用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學(幼稚園部) 09-10 K1一齊交流下啦!!!
樓主: MandM
go

09-10 K1一齊交流下啦!!! [複製鏈接]

愛靚媽媽

終之今次真係疼爆啦 !!

昨日, 同凱文去了馬鞍山圖書館
順便去了體育館, 睇下有邊興趣活動班上

妳小朋友有無學緊 d 咩.

不如, 妳係隔離馬鞍山 topic 再傾呀 !!

原帖由 愛靚媽媽 於 09-9-17 12:05 發表
哈哈哈...不要緊吧...因為我都一早起咗身幫希朗刷牙換衫等...其實我先生都是姓陳的...所以你當日一開口就話搵陳太...我都真係以為你搵我叫我代你話比校車ee聽添...冇所為啦...大家互相幫助嘛....:;pppp:

...

YanHoMum

Join....當去參觀下都好 +
咁 d 小朋友知道牙科診所係咁

第時, 真係要去睇牙都無咁驚

而且, 咁多小朋友一齊去都可以壯下膽嗎

原帖由 YanHoMum 於 09-9-18 11:52 發表
想問大家有無join "牙齒計劃". 我無打算join, 跟住黃老師有晚好夜打電話問係咪唔參加. 之後叫我照交回條註明不參加. 又話自願架. 其實係咪個個都參加架 . 你地有無join 呀??..

係喎. 你都講得幾岩.  

2日前係報紙見到逾半幼園生蛀牙.
http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20090917&sec_id=4104&art_id=13217532.  真係估唔到!

或者遲d帶d小朋友check 下牙   

原帖由 HermanWai 於 09-9-19 00:23 發表
YanHoMum

Join....當去參觀下都好 +
咁 d 小朋友知道牙科診所係咁

第時, 真係要去睇牙都無咁驚

而且, 咁多小朋友一齊去都可以壯下膽嗎

各位mamis:

依靈媽咪:
初時唔見你, 以為你少上BK,可以在這裡交流交流, 真好! 我成日想約埋你個女同倚祈一齊去Pizza Hut食嘢, 不如搵日星期五放學後。  
都建議你參加該計劃, 聽說'氟'可醫治早期註牙, 我成日驚小朋友爛牙, 牙醫如要睇兒童牙醫都幾貴, ""無得Claim""  , 頭幾次都係比小朋友熟習下環境, 咩都唔做就收$500, (我聽朋友講的)!

我個女今日發燒, 好驚, 希望快D好返!

敬朗媽咪:

真欣賞敬朗可以報告咁多學校的情況, 我都努力借用你的資料, 來提點倚祈, 佢點一點後多講少少, 在此鳴謝你 !

雅妍冇事就好, 真係嚇死, 以樂返學比我想像中ok, 我都安
心啲, 你都知佢EQ幾 , 所以未返學前我都幾担心

原帖由 andie_chow 於 09-9-18 11:40 發表
以樂媽媽

有心..雅妍好彩冇事..當日校車部打電話同我講校車只是dum一dum..車上小朋友個個都冇事..不過當晚有個家長打電話同我講...原來校車車頭個pump把都luck左..原來事實係撞一撞..真係嚇死人呀~

係呢..以樂返學 ...

倚祈媽咪: 咁倚祈睇左醫生未呀?
你地一家個個都要小心d.

依靈1歲鬆d就開始刷牙. o個時太細個唔可以"放"入有氟的牙膏, 驚佢食! 只可以用baby 牙膏. 而家同緊佢轉. 佢有d抗拒. 不過哥哥已經用緊有氟牙膏, 我會慢慢再試下. 我都好驚佢地有蛀牙. 自己一直都有幫佢地check 住. 平時有時間就播番只"刷牙王子", 佢地都好記得.

太多喇..... 食飯再傾

係呢..... 唔知有無上幼"信"班同學仔呢?

雅妍媽咪,   請問雅妍係搭幾多號校車架?
聽起來都有d擔心? 好彩雅妍無事.

你係唔係心心媽咪呢? 我係巧晴媽咪呀! 巧晴每天早上都好期待見到心心, 心心細個好肥嘟嘟, 好可愛呀!

原帖由 skchiu 於 09-9-18 11:40 發表
似乎下午班的媽媽比較小上 BK, 我囡囡係下幼望班! 多多指教

Hello 各位媽咪,

我囡囡讀下幼信班, 名字叫巧晴(佢話自己係香蕉組, 不過唔知係咪真), 請多多指教!

我囡囡星期五放學後開始流鼻涕, 又係星期六有少少發燒, 不過今日已沒有發燒, 但仲係流緊鼻涕. 唔知學校係咪有人豬流感呢? 因為聽聞下幼愛班要求全班戴口罩上課!

