用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 想聽下教中二子女的心得
go

想聽下教中二子女的心得 [複製鏈接]

我個女讀中二, 將會升中三, 點講佢呢 ? 現時讀緊band 2 學校, 成績一般, 學校校風麻麻, 最近暑假, 俾我發現佢四圍蒲, 問佢去邊, 又唔老實答我。我真是教到心力交碎  ?
我曾反醒我對她是否太鬆或太嚴 ?
我要求的只是基本, 要講底去邊到,幾多點返等, 不可去夜街, 比零用錢每天$10, 額外還有飯錢、交通費等等。我曾嘗試整個月零用錢給她, 但我發現她駛錢沒有節制, 所以現時每星期給她一次。
但最近比我發現她有一些較差的行為, 我真係就黎教到抑鬱,請分享下你們的教子女心得。
   0    0    0    0

我個女同你女女都一樣大,
學校屬B1,可能校風良好,
平均來計d同學仔都算乖,
但學校自由度大所以都會擔心d細路唔自律,
但我同佢0既相處/溝通方式,
都盡可能以朋友般對待,
有時間留意下年青人的興趣,
建立之間的橋樑,,,,
變壞好容易,要學番乖就要比多d時間佢
relax 點,,,,支持你

pinkiealbe,

多謝你的支持, 其實我已用了很多溝通的技巧和方法,

但她可能已有青少年反叛的特性, 挑戰父母的權威和價值觀,

不過我真的很難relax, 我希望我可以放鬆到。亦希望她有一日

會回轉和明白現在的選擇是錯的。

多謝你 !

這個年紀朋輩影響非常嚴重。
如果妳唔介意,可以帶她參加附近的教會。
大部份教會都有年青人活動,而且返教會的中學生都比較乖。

其實你不要太過緊張,我的囝囝跟你的女兒情況差不多,我囝囝就不會出街,因他很怕熱不是他不想去,佢對我都是一樣,好似仇人感,總之一叫佢讀書,他就即刻駁咀駁舌,總之就是反判期,現在,我都費事理佢太多,因為唔想同佢嘈,好都好煩!無論你是否嚴或太鬆都是他們自己的思維問題,因未開曉!!!或許遲吓會懂

原文章由 milimili 於 08-7-20 01:09 發表
我個女讀中二, 將會升中三, 點講佢呢 ? 現時讀緊band 2 學校, 成績一般, 學校校風麻麻, 最近暑假, 俾我發現佢四圍蒲, 問佢去邊, 又唔老實答我。我真是教到心力交碎  ?
我要求的只是 ...

各位媽媽 :
其實,每個中學生在中二至中三是一個反叛期。在小女小六時班主任已經提醒了。
中一下學期,我和爸爸已經打醒精神注意她。起初,我們都有不開心,嘗試去找第三者幫忙(妹妹 / 補習老師等.....),最重要是父母容忍/接納而保持得大家關係。我們認為一定給他們空間,但不可以太大,以免日後難以受控。每一個人需要空間不同,那麼是看看對象的要求及性格。

容忍她以同學第一位,接納她的同學及站在她的立場去分析每一件事。現在小女升中三,我們保持以朋友+父母的角色去渡過這階段。

現在小兒升中一,因為有小女經驗,知道青少年的心態及需要。依然以容忍/接納去迎接另一個問題。

Milimili:

我好明白你現在的感受. 你女同我仔情況幾乎有9成相似.

半年前, 我已經發覺佢唔妥, 時常講大話, 問佢去邊, 又唔老實答我, 成日send sms, 傾手電爆晒燈,  識左一些唔好既同學仔, 搞到成績愈來愈差, 無心向學......

之後, 我即刻收緊番佢, 因可能以前我太信任佢, 對佢都好放鬆.    零用錢方面, 我即刻 cut, 現在只比岩岩夠佢用, 唔會再有多餘錢比佢, 因為佢一有多幾個錢, 就成日放學唔返屋企, 另外, 我也收起佢手提, 放學要佢即返家打電話比我, 再有咩事, 打電話比班主任, 等老師再同佢傾. 其實班主任都有建議比我, 佢話唔好比佢地出咁多街, 因為成班走埋一齊, 如果遇上一d 唔乖既同學仔就會好易學壞, 仲有, 盡量唔好比佢去同學仔屋企, 因為如果佢地有個"鬥",屋企又冇大人/家長, 咁佢地做咩都冇人知, 好危險.

