用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望小學暨幼稚園(小學部) 2008年9月GH P1家長請進...
樓主: iloveugirl
go

2008年9月GH P1家長請進... [複製鏈接]

原帖由 mum0724 於 08-9-12 19:26 發表
請問有無1A班的家長呀,囡囡今日中文生字,何家,公雞,母雞,小雞,走過來,何家猜,我的右手....之後是什麼呀,囡囡無抄到,但堅持後面仲有字,真激死,唔該你哋可否幫幫忙? ...

我的囡囡說:

我的右手拿着

跟住老師唔夠時間啦, 這句未完的句子是寫在堂課薄, 不是寫在生詞薄的!

你地會去旅行嗎?

簡直係感激萬分,我諗會去旅行嘞,因為我怕好多小朋友會去,而我囡囡唔去佢會唔開心,但未決定兩公婆帶埋妹妹去(因為我沒有工人姐姐)或是只係嗲哋帶囡囡去

原帖由 iloveugirl 於 08-9-12 20:10 發表
你地會去旅行嗎?

Hi Sammichloema,
我是working mum, 現才回覆, 希能有所用,
是將張英文slip貼落本Funny note book內, 個cover 是可以畫圖畫的.
另Fri小女抄漏手冊, 1B中文科之4.下週 ???
唔該幫忙

gogogirl

填了回條會去旅行, 一家四口之費用都
,但囡囡們話想去,無辦法啦!

我囡囡是P1C, 她沒有你們說的Funny Note Book, 請問是什麼 ??

你們会返學校坐旅遊巴定自己去呢?

原帖由 gogogirl 於 08-9-13 14:17 發表
填了回條會去旅行, 一家四口之費用都
,但囡囡們話想去,無辦法啦!

原帖由 savannahmum 於 08-9-13 21:38 發表
我囡囡是P1C, 她沒有你們說的Funny Note Book, 請問是什麼 ??

Hi Savannahmun,

只是英文工作紙, 相信會是多些趣味性吧!

唔知多唔多人唔去旅行呢? 天氣十分熱, 真係唔係好想去!

我都會去學校旅行. 希望唔好咁熱啦.

呀囡今個星期五有中默, 噚日諗住同佢溫習, 點知佢話全部識寫, 唔駛溫喎. 都唔知真定假, 不過信佢一次啦, 默完派番嚟就一清二楚.

1C求救

請問有無1C同學的家長知道今日字詞表要抄邊7個詞語, 是不是:
1.  姊姊
2. 老師
3. 同學
4. 祖父母
5. 好孩子
6. 讀書
7. 彈琴?? OR 跳舞

望告知, 謝謝

Christymommy
:)

我個囡寫:
7. 遊戲

Vanessa-lee,

Thanks a lot!

Christmommy

原帖由 Vanessa-lee 於 08-9-17 08:36 發表
我個囡寫:
7. 遊戲

我一家三口都會去P.1迎新旅行,阿囡話都有好多同學去旅行,到時我會自己去大埔,因為我住沙田所以自己去會方便啲.

請問有冇P.1A家長可以話我知,阿囡尋日手冊寫英數功課做Ch.1-5,但阿囡話只係做Page 1-5,其實究竟邊樣至真,因為Ch.1-5等於要做Page 1-27.但下星期二先交又可能真係要做咁多.

原帖由 gogogirl 於 08-9-13 14:00 發表
Hi Sammichloema,
我是working mum, 現才回覆, 希能有所用,
是將張英文slip貼落本Funny note book內, 個cover 是可以畫圖畫的.
另Fri小女抄漏手冊, 1B中文科之4.下週 ???
唔該幫忙

gogogirl ...

Sorry,電腦server壞咗, 因現在沒有佢的家課冊在手,要今晚再䏲先知,不過今週要中默第一課.

另外,我都會同呀女去旅行,可以親自見下佢D同學和老師..不過諗緊會否帶妹妹去??

原帖由 YOYOMM 於 08-9-17 11:37 發表
我一家三口都會去P.1迎新旅行,阿囡話都有好多同學去旅行,到時我會自己去大埔,因為我住沙田所以自己去會方便啲.

請問有冇P.1A家長可以話我知,阿囡尋日手冊寫英數功課做Ch.1-5,但阿囡話只係做Page 1-5,其實究竟邊樣至真,因為 ...

手冊寫住Ch.1-5, 應該唔係p.1-5

迎新旅行我同呀囡去咋, 我會搭校車, 可以係車入面認識下呀囡的同學仔呀!

Hi iloveugirl,

唔該晒,等我返屋企叫阿囡做Ch.1-5先,希望迎新旅行個日可以見到你啦!

原帖由 iloveugirl 於 08-9-17 12:32 發表

手冊寫住Ch.1-5, 應該唔係p.1-5

迎新旅行我同呀囡去咋, 我會搭校車, 可以係車入面認識下呀囡的同學仔呀!

原帖由 YOYOMM 於 08-9-17 15:27 發表
Hi iloveugirl,

唔該晒,等我返屋企叫阿囡做Ch.1-5先,希望迎新旅行個日可以見到你啦!

好呀, 一定見到, 但唔知邊個係啫, hehe!

請問1A班, 今日中文寫字功課: 爸 - 巴字有沒有一"out", 呀囡話老師係黑板寫係無一"out"喎, 好奇怪呀...

阿女話: 爸 - 巴字有一"out", 而 CH 1-5 的 ENG MATH 係下星期二先交的.  

See you all at the Picnic...

原帖由 iloveugirl 於 08-9-17 19:10 發表
請問1A班, 今日中文寫字功課: 爸 - 巴字有沒有一"out", 呀囡話老師係黑板寫係無一"out"喎, 好奇怪呀...

‹ 上一主題|下一主題