原帖由 wing15  09-9-19 15:39 發表
各位mamis:

依靈媽咪:
初時唔見你, 以為你少上BK,可以在這裡交流交流, 真好! 我成日想約埋你個女同倚祈一齊去Pizza Hut食嘢, 不如搵日星期五放學後。  
都建議你參加該計劃, 聽說'氟'可醫治早期註牙, 我成日驚小 ...

依靈媽咪

雅妍搭k03車~

原帖由 YanHoMum 於 09-9-19 18:54 發表
雅妍媽咪,   請問雅妍係搭幾多號校車架?
聽起來都有d擔心? mouth:" />好彩雅妍無事.

巧晴媽咪,

我仔仔都是下幼信班,名字叫柏豪,係蘋果組.佢話重有提子同香蕉組,相信巧晴真的是香蕉組了!
你囡囡能適應下午班上課時間嗎?
希望巧晴快d好番啦.

Hello 各位媽咪,

我囡囡讀下幼信班, 名字叫巧晴(佢話自己係香蕉組, 不過唔知係咪真), 請多多指教!

我囡囡星期五放學後開始流鼻涕, 又係星期六有少少發燒, 不過今日已沒有發燒, 但仲係流緊鼻涕. 唔知學校係咪有人豬 ... [/quote]

各位媽咪,

近排好似好多小朋友都有流鼻水. 大家記得放件白色外套係書包. 尤其係要搭"長途"校車的小朋友.  佢地一上車姨姨會叫佢地訓下覺. 如果咁岩對正風口, 佢地好容易凍親.

上星期一, 我見早上天氣涼涼地. 就放了件白色外套係依靈書包. 接放學見佢真係著左. 我問佢係咪自己著衫. 佢話佢係學校流鼻水老師幫佢著, 重話老師叫佢帶紙巾返學. 其實依靈一向都不是很怕凍, 平時都不見她泡鼻水. 不過佢放學時見佢著左件衫個人都涼陣陣, 我唸佢地長時間係校車上加上訓訓下 就好易冷親.

倚祈媽咪, 今日唔見倚祈搭車, 佢燒好番未?

各位媽咪:

週六日跟政昊聊天,零零碎碎又探聽到多一點學校生活情報,節錄如下:

早上下了校巴,他們會去樓下的等候室玩玩具(好像是是混班一起玩,不肯定!), 然後上課室,到了課室內,一定要說聲早晨,周老師”, 然後就是排隊出示手冊、毛巾

吃茶點前要祈禱:……(前面的咿咿哦哦聽不清)
然後朗朗大聲奉主命求周老師食茶點,鄧老師食茶點,各位小朋友食茶點。

燕姐給他們斟水,斟完水要講唔該燕姐”, 仲話周老師都要講架

華姐給他們悠褲
悠完褲要唔該華姐

排隊的時候會唱兒歌(聽來像順口溜多一點),內容竟然是:我地等得好心急,快點得唔得,唔得都要得”…問他是否排洗的時候,說是又不是, 問他是否老師教的, 回答只有摸棱兩可的…”聲。

另外,看了各位媽咪的分享,最近好像多了小朋友患感冒,我仔仔上學頭個星期感冒了..第二周好了點,但還是有點鼻涕,我跟他開玩笑鼻屎蟲
最近豬流感數字攀升這麼厲害,真有點擔心小孩這麼小,所以我都打算讓他戴口罩上學,希望多少能預防一點交叉感染。

Hello, 巧晴媽咪, 係呀, 我係心心媽咪呀! 心心細個時真係肥嘟嘟0架! 好高興係到見到你呀!
心心都好開心可以坐校巴!  巧晴返學開唔開心呀?  
心心返學一排, 可能返下午, 佢比較攰, 瞓唔夠有少少情緒唔穩定+行為倒退, 最主要係我放工返屋企佢就會發作, 我有 d 頭痛!!

原帖由 bochai 於 09-9-20 19:30 發表
你係唔係心心媽咪呢? 我係巧晴媽咪呀! 巧晴每天早上都好期待見到心心, 心心細個好肥嘟嘟, 好可愛呀!

原帖由 YanHoMum 於 09-9-21 11:33 發表
各位媽咪,

近排好似好多小朋友都有流鼻水. 大家記得放件白色外套係書包. 尤其係要搭"長途"校車的小朋友.  佢地一上車姨姨會叫佢地訓下覺. 如果咁岩對正風口, 佢地好容易凍親.

上星期一, 我見早上天氣涼涼地. 就放 ...