我建議你最好即刻收緊番你女, 唔可以再放鬆佢, 因為e+係危險年齡, 好易受朋輩影響, 半年前我仔全班考尾幾, 自從我收緊番佢之後, 佢最近呢次派成績表考全班三甲之內呀.  我覺得父母教導子女一定唔可以太心軟, 唔好可以事事都同佢地妥協, 某程度上一定要用強硬政策.  

希望大家努力 !

原文章由 milimili 於 08-7-20 01:09 發表
我要求的只是 ...

醒目開學勳章 王國長老

原文章由 cj712644 於 08-7-21 16:24 發表
Milimili:

半年前, 我已經發覺佢唔妥, 時常講大話, 問佢去邊, 又唔老實答我, 成日send sms, 傾手電爆晒燈,  識左一些唔好既同學仔, 搞到成績愈來愈差, 無心向學......

之後, 我即刻收緊番佢, 因可能以前我太信任佢, 對佢都好放鬆.    零用錢方面, 我即刻 cut, 現在只比岩岩夠佢用, 唔會再有多餘錢比佢, 因為佢一有多幾個錢, 就成日放學唔返屋企, 另外, 我也收起佢手提, 放學要佢即返家打電話比我, 再有咩事, 打電話比班主任, 等老師再同佢傾. 其實班主任都有建議比我, 佢話唔好比佢地出咁多街, 因為成班走埋一齊, 如果遇上一d 唔乖既同學仔就會好易學壞, 仲有, 盡量唔好比佢去同學仔屋企, 因為如果佢地有個"鬥",屋企又冇大人/家長, 咁佢地做咩都冇人知, 好危險.

我建議你最好即刻收緊番你女, 唔可以再放鬆佢, 因為e+係危險年齡, 好易受朋輩影響, 半年前我仔全班考尾幾, 自從我收緊番佢之後, 佢最近呢次派成績表考全班三甲之內呀.  我覺得父母教導子女一定唔可以太心軟, 唔好可以事事都同佢地妥協, 某程度上一定要用強硬政策.  

希望大家努力 !

好彩你個仔都肯聽你教。

[ 本文章最後由 ZZdaphne 於 08-7-21 16:28 編輯 ]

原文章由 cj712644 於 08-7-21 16:24 發表
Milimili:

希望大家努力 !

如果個細路係硬頸一族 , 寧願走左去 , 怎麼辦

我都覺得初中真係要楂緊d,一放鬆真係好難收番。

Milimili:

半年前, 我已經發覺佢唔妥, 時常講大話, 問佢去邊, 又唔老實答我, 成日send sms, 傾手電爆晒燈,  識左一些唔好既同學仔, 搞到成績愈來愈差, 無心向 ...

多謝各位媽咪的意見, 我好開心你們願意分享。
最近我都借了一些教導青少年的書看, 原來父母的角色真係好緊要,
但縱然教到最後, 她都是選擇錯的路, 我也沒有辦法, 但她始終係我個女, 我是愛她的, 但並不會縱她。
收緊她的方法真係有難度, 現時整個暑假溜溜長, 有時她話要去街走走, 又唔可以話一次都唔比,不過我最近要她坦誠話比我知去邊, 並必須規定晚飯時返,最近這兩天都做得到, 我便稱讚她, 但我都要繼續努力。
cj712644媽咪, 你很叻, 可以有方法令你兒子回轉, 你收緊他時, 他有沒有向你發難 ? 你怎麼辦 ? 怎樣才知道她們有沒有一個竇 ?我都希望我女兒可以慢慢回轉。

醒目開學勳章 王國長老

原文章由 88muimui 於 08-7-21 18:54 發表
我都覺得初中真係要楂緊d,一放鬆真係好難收番。

功課上會放鬆D,
行為品德上我唔會放。

很多謝大家既分享.

