用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 赤提SSC vs 跑祿 SPSS vs 瑪利諾MCS
樓主: minnieevergreen
go

赤提SSC vs 跑祿 SPSS vs 瑪利諾MCS   [複製鏈接]

路過,好少見到一個標題可以有84頁,講番兩句。
升中選校,對於非數據派主導的家長來說,所有 non-numeric 的因素,例如:校風、師資、校園、交通、環境、風水、校譽、校友質素、社會評價、輿論熱話等,皆會考慮,至於 weighting 佔多重就好個人化,最終選校排位策略可以好唔同,視乎您預期要甚麼多一些。

縱觀這3間中學所在區域,赤柱我諗起山長水遠未入其懷抱&赤柱監獄、跑馬地我諗起快活谷&力抗 MTR 設站的街坊&地區人士、九龍城我諗起傳統純住宅區、LSC&美食。再諗多少少,有位大學時同窗係SSC校友(男仔),純品、有禮貌、轉數快、鋼琴高手; 前度女友係 MCS 校友,溫柔、隨和、英語強、學術勁; 跑祿的校友我未曾認識過,所以大腦未能有資料顯示,不過前幾年嗰單唔准畢業生在校內拍照兼報警處理我就念念不忘。

三揀一,我揀何東道,不單止因為零學費及歷史,而係品德和修養略勝。完!

猴子爸 發表於 24-4-27 10:03
唔會啦,睇吓嗰個2024年100名競爭力排行榜,SPSS 27名, SSC 97名。呢個榜支持樓主嘅決定。
...

SMCC 排第四,個榜勁呀!

B.B.BaBa 發表於 24-4-30 08:55
SMCC 排第四,個榜勁呀!
这个榜超like SMCC, 它是长期企稳第4位,任它风吹雨打,始终犹如万里长城永不倒。相反,GHS SPC就总是偏后,20-40之间,而SSC就更加在榜尾。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