用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有人收到優才通知未?
樓主: edea
go

有人收到優才通知未? [複製鏈接]

Re: 有人收到優才通知未?

好同意debbycheung的說法,而且好似有誠意d,面試之後唔晒心掛掛,早d知消息,應變都高d.本來我只想選擇將軍澳,但怕難上加難,加上在網上看到mk的小朋友家長留言說小朋友很開心,所以我兩間都打算選.其實我每次同囡囡經過經過mk分校也會從門外往內看,可惜次次都是假期...tko則參觀了兩次,今次簡介會會全家出動(老公,囡囡,我),因為囡囡未去過tso校舍

芷鍛:

直資報幾多間都得,如果幾間直資都收交留位費便可。但當然唔鼓勵咁做法。

debbycheung

直資一經註冊不是也要將名報給政府嗎?
dabbycheung 寫道:
芷鍛:

直資報幾多間都得,如果幾間直資都收交留位費便可。但當然唔鼓勵咁做法。

debbycheung

TKS A LOT! 大概我誤會了! 我們只想報優才! 希望囡囡在愉快中成長!

芷鍛 寫道:
其實我每次同囡囡經過經過mk分校也會從門外往內看,可惜次次都是假期...tko則參觀了兩次,今次簡介會會全家出動(老公,囡囡,我),因為囡囡未去過tso校舍

我經常接放學時都見倒有類似家長的人從門口望向入面, 今日都有.

MK 校舍是為初小而設, 有d似幼稚園, 可以令小朋友們有一個過渡期.  留意下學校的網頁, 相信很快會推出更多有關旺角校舍的資訊.

debbycheung

早呀!請問小一的小朋友需唔需要請補習?聽到有人話要在校外補習.

芷鍛 :

Hi!你好!

其實我個仔響優才讀緊G8, 所以我會比較熟悉中學部既情況。但因為我有加入學校各義工小組,所以我經常可以接觸到各級別既優才家長。

至於你既問題軍魁星會比較清楚,因為佢大仔響MK讀緊G1. 不過我之前同G1班家長傾開,佢地都覺得G1課程暫時比較淺,所以無論家長或者學生都可以好輕鬆應付。但照我所知,高年級果D就真係有響出面搵補習。

debbycheung

唔該晒

軍魁星,

你好呀!請問小一的同學仔大部參加大概幾多項校內活動?你仔仔一般幾點可以放學(包括上完額外的活動)

我個仔較特別, 唔好用我個仔的case 來衡量.  我個仔做乜都超慢, 所以我隔日會有補習來睇佢做功課, 每次個半鍾, 基本上可以做完功課同有時間溫默書.  如果補習唔來, 我就要睇住佢做功課, 三兩個鍾唔定, 四五個鍾都有可能, 因為佢做做下會走去睇公仔書.  同樣的功課, d同學仔一個鍾內一定做完.  不過好彩d功課佢基本上都識, 考試成績都ok.  希望佢大d會開竅啦.

據我所知, 大多數同學都無補習, 因為我覺得真係無需要.

課外活動, 只有鋼琴, 夏天可能會學遊水.  學校才華班有學電腦小畫家, 同趣味數學.

軍魁星,

唔該晒!簡介會日期怏到,隨著便是報名了,想起都心跳加速!反之囡囡日日跳跳紮紮,不之幾快活逍遙!仲成人邀請d同學仔&朋友返屋企玩,d同學仔同佢一樣好happy,但d家長就同我一樣個個金睛火眼,鎖緊目標,不敢怠慢....我諗起自己的情況都幾攪笑,"皇帝唔急太監急"

我地搬屋, 阿女in新幼稚園, interview表演唔錯, 總算係有了第一次實戰經驗.   

各位優才媽咪:

我想請教一吓,優才應該係將軍澳,mk有另外一間?
請指點,指點

Thank you

Money媽:

mk和將軍澳06-07和07-08各有兩班小一,小四時會全部返將軍澳

08-09要聽一聽講座先知,聽聞一班將軍澳,三班mk.

[quote]
Money媽 寫道:
各位優才媽咪:

我想請教一

唔該印第安公主
唔知你可唔可以話我知mk學校地址,因為我想考插班. Thank you

旺角洗衣街31號

不過我估你最好打電話問下學校寄去邊,因為一般有關旺角的行政都會係tko做的.

Money媽 寫道:
唔該印第安公主
唔知你可唔可以話我知mk學校地址,因為我想考插班. Thank you

Thank you

多謝站長指導,終於成功上載大頭相啦  

軍魁星:

囡囡幾時入讀新幼稚園呀,她喜歡嗎?
‹ 上一主題|下一主題