用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 *聖保祿幼兒園* 2009年N1新生 請進
樓主: max1116
go

*聖保祿幼兒園* 2009年N1新生 請進 [複製鏈接]

Hi Max...

Havent come for long time, thaks for ur advise, my daughter is Nov07, i will apply SPN2010, we are not 教徒 and no relatives studied before, can you share more interview skills to me please, what questions they ask to parents and the kid? please pm more info to me.....thanks

貢獻勳章

原帖由 happyshopping 於 09-8-28 14:27 發表
各位好呀... 我都係一個新手媽媽, 不過我都想早小小了解多d 入學資料, 因為我女女係200902 , 咁係咪係2011年先去報名呀 , 咁如果我2010年報左先, 係咪冇咩用呀 ??
我心儀既都會係聖保祿幼兒園, 我都會順其自然既心態 ...

係 !!

唔係冇咩用,係冇得報,因為:

本校服務對象:
二歲至六歲之兒童為限 (只招收滿二歲而未足三歲之兒童)
[img]http://forum.baby-kingdom.

原帖由 KaHeiBaBa 於 09-8-28 22:51 發表

係 !!

本校服務對象: 二歲至六歲之兒童為限 (只招收滿二歲而未足三歲之兒童)

唔該哂  kaheibaba

原帖由 happyshopping 於 09-8-28 14:27 發表
各位好呀... 我都係一個新手媽媽, 不過我都想早小小了解多d 入學資料, 因為我女女係200902 , 咁係咪係2011年先去報名呀 , 咁如果我2010年報左先, 係咪冇咩用呀 ??
我心儀既都會係聖保祿幼兒園, 我都會順其自然既心態 ...

返 playgp 對小朋友本身當然有幫助啦 ~ 可以多機會過群體生活同埋對陌生人及環境唔使咁驚青。無論考邊間幼稚園都順利d啦 !

原帖由 Hayliefong 於 09-8-28 21:30 發表
Hi Max...

Havent come for long time, thaks for ur advise, my daughter is Nov07, i will apply SPN2010, we are not 教徒 and no relatives studied before, can you share more interview skills to me please ...

都係平常心啦  面試時都要齊齊整整, 有禮貌就當然唔少得啦 !

女女返咗學已經3個星期了,雖然唔知道她在學校情況如何,但呢幾日我在家中已經察覺她有明顯的轉變。
首先係飲食方面,以前懶惰唔肯自己食飯,依賴工人姐姐餵食的她,現在已經自動自覺坐定定用餐具食嘢喇,仲唔需要用口水肩添 ~
玩過的玩具又會自行收拾,放回原處。
換好的鞋仔又懂得齊齊整整地放回鞋架。
由於是全日制的關係,需要在校午睡,從老師口中得知女女都瞓的得好啊 ! 仲叫我地唔使擔心添
老師不時打電話與我們家長聯絡,讓我們了解女女在校的情況,那就當然放心啦 ~~~~ 最重要都係女女肯聽老師的說話,學懂守規矩。 真係老師講一句好過我地講10句呀

n1-n4 用什麼語言教學?有無普通話堂?

原帖由 max1116 於 09-8-31 14:42 發表
女女返咗學已經3個星期了,雖然唔知道她在學校情況如何,但呢幾日我在家中已經察覺她有明顯的轉變。
首先係飲食方面,以前懶惰唔肯自己食飯,依賴工人姐姐餵食的她,現在已經自動自覺坐定定用餐具食嘢喇,仲唔需要用口水肩添 ~
...

咁本身佢響家裡有你地教導嘛,所以一返學就懂得自理

大女返咗學差不多2個月了,回望她未返學果陣時,佢真係進步咗好多 ~ 真的很感謝學校啊  

12月學校舉辦的大型親子活動,大家會唔會參加呀 ???

if揸車去spn, where can we park to bring our kids into the school?

Thanks!

原帖由 Kim08 於 09-10-8 11:56 發表
if揸車去spn, where can we park to bring our kids into the school?

Thanks!

如果停一陣落客果種,學校旁都有條巷仔可以停的。如果長時間的話,最近就要泊LEE GARDEN喇 ~

各位報咗名參加工作坊的家長們,記得今晚出席呀 !!
到時見

原帖由 katrinawg 於 09-10-18 16:26 發表
我小朋友而家4個月返緊幼兒中心 (0-2age)..
我都心儀佢2歲入讀此校..我見到e個topic忍唔住有d問題發問...!!因為對e間學校有d好奇...!!

我想問哩...家庭收入會唔會影響到個取錄?
我將係(下個月)一個全職媽媽..bb入讀 ...

申請表上只需填小朋友個人資料,父母職業,有無兄姊曾/現就讀本校,宗教背景及連同一張4R小朋友的個人生活照便可。完全無提過什麼家庭入息等要求。

SPN = 全日制幼兒園 (學費 $5XXX,學劵不通用的)

你亦無需擔心太多,唔係賣廣告,SPN確實是一間很好很好的學校,我個女有幸在此讀書,令我十萬個放心,請你也不要錯過呢個機會。

補習/自修室/託管推介 -- 進優教育中心(元朗)

thanks for sharing, i would like to know if working mama has advantage of applying this school for their baby as it is full time nursery, will the school has preference of this? appreciated if current parents can share with us?

原帖由 max1116 於 09-10-22 14:48 發表

申請表上只需填小朋友個人資料,父母職業,有無兄姊曾/現就讀本校,宗教背景及連同一張4R小朋友的個人生活照便可。完全無提過什麼家庭入息等要求。

SPN = 全日制幼兒園 (學費 $5XXX,學劵不通用的)

你亦無需擔心太多,唔係 ...

原帖由 ngbobo 於 09-10-29 23:44 發表
thanks for sharing, i would like to know if working mama has advantage of applying this school for their baby as it is full time nursery, will the school has preference of this? appreciated if current ...

我正是一位在職媽媽,依家囡囡讀緊N1,雖然校方簡章有提及 :
"本機構希望能盡量服務有全日託管需要的兒童,故無此必要的家長請考慮報讀其他幼兒園"
但 so far 我見到在職/全職媽媽的比例也差不多,都係果句啦 ~ 無人會估到/知道校方的收生標準,但無論如何,唔試就等於零機會。

thanks and agreed with u, we really never know their criteria, just try our best!

原帖由 max1116 於 09-11-2 11:34 發表

我正是一位在職媽媽,依家囡囡讀緊N1,雖然校方簡章有提及 :
"本機構希望能盡量服務有全日託管需要的兒童,故無此必要的家長請考慮報讀其他幼兒園"
但 so far 我見到在職/全職媽媽的比例也差不多,都係果句啦 ~ 無人會估 ...

如果囝囝有幸入到呢間學校,請問知唔知畢業後邊間小學收的機會大呢?

原帖由 KaHeiBaBa 於 09-8-28 22:51 發表

係 !!

本校服務對象: 二歲至六歲之兒童為限 (只招收滿二歲而未足三歲之兒童)
‹ 上一主題|下一主題