用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 馬鞍山循道衛理小學 vs 靈糧小學 vs 雨川 vs 主風? ...
樓主: nightwingliu
go

馬鞍山循道衛理小學 vs 靈糧小學 vs 雨川 vs 主風? [複製鏈接]

因為唔想升中頭痛,趁囡囡成績還過得去時轉咗去一間有直屬中學的小學。
原文章由 ccdccl 於 08-7-15 12:27 發表

點解你要轉校?係咪主風好大壓力?而家女女讀邊間小學呢?

原文章由 MavisNg 於 08-7-15 14:17 發表
請問09年入小一的, 係咪都會行小班教學?  主風會唔會有小班?  因為第一志願都想揀佢

在現存的教育生態同政府的資源上,相信唔會有學校自願會做小班,除非佢收唔夠人,所以你要小心自行分析

原文章由 ^Melody^ 於 08-7-14 20:04 發表

請問可以指教一下~ 台山陳元喜(馬鞍山)跟陳元喜(秦石)有什麼大分別嗎? 有吸煙問題的是哪間?

而在校風,學生,老師質素方面如何?  校長領導得唔得? 設施? 教學方式. 課程等等...兩間有不同嗎? 我看資料台山的 ...

上面你家長係講緊台山陳元喜(馬鞍山),
陳元喜本身係秦石,後來馬鞍山台山黃達道面臨殺校,就同陳元喜合拚,把陳元喜下午班搬過來馬鞍山...
所以陳元喜(馬鞍山)有吸煙問題唔出奇
話晒之前黃達道留下來的學生還未完全畢業

陳元喜(秦石)應該都係好學校
陳元喜(馬鞍山)就唔知la,未有充足數據

沙田個校網比mos好,好多mos人千方百計想出沙田,你就反而走番入來
有冇考慮過等多一年至搬

咁你小朋友轉咗去邊間學校呀?

原文章由 onmummum1 於 08-7-15 23:12 發表
因為唔想升中頭痛,趁囡囡成績還過得去時轉咗去一間有直屬中學的小學。

醒目開學勳章

原文章由 hellokm 於 08-7-15 23:36 發表
沙田個校網比mos好,好多mos人千方百計想出沙田,你就反而走番入來

我都係由沙田搬入mos, 都係因為唔多鐘意沙田d 小學, 一係太細 (好似一呂,胡上), 一係舊 (主風). 唯一鐘意既培基有隔涉.  反正升中都係去返沙田網.

台山陳元喜都list 左今年升中資料, 都有3十幾%升英中, 如果睇番佢自己d學生(陳元喜下午班, 我估係頭兩班), 絕對唔差過其他馬鞍山d小學.

尋日經過見佢地好似大裝修. 呢間都會係一間幾好既學校, 今年小一都開兩班, 21人一班. 相信d小朋友會讀得開心. 學生唔多, 家長同學校都會close d.

原文章由 hellokm 於 08-7-15 23:24 發表

在現存的教育生態同政府的資源上,相信唔會有學校自願會做小班,除非佢收唔夠人,所以你要小心自行分析

錯!我知道有學校收足5班,再用學校資源分6班.

咁知唔知主風會唔會有少班?

原文章由 heilok 於 08-7-16 14:36 發表

原文章由 heilok 於 08-7-16 14:36 發表

當然係有可能la,不過唔多, 應該唔係mos的學校
你要自行分析佢係邊一個case
不如比個校名出來大家分析下

不過...每斑人數 x 5 / 6....唔差得好遠...其實多出的一班是否精英班?

[ 本文章最後由 hellokm 於 08-7-16 20:16 編輯 ]

我知那間是在觀塘的,我post出來只是想說不用太武斷.五班是平均分成六班的.小一分精英班,太恐佈了.我也無問小二如何.

現在小學一班三十二人,其實人數不算多.所以亦無別要小班.開不足五班原則來說也可說收生不足(已超過120人).我覺得,小一起嗎開到兩班(即約50人),也不用怕殺校.開班數目比批班多,已代表學校要以額外資源放在那級.所以不用計較是開不足班還是小班.即只收到兩班的學生,而開三班,教育局都是給兩班的資源.學校把其他資源用來令每班人數減少,還是放在其他地方,完全是學校政策.當然,不夠課室是另一回事.但現在大多是千禧校舍,這問題實在不大.我見有學校全校開超過三十班(也不是在馬鞍山),是真的批班數目.難道在那區,其他開少過三十班就算收生不足?有時,不是最收歡迎的學校,未必是不好的學校.只要知道甚麼類型的學校最適合小朋友就ok.小班亦未必是好的.除非某些原因有特別要求,否則不一定要揀小班.

