用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 <<奉勸大家謹慎考慮, 選校莫強求>> ...
樓主: bb-blue
go

<<奉勸大家謹慎考慮, 選校莫強求>>   [複製鏈接]

artroboy 發表於 19-2-21 17:57
你鐘意吹就預咗有不同看法,呢度係公共既!
無人話唔俾你吹

王家爸爸 發表於 19-2-21 17:50
如果你了解單程證背後既政治,你就知道點解當年要咁樣定。
政治變化一日都嫌多,只見你還死抱港英政府論。

王家爸爸 發表於 19-2-21 17:59
無人話唔俾你吹
你自己繼續loop 啦!

artroboy 發表於 19-2-21 18:00
政治變化一日都嫌多,只見你還死抱港英政府論。
政治既野,唔係一日半日可以解決既。

王家爸爸 發表於 19-2-21 18:02
政治既野,唔係一日半日可以解決既。
你都幾笑話。一時一樣。

王家爸爸    發表於 19-2-21 18:04

Osiana 發表於 19-2-21 01:19
其實同學B長大了會比較有自信,感到努力會有成果。反之,同學A可能會缺乏自信,覺得點努力都無乜用。
Ban ...
現實未必係咁,你見啦沙、DB仔,就算考第尾都好有自信心。

goodboy1 發表於 19-2-21 11:30
阿仔直到今日都唔肯補習!
點解一定要補習?

artroboy 發表於 19-2-21 18:03
你都幾笑話。一時一樣。
政治問題,第一件事就係需要知道問題既歷史背景,然後先可能搵到解決方法。而唔係拾人牙慧式既亂吹。

王家爸爸 發表於 19-2-21 18:11
政治問題,第一件事就係需要知道問題既歷史背景,然後先可能搵到解決方法。而唔係拾人牙慧式既亂吹。 ...
你真係幾好笑,有時候讀書多少決定唔到高度,你讀既知既就係知識,素未謀面就知人哋嘅話係拾人牙慧,狂妄自大!

ikenmak 發表於 19-2-21 08:14
感謝樓主的分享!也欣賞你的提醒,的確係好好的觀察及經驗分享!至於那些不同意的家長,你別太介懷!
希望 ...
同意! 樓主提出的觀察及經驗好值得大家反省及留意。  
在中學階段,青少年時期嘅自我形象丶自尊心比較脆弱,香港一般學生嘅自信心都建築於學業上,如果學業成績不如理想,加上壓力大,對佢地心靈影響好大。

其實,唔係一定要讀醫、法律、環球金融呢d先會揾大錢,有好多工種都比美呢d專業人士,只係好多家長孤陋寡聞、見識少,先至將仔女困係只有讀書嘅世界。

王家爸爸 發表於 19-2-21 18:11
政治問題,第一件事就係需要知道問題既歷史背景,然後先可能搵到解決方法。而唔係拾人牙慧式既亂吹。 ...
有時候嘗試下接受新野啦,前輩就應有前輩格,下下玩說教,好好笑喔!嗱,自問唔熟果區唔敢亂比意見,自己過咗幾屆就唔好咁肯定教人選校。意見可以分享,但唔會扮權威囉。
今時今日仲用幾年前kings 都入到b2生既情況,去教B2生自行選高主教,真係嚇死人。

artroboy 發表於 19-2-21 18:21
有時候嘗試下接受新野啦,前輩就應有前輩格,下下玩說教,好好笑喔!嗱,自問唔熟果區唔敢亂比意見,自己過 ...

你咁好氣同佢搓咁多來回球?!

佢「賴皮」不是新聞卦

王家爸爸 發表於 19-2-21 18:08

如果係,我估都係喺街外人面前招搖撞騙式嘅「自信心」,面對自己人時變得低過泥,呢種情形,唔值得吹捧啩?

Osiana    發表於 19-2-21 18:33

王家爸爸 發表於 19-2-21 18:08
係真係有基礎嘅自信,抑或係自大而心裡其實係自卑呢?
呢d成績下游嘅喇沙仔咁有自信,因為呢間學校真係培養學生多方面的才能,唔係淨係死讀書,佢地d老師唔會因為學生成績差而放棄學生。 呢間學校不盲目追求排名,堅持自己一直以來辦學宗旨,不隨波逐流,不轉直資而仍然保持水準。

有時候嘗試下接受新野啦,前輩就應有前輩格,下下玩說教,好好笑喔!嗱,自問唔熟果區唔敢亂比意見,自己過 ...

我輸左,兄弟你上

artroboy    發表於 19-2-21 19:15

係呀,佢成日老點人b2自行入高主教架,我有幾個朋友個仔 一線小孿band 1c 自行都入唔到,其實佢甘叫人甘博不付責任,博唔到又唔關佢事,慘的系當事人

Osiana 發表於 19-2-21 18:33
係真係有基礎嘅自信,抑或係自大而心裡其實係自卑呢?
呢d成績下游嘅喇沙仔咁有自信,因為呢間學校真係培 ...

本來路人甲,不過見你對LS的意見,不禁想問你小朋友是不是用家?尤其想問下是不是小學上那些?
因為同不少小學升上來的用家有些不同看法。

RoseRose1980 發表於 19-2-21 18:52
係呀,佢成日老點人b2自行入高主教架,我有幾個朋友個仔 一線小孿band 1c 自行都入唔到,其實佢甘叫人甘博不 ...
由2000-2013、4年之間,升中人數不足,b1 學位錯配時有發生,係呢種情況確實值得一博高主教,但呢兩年真係要做多些參考及評估。

sukitelfold 發表於 19-2-21 18:28
你咁好氣同佢搓咁多來回球?!

佢「賴皮」不是新聞卦
我認我EQ 唔得。

B2A揀高主教其實係有可能既,你睇下高主教既DSE成績(第三頁),比舊年差,同前兩、三年差唔多,只係B2A水平,如果今年唔揀,人哋上返去,就真係可能蘇州過後冇艇搭啦。
https://www.raimondi.edu.hk/sites/default/files/files/hkdse_results_2018.pdf

‹ 上一主題|下一主題