9-20 14:58 發表
......

咁咩恩彤架校車咁遲既咩?另外我想問下堯堯個架幾點到學校呀?
...

Sorry...我是下午班的...希望幫幫忙...

好煩惱...請問大家知唔知上咩堂帶咩課本...
除左知道英文的兩本之外...其餘的都是靠估...
上星期五...我個女話冇帶書...手冊上寫全部都係活動...要帶書的嗎?!?!..."上學去"是否每天都要帶...攪不清...

拜託...拜託...

回覆 # 的文章

Yes, everyday bring 上學去

係呀!張老師話每天都要帶「上學去」,另外英文會話堂要帶 - beeno。英文拼音堂要帶 - phonics。星期四上聖經堂是不用帶「好天主」。

原帖由 sophia靚媽 於 08-9-22 10:55 發表
Yes, everyday bring 上學去

下星期一仲要帶「親子密語」

呀...你唔提我都唔記得帶!

原帖由 andy大肚公 於 08-9-22 13:52 發表
下星期一仲要帶「親子密語」

請問phonics homework係咪要做定聽日帶返去

最初呢幾個星期,老師會同小朋友一齊係學校做。之後就當教完之後回家要家長同小朋友做。係不用做定先

原帖由 andy大肚公 於 08-9-22 21:33 發表
請問phonics homework係咪要做定聽日帶返去

係呀!
其實NCB 每日要帶既野如下﹕

MON - 英文會話(BEENO'S ENGLISH)+主題書+(談
          話分享既A4紙,即新聞/圖片/照片,因星期三
          上"談話"時間內會用)
TUE - 英文拼音(PHONICS FOR KIDS)+主題書
WED - 普通話(無野帶) +主題書
THUR - 聖經課(以後都唔洗帶聖經書)+英文故事(無野
           帶)+主題書
FRI - 無野帶

仲要留意手冊子請我們家長做咩功課/書/小肌肉練習。不過今個星期張老師會同佢地做。但下星期開始,當每日教完個本英文書之後,就要做喇( 除左listening個part之外,個part會係張老師同佢地做)。做完第二日就要交返比張老師,因為會收番比英文老師改,改完就比番張老師派番比d小朋友。

仲有野提大家呀~
1.黎緊星期五要著中國衫,要帶書包、茶點袋、功課套
   (手冊+體溫紙)
2.下星期一交帶親子蜜語
3.下星期二開始有借閱圖書(要同小朋友一齊做)(單週  
   中文圖書﹔雙週英文圖書,做完睇日期交)

希望幫到各位啦!!

唔好意思,漏左星期五,以為無特別堂上,就無野帶,其實係要帶

FRI - 主題書

原帖由 lazylazycat 於 08-9-22 23:46 發表
係呀!

MON - 英文會話(BEENO'S ENGLISH)+主題書+(談
          上"談話"時間內會用)
TUE - 英文拼音(PHONICS FOR KIDS)+主題書
WED - 普 ...

好清楚...Thank you very much

原帖由 lazylazycat 於 08-9-22 23:46 發表
係呀!

上"談話"時間內會用)
WED - 普 ...

係呀!

上"談話"時間內會用)
WED - 普 ...

嘩,你好厲害喎,真的很清楚! Thanks

你地小朋友今日開心嗎?我今日冇見堯堯,所以未問佢。等我聽日問下佢先。

唔知今日有冇家長返左學校同仔仔囡囡影相呀?

學校派左好多通告,你地會唔會訂書同雜誌?我都唔知邊d啱小朋友睇?你地有咩意見?

我就日日都喺樹

今日都冇乜特別事情, 尋日就見到有小朋友流血, 5樓樓梯口有十滴八滴大大滴血, 不過就見唔到發生咩事, 可能係有小朋友流鼻血, 跟住見到副校長好急咁叫左個老師衝左入間房道, 唔知係咪止緊血~

星期二一返到去班房, 就見到有個小朋友坐左嚮課室中間(老師講書個位單丁放左一張凳嚮樹), 喊得好緊要冇人理, 老師就忙住同其他小朋友簽手冊, 係邊個小朋友我就唔講喇, 不過我覺得當時個小朋友比人零零舍舍放嚮中間, 好似比人single out左, 好孤立咁, 睇到我都心up晒, 跟住我帶左阿囡去校務處查藥水(因為佢嚮學校門口跑, 跌損左膝頭), 幾分鐘後再返轉頭, 見到一個嬸嬸嚮頭先個小朋友張凳底用地拖拖地, 而個小朋友繼續坐嚮張凳大喊緊, 唔知係咪賴左尿, 真可憐.....當時真係想打個電話比小朋友個媽咪, 不過可惜我冇佢電話

原帖由 Joyfulheart 於 08-10-3 18:28 發表
今日我都有係樹:
前幾日斯雅喊住落樓梯
今日斯雅同我揮手, 無喊。 仲笑得好靚。
峻瑜就好乖坐係度, 不過好似惗緊野。
另外仲有1 個小朋友, 佢同我主動揮手tim, 眼大大, 可惜我唔見度佢名牌。 ...

我老婆話有個topic講過邊本雜誌好, 但係我就未去搵

原帖由 Yiuyiubee 於 08-10-1 21:16 發表
學校派左好多通告,你地會唔會訂書同雜誌?我都唔知邊d啱小朋友睇?你地有咩意見?
‹ 上一主題|下一主題