其實我仔都係硬頸一族, 由最初佢同我搞對抗, 當中都經歷了不少辛酸, 我老公都時常有話我, 怕我太強硬, 會迫走他.  在那段日子裡, 我都不知有幾多晚為了兒子而失眠, 真係比佢激到心痛, 胃痛.

在收緊我仔初時, 我仔對我都有小小反感, 問多佢兩句, 佢就成日話我煩, 管住晒....咁我就同佢解釋清楚媽咪擔心既係咩, 又分析比佢聽我比一定既自由度佢, 但都要佢係有約束/有自律下享受自由既寶貴, 並不是佢想點就點, 大家一家人, 樣樣都要同父母有商有量.  另外, 我亦有同佢班主任/學校社工保持緊密的聯絡, 多些了解佢係學校既野, 識既同學.  

收佢手機之前, 我其實都有warn 過佢唔好再傾到爆燈, 唔可以再 send sms, 有咩傾, 就用屋企電話.  可惜我發覺佢終於破壞左我同佢之間既"成"諾, 所以我當然大條道理可以即收佢手機啦, 佢都心服口服咁把手機交出來比我.  直至現在, 我都仍然 keep 住佢手機.  因為我發覺手機原來先係罪魁禍首, 因為沒有 了手機, 少左同佢 d 同學交往而專心左讀書, 而且, 因為現在成績好左好多, 令佢自信心也增強左好多, 所以佢比以前更加專注書本上.  再沒有找以前果班無心向學的同學了.  起碼佢現在會為自己訂下來年考取更好成績的目標.  不過最令我開心既係直至今日, 佢都沒有再要求我比番手機佢, 可能佢真的開竅了.

教小朋友/青少年真係不是一朝一夕的事, 如果一開頭就放鬆, 真係好難可以番轉頭, 就算真係可以番轉頭, 一定要比以前下更多苦功, 要重新教育, 同佢再洗腦.  同佢地講野, 真係一就一, 二就二,  講比佢地知, 你要求佢地點, 唔好比佢一次又一次試家長既底線.  今次你比佢過到骨, 佢地下次又會整鋪大d 既比你地, 家長們, 你地就頭痛啦.

milimili:  
多 d 同你女傾, 了解下佢識 d 咩 人, 平時去邊到玩多, 不過我 suggest 你都係盡量唔好比佢出咁多街啦, e+ 讀書時期, 冇咩必要有咁多應酬社交既, right ?  我時常係街上見到 d 學生, 35成群, he he ha ha, 玩得真係好顛架.  仲有, 如果佢有寫開 blog, 睇下佢 blog 有d咩料, 可能會比你知道更多意想不到既野.

希望大家可以分享/交流下教子女心得, 我都仍然係學習中, 多多賜教.  如果我有咩講錯, 希望大家唔好見怪.

原文章由 ruby2004 於 08-7-21 17:33 發表

如果個細路係硬頸一族 , 寧願走左去 , 怎麼辦

[ 本文章最後由 cj712644 於 08-7-22 00:59 編輯 ]

我真是很想知怎令他自己學習,在他心中功課是抄可以,eg:暑期作業比哂answer book,預在比你抄.另我也有手提电話煩惱,他視它為身體一部份,怎解決?

原文章由 cj712644 於 08-7-22 00:57 發表
很多謝大家既分享.

其實我仔都係硬頸一族, 由最初佢同我搞對抗, 當中都經歷了不少辛酸, 我老公都時常有話我, 怕我太強硬, 會迫走他.  在那段日子裡, 我都不知有幾多晚為了兒子而失眠, 真係比佢激到心痛, 胃痛.

在 ...

原文章由 saiching 於 08-7-22 10:02 發表
我真是很想知怎令他自己學習,在他心中功課是抄可以,eg:暑期作業比哂answer book,預在比你抄.另我也有手提电話煩惱,他視它為身體一部份,怎解決?