原文章由 hellokm 於 08-7-15 23:36 發表

上面你家長係講緊台山陳元喜(馬鞍山),
陳元喜本身係秦石,後來馬鞍山台山黃達道面臨殺校,就同陳元喜合拚,把陳元喜下午班搬過來馬鞍山...
所以陳元喜(馬鞍山)有吸煙問題唔出奇
話晒之前黃達道留下來的學生還未完全畢 ...

謝謝你回我^^我其實都還沒知道什麼時候搬~ 也不是要搬去mos啦~ 只是搬去沙田美林~先前說5.6月左右建好~ 可是現在好像還沒建好~房署還沒有消息~ 其實心儀係純陽~ 不過都要睇定後面有什麼學校而已嚕~ 其實好好奇... 沙田校網還有分mos同沙田ga...請恕無知..... 我真的不知道@"@ 還以為在沙田住 就是同區校網...那如果住沙田選mos學校 那在統一派位就是跨網了嗎?

[ 本文章最後由 ^Melody^ 於 08-7-17 11:38 編輯 ]
發明千千萬,起點是一問。禽獸不如人,過在不會問。智者問得巧,愚者問得笨。人力勝天工,只在每事問。

原文章由 ^Melody^ 於 08-7-17 11:36 發表

謝謝你回我^^我其實都還沒知道什麼時候搬~ 也不是要搬去mos啦~ 只是搬去沙田美林~先前說5.6月左右建好~ 可是現在好像還沒建好~房署還沒有消息~ 其實心儀係純陽~ 不過都要睇定後面有什麼學校而已嚕~ 其實好好奇...  ...

係跨網la, 仲有沙田唔是2個區, 而係3個, 即mos, 沙田同大圍, 如果你住美林就屬大圍區la

請問有冇人知主風係咪冇精英班?如果是的話, 咁主風對成績好同成績差的學生係點安排呢?

原文章由 heilok 於 08-7-16 22:50 發表
其他開少過三十班就算收生不足?有時,不是最收歡迎的學校,未必是不好的學校.只要知道甚麼類型的學校最適合小朋友就ok

絕對同意

share一下兩年前我第一次參觀學校的經驗,
間學校睇落冇問題
什麼都有,但班房內只有18個位,我問老師一班幾多人,佢話佢地行緊小班教學,睇完之後...感覺唔錯

兩個月後睇多兩間,至少都有27人, 同發現原來今時今日原來的設備原來已經咁多,想起以前自己...唉....,之前間小班學校唔覺有咁多設施ge?唔通資源係同學生數目成正比,到今日我都未verify到

跟住自己再在區內漫遊,記得有一間好似叫可暉的小學,想去8下幾時有開放日,不過原來已經被殺!!!

那時,我才醒覺原來mos係殺校的重災區.....原來新港城後面間中學冇左,恆安村間小學今年開始小一變左直資,頌安間小學比人食埋(合併)

大家都知,下年小一係"沙士"年,入讀小一的學生人數比今年還要小,唔知知教育局會唔會再 ,雖然話跟住幾年學生人數會上番,不過你知我地個教育局......

原文章由 heilok 於 08-7-16 22:50 發表
小一分精英班,太恐佈了..

可能係"補底班"呢...haha...just kidding

原文章由 ^Melody^ 於 08-7-17 11:36 發表

謝謝你回我^^我其實都還沒知道什麼時候搬~ 也不是要搬去mos啦~ 只是搬去沙田美林~先前說5.6月左右建好~ 可是現在好像還沒建好~房署還沒有消息~ 其實心儀係純陽~ 不過都要睇定後面有什麼學校而已嚕~ 其實好好奇...  ...

去下面睇下你係邊一個區同有什麼學校比你選
http://www.edb.gov.hk/index.aspx?langno=1&nodeID=1505

剛剛由呢個link發現自己間小學已經比人殺左.....

[ 本文章最後由 hellokm 於 08-7-18 01:38 編輯 ]

醒目開學勳章

原文章由 hellokm 於 08-7-18 01:31 發表
去下面睇下你係邊一個區同有什麼學校比你選
http://www.edb.gov.hk/index.aspx?langno=1&nodeID=1505

剛剛由呢個link發現自己間小學已經比人殺左.....

我讀果間中學同小學係廿年前已經無咗.
‹ 上一主題|下一主題