依靈媽咪,

喔,多謝提醒!真係係書包放定一件白色線衫好喔

坐校車如果對準個風口位,尤其是背脊有汗果時,好容易涼! 所以我都特別交待校車姨姨將個風口位轉上或直情刪著座位個冷氣。早上我親自送仔仔上車,校車姨姨一開車門就會同我講:我已經幫佢刪著/調低個冷氣

開學頭幾天我都有問周老師課室裝兩部冷氣,而我仔仔座正冷氣機下,會唔會涼?周老師話唔會既,因為課室既冷氣都向上調既。但當中午我接時,行出課室拉到只手仔都覺得凍凍地。第一周仔仔感冒天氣有大風個日有幫穿線衫,並在手冊注明請老師小心避免著涼,如果熱就請幫忙除外套

嘩, 我等我都問下我個囡多 d 學校嘢先!
咁好嘅, 有姐姐幫佢"悠"褲仔!!!
上星期, 老師先打電話同我講亞女穿褲仔有 d 輪盡, 仲叫我要 train 下佢! 我女其實自理能力都算 ok, 俾老師講一講, 我即係 down 咗! 不過諗真 d, 亞女都係3歲多 d jeh, 做到咁都算唔錯啦 !!!

原帖由 Calvin0413 於 09-9-21 11:40 發表
各位媽咪:

上週六日跟政昊聊天,零零碎碎又探聽到多一點學校生活 “情報”,節錄如下:

早上下了校巴,他們會去樓下的”等候室”玩玩具(好像是是混班一起玩,不肯定!), 然後上課室,到了課室內,一定要說聲”早晨,周老師”, 然 ...

原帖由 skchiu 於 09-9-21 12:18 發表
嘩, 我等我都問下我個囡多 d 學校嘢先!
咁好嘅, 有姐姐幫佢"悠"褲仔!!!
上星期, 老師先打電話同我講亞女穿褲仔有 d 輪盡, 仲叫我要 train 下佢! 我女其實自理能力都算 ok, 俾老師講一講, 我即係 down 咗! 不過諗真 d ...

心心媽咪

哈哈..我估個姐姐系幫男仔將衫塞入個褲仔度。我仔仔之前返過一年學前班,已學識悠褲仔”, 不過到依家有時都仲會歪歪斜斜,塞褲仔就未學識。心心都努力啦。。

另外,你提到你女兒有點情緒,這是正常的我仔仔之前返學前班時,後期(大概三個月後,有的小孩在後期反應)也有遇到類似情況,回家有點鬧情緒+行為倒退,但很快就沒事了..所以不用太擔心,給她一點時間+多點鼓勵關心,小孩很快會適應過來的。

依霊媽咪:

倚祈好了些, 如果沒有發燒, 可能明日返學, 不過我都想她戴口罩, 避免再病, 病一病好傷!

你說得對, 希望校車及老師幫忙, 因應天氣加衣減衣, 等我都在手冊上向老師表達一下, 就快轉天氣, 希望小朋友唔好冷到!

倚祈一直有袋紙巾返學, 如廁後捈下體的, 她每日都有用2-3張, 好像是老師叫自己準備的。

原帖由 YanHoMum 於 09-9-21 11:33 發表
各位媽咪,

上星期一, 我見早上天氣涼涼地. 就放 ...

政昊媽咪:

阿仔的分享好精彩 有點我都未聽過, 等我問下個女先, 哈哈, 學校都好重禮貌, 我覺得係件好事, 等小朋友自細學昶識待人接物, 唔好"老鳳"!

倚祈今日病左沒有返學, 見到我在BK, 見到政昊張相, 好好奇問左N個問題...哈哈, 依家仲攞左個電話同你個仔講電話, 超攪笑!:

大家保重!

原帖由 Calvin0413 於 09-9-21 11:40 發表
各位媽咪:

上週六日跟政昊聊天,零零碎碎又探聽到多一點學校生活 “情報”,節錄如下:

早上下了校巴,他們會去樓下的”等候室”玩玩具(好像是是混班一起玩,不肯定!), 然後上課室,到了課室內,一定要說聲”早晨,周老師”, 然 ...

Hello 柏豪媽咪,

剛剛問巧晴班上是否有同學仔叫柏豪, 她想一想後即問是否蘋果組那個柏豪! 跟住我問她有否跟柏豪一起玩, 她說:"冇呀, 柏豪係蘋果組唔係香蕉組喎!"  哈哈....真係唔係亂咁答個喎!

巧晴都ok適應既, 平時番學佢冇得瞓晏覺就會早d食晚飯, 一番到屋企六點前就食飯, 因為再晏d食佢就會食到"中眼瞓"同埋情緒會好差, 夜晚大約九點佢就瞓, 瞓到第二朝早九點左右! 不過佢以前食飯我一定要佢自己食既訓練就完全推翻哂, 因為而家食午飯冇咁多時間俾佢慢慢食, 夜晚個餐如果唔眼瞓都可以自己食既, 但係如果"中眼瞓"又係要我地餵先食....退步哂!

原帖由 momochan 於 09-9-21 10:37 發表
巧晴媽咪,

我仔仔都是下幼信班,名字叫柏豪,係蘋果組.佢話重有提子同香蕉組,相信巧晴真的是香蕉組了!
你囡囡能適應下午班上課時間嗎?
希望巧晴快d好番啦.

Hello 各位媽咪,

我囡囡讀下幼信班, 名字叫巧晴(佢話自己 ...
‹ 上一主題|下一主題