形容得好貼切

我仔以前都有抄功課, 所以我 keep 起晒 d  answer book 先比佢做.  如果知道佢抄人功課, 就一定要嚴厲地同佢講, 千萬唔可以話 "預左比佢抄" 呢種消極既方法只會更加縱容佢.

很多家長就係怕, 樣樣都唔同佢子女講清楚, 就手提電話一事, 你可以先君子後小人, 講清楚比佢知手機係要來點用既, set 好晒的規條比佢, 之後向電信公司要求每月詳細月結單, 清潔知道佢打出打入既電話, 咁佢就唔敢咁放肆, 如果有証有據佢有違規, 就即刻收起佢手機.  

我仔以前都視手機為身體一部份,去洗手間, 沖涼都keep 係身, 星期日同我地出街仲誇張, 我同老公 window shopping, 佢就行埋一邊靜雞雞 send sms, 我地一齊食飯, 佢又拎住手機係枱下面send sms,  分分秒秒都帶住個手機耳塞, 怕 miss 左任何一個 call 咁, 仲慘過/ 忙過人地做大生意 d 人.  佢當時同我地都冇野講, 冇溝通, 因為手機就係佢既伴侶.  我當時見到佢咁,好像比個手機 out 左個" 雲拍" 咁,  真係好心痛, 再咁下去, 真係不敢想像, 所以, 我唯有恨心d 收起佢手機, 現在沒有手機纏身, 佢終於似番一個正常人, 同我地溝通多左, 多野講左, 仲開心左, 星期日一齊去街, 仲成日拖住我隻手, 一邊行, 一邊同我傾....呢種感覺真係好 warm, 似番一家人.

原文章由 saiching 於 08-7-22 10:02 發表

各位:
好多謝你們既分享,我女女將升中一,已經開始反叛,唔多理才我,說多兩句就話你煩,睇完你們的意見後,我希望能在升上中一後收緊一D,有一個好的開始。

ZZdaphne
我同意你的看法,成績唔好,都要做一個有品的人。

原文章由 ZZdaphne 於 08-7-21 22:44 發表
功課上會放鬆D,
行為品德上我唔會放。

非常認同 cj712664 的講法.
手提電話真是毒害現時小朋友, 唔好怕和唔好唔出聲,
要明白今天唔出聲, 他日只會變本加厲, 到時想收斂他都沒法.
家長齊心, 明日社會才會有希望.

你收电話,佢有冇發脾氣及嬲你

原文章由 cj712644 於 08-7-22 10:57 發表
我仔以前都有抄功課, 所以我 keep 起晒 d  answer book 先比佢做.  如果知道佢抄人功課, 就一定要嚴厲地同佢講, 千萬唔可以話 "預左比佢抄" 呢種消極既方法只會更加縱容佢.

很多家長就係怕, 樣樣都唔同佢子女講清楚 ...

佢最初唔比我收架,  之後我拎埋詳細月結單比佢一齊睇, 有証有據, 點到佢唔交出手機呀.

佢有冇發脾氣及嬲你 ??
---係我嬲佢先岩呀, 我足足嬲左佢一星期, 冇同佢講野, 日日要佢放學即刻用學校電話打電話比我, 即刻返到屋企, 再用屋企電話打電話比我報平安.  如是者, 一星期當係比佢冷靜下反省下自己做過 d 咩, 點解 mammi 要咁對佢.  係果星期, 佢開始驚喇, 佢知我唔再采佢, 真係嬲左佢啦, 佢開始唔敢亂黎, 脾氣都發少左好多.

其實成件事擺明係佢自己唔岩, 濫用手機得好過份, 作為家長既, 應該要強硬d, 唔可以咁驚佢, 佢嬲你, 嬲得你幾耐呀 ?? 佢仲要依靠你比零用錢佢, 衣食住行樣樣都係錢, 佢自己可以搞得掂咩.  佢態度唔好, 我都可以唔比零用錢佢, 睇下佢仲敢唔敢唔聽話.  

原文章由 saiching 於 08-7-22 11:22 發表
你收电話,佢有冇發脾氣及嬲你
‹ 上一主題|下一主題