用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 今屆升中派位結果又出奇現象
樓主: mrs.so
go

今屆升中派位結果又出奇現象   [複製鏈接]

mrs.so 發表於 22-7-29 00:21

你還是了解清楚升中機制,請參閱教育局就中學學位分配詳述: ...

謝謝資訊。其實pre s1考試成績,學生唔會得知,小學家長都係按小學過往畢業數據而得知幾多成人會去左b1。
咁真係有啲錯配情況,可能都係得幾個,學校可能都預左?因為抽獎都講運氣

mrs.so 發表於 22-7-29 07:19
重點大埔頂頭3間過去王記乙2都有派入,但頂頭2間大抽獎填乙1又點會少過自行收表量,3間王記收表量 ...
事實很我認識幾個朋友仔小朋友B1A成績乙四派恩主教

有一位叩入迦密柏雨
另外2個王call去筆試

hcpp 發表於 22-7-28 16:01
有,乙部跨區借位

請問跨區借位的通常只有2-3個位,其實機會係咪好細呢?

PingWu_FB 發表於 22-7-29 11:15

有一位叩入迦密柏雨

B1A派恩主教係唔甘心,始終大埔人只會望住頭3英中迎戰,有部份睇唔起恩主教、沐恩。

今日再同某兩校PTA Committee傾計,大家異口同聲講派入恩主教、沐恩好多叩門頭3間,好似入讀會影衰貶低學習成績,心態好悲!
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

Evachau 發表於 22-7-29 14:58
請問跨區借位的通常只有2-3個位,其實機會係咪好細呢?

不一定機會細。

這些是拾雞位。很多小學為保頭三派位%,老師向家長建議保守填表策略,跨區借位便冇填。

本區家長個個不填,你敢填跨區借位,那個外區Band 1中學學位便屬於你孩子了。

tpmon 發表於 22-7-29 17:56
不一定機會細。

這些是拾雞位。很多小學為保頭三派位%,老師向家長建議保守填表策略,跨區借位便冇填。

請問跨區甲位可以填三間,但見到另外一個post, 見家長只填甲一,另外兩個位留空,有特別原因嗎?

Evachau 發表於 22-7-29 18:14
請問跨區甲位可以填三間,但見到另外一個post, 見家長只填甲一,另外兩個位留空,有特別原因嗎?
...

有原因。

多數的人(不是全部),甲一和乙一填的中學都是一樣,自己最心儀的本區中學。如果在甲二、甲三填了次選的中學抽入了,便沒有機會在乙一抽最心儀的中學。所以都有一大部份家長甲二、甲三留空。

另一種選擇,有些家長最心儀外區的中學,但該中學在乙部不能選。所以這類家長會甲一外區中學,甲二和乙一填同一間本區最心儀的中學。

tpmon 發表於 22-7-29 18:33

有原因。

謝謝你詳盡解釋!

回覆 mrs.so 的帖子

其實王莫成績都退步緊
沐聽講谷得來冇乜效果

恩主教好神秘

PingWu_FB 發表於 22-7-29 20:45
回覆 mrs.so 的帖子

其實王莫成績都退步緊

恩主教2021年主科4+平均約46%
22222有95.3%與沐恩約94%相若
3322率無公布 沐恩約71%

2021年
考生 106人

中文4+ ~47%
英文4+ ~28%
數學4+ ~55%
------------------------------------------------
CEM4+ ~43.33%
通識4+ ~53%
------------------------------------------------
主科4+ ~45.75%

22222 95.3%(101/106)

聯招取錄 約85%

畢業生出路
本地學位/副學位 93%
外地升學 7%
總數: 100%

https://www.valtorta.edu.hk/Content/08_others/09_PastNews/index.aspx?ct=pastNews&styleId=1

中一家長資訊日簡報扼要版

中一家長資訊日簡報扼要版  
https://www.valtorta.edu.hk/download/LatestNews/154/202111291749587198395e.pptx

回覆 Poyau 的帖子

多謝您主科4+除英文唔算难睇

只要有一位B1生揀左呢d中學(放乙1-2),而實際派位唔中派左3或之後,已證明到呢間學校已派哂位。點可能輪到B3入?其實當故仔聽下就算

王家爸爸 發表於 22-7-28 11:48
唔奇怪,想像下大部分點填甲部?
勁既、進取既,甲部填晒傳統名校;渣既、保守既,甲部填晒啲覺得自己有機 ...

你呢個情況已證明左B1完前已派哂甲部那幾個位,幾時輪到B3?

王家爸爸 發表於 22-7-28 15:56
B2生有可能喺甲部入到好既B1學校。自行同乙部都無可能。

已有真正B1話甲乙都填曾,入唔到,證明無任何位比B2-3,唔好亂講了

PingWu_FB 發表於 22-7-29 11:15

有一位叩入迦密柏雨

咁證明填乙1-3呢3間已全派B1了,沒可能有band 2,個遊戲B1派先,B1都無位又點可能會留去比B2-3

難得咁多高人剖析大埔區升中狀況到咁細緻,下屆升中的大埔生有福啦。
除了邊緣生,再出大錯就冇得賴。

有人話band 3入到,排1×都入曾記
又有人分享填第一,都入唔到曾記
其實呢啲資料,有冇可以證實真假,都係網上講、朋友講,家長group講

照看應該不太可能

ssss4s 發表於 22-7-30 22:53
你呢個情況已證明左B1完前已派哂甲部那幾個位,幾時輪到B3?
證明在哪裡?

dandan2006 發表於 22-7-31 09:30
有人話band 3入到,排1×都入曾記
又有人分享填第一,都入唔到曾記
其實呢啲資料,有冇可以證實真假,都係 ...
網上吹水,唔好當真。有實際資料先好相信。
如果樓主講既係真既,個學生係B1(最少係B2),而且只可能係甲部。
不過都係嗰句,無圖無真相。
‹ 上一主題|下一主題