用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!(PART 2) ...
樓主: joey媽媽
go

05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!(PART 2) [複製鏈接]

Re: 05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!(Part 2)

rachaelmum

我scan左d form啦,如果想要就pm個email addres 俾我啦!
每個小孩都是上帝用來提醒我們,這世間還有希望。——泰戈爾

Re: 05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!(Part 2)

今朝仔仔睇超人特工隊

我問:仔仔你有無超能力架?
仔仔:無喎
我話:有架,你想唔想知道
仔仔點頭
我話:你開心,媽咪就會開心架啦   

各位媽媽,

很高興同你地見面, 你地d仔女已經起碼P1,我個女都係K2,所以基本上我冇係度插咀架空間, 不過我會繼續做你地架小fans,默默地上黎偷睇, 有gathering如時間match一定會出席。

思佳媽咪, 仔仔好乖, 教子有方, 我地真係你超級fans !

wewangwang, 同你係地鐵分分鐘約會幾好呀!

rachaelmum, 唔該你借本書比我睇呀!

stella, 下次見到崔主任, 陳姑娘, 易姑娘, 梁姑娘,我幫你問候下佢地, 不過我唔知你亞仔叫勿名, 又唔知d姑娘知唔知你叫Stella, o甘我就話有個美麗太太問候佢地啦!  重有,冇問你攞note其中一個係我.

kmwun, 來去匆匆, 我宜家都唔記得你個樣  

joeyma,未見我之前,你想像我係點架呢? 日間行政look我都唔想, 平日我係師奶look, 口唇膏都唔茶。  你就真係好後生,雖然我都唔係好老, hehe

好啦, send完上個message, 我繼續潛水啦。   

Hi kmwun,

看見您和仔仔的溫馨對話, 您仔仔將來的成就我們未必會預計到, 但可以肯定他一定會是個開心、有自信的人, 因為他有一位100%欣賞和愛他的好媽媽!

我的email address已pm給您, 謝謝您啦! :wink:

Hi cheungmanwai, dear all,

唔知點解, 今次的聚會大家都是第一次見面, 但是友情就靠著大家的分享點滴累積起來, 見面時感覺很親切! 就算大家的小朋友年紀或就讀的級別不同, 但在日常生活中所面對的挑戰和困難我們可能也曾遇到, 難得各位媽咪無分彼此互相分享經驗, 我想這種無私、真摰的友誼很叫我回味和珍惜!

cheungmanwai, 您不要潛水呀, 無論是苦與樂的事情都可以和我們傾下。

HI Cheungmanwai,

Next time if I could join the gathering, you can share with me la!  As I have 2 kids who are now P.2 and K2 wor!  Your mouth will not stop talking then.    
那時我為得到這孩子祈禱,上主就賞賜了我所懇求的,所以我現在把他獻於上主,他一生是屬於上主的。(撒上:27-28)你教導孩童應行的道路,待他老年時也不會離棄。(箴22:6)

Hi Cheungmanwai,

My son is now in Y2 (i.e. P1), but my daughter is in K1 only. We can share too.

但願媽媽的眼淚能灌溉寶寶, 讓寶寶茁壯地成長

rachaelmum 寫道:
您不要潛水呀...

Hi gigi2 & sjmama,
多謝你地, 我只不過覺得joeyma個地盤係”05入學”我case唔係好貼題遮, 我有係其他topic插咀架。

Rachaelmum, 自從上次聽steven 個seminar見過之後, 唔知點解我覺得我地一見如故, 唔知你覺唔覺?

rachaelmum

開心係越分越多o既,希望大家都多d分享開心,唔使呻咁多啦!

check pm & email 啦!

仔仔語錄
背景:蕊展上緊堂
姑娘問小朋友:你地有無體育精神呢?
仔仔:有,我有著Timbxxland體育鞋丫嗎!

rachaelmum 寫道:
Hi kmwun,

看見您和仔仔的溫馨對話, 您仔仔將來的成就我們未必會預計到, 但可以肯定他一定會是個開心、有自信的人, 因為他有一位100%欣賞和愛他的好媽媽!

我的email address已pm給您, 謝謝您啦! :wink:

chengmanwai

好彩,我都唔係驚嚇到你記住我 下次俾你望真d啦!

cheungmanwai 寫道:

kmwun, 來去匆匆, 我宜家都唔記得你個樣  

Cheungmanwai,

我都有這種感覺呢!

這次的gathering難得有9個人參加, 大家見到面時都有種很熟悉親切的感覺, 可能因為大家的經歷相似, 不知不覺大家心連心起來, 很期待下次的聚會!

Kmwun,

pm 收到了, 謝謝!

喂多D同我地分享仔仔語錄啦! AS小朋友個個都咁率直,可愛!

各位:
   早晨 我好掛住你地呀 我想同你地分享下果晚選舉情況,但都唔知好好係度講好 總言之而家仲諗起黎都驚緊 真係一場show咁!感覺真難忘~而家心情不是太開心(都不知怎形容),而是諗緊點面對處理日後的人和事 :-| 因為已有另一落選家長向我拋書包了 (佢叫我多d睇教育嘅書) 當然我都好客氣欣然接受她好意,亦請希望對方多提點啦 其實你們講得岩,可能因為我外表後生(而咁多個委員中我亦是最後生果個,但又可做到主席),所以給人家印象我是甚麼都不懂 其實~~~~~~ 我~~~~~~~ 只是~~~~謙虛姐(我心諗點會無睇d教育嘅書,連d 講座都唔放過) 反而我唔想比人話我扮有料而已 其實我的背景係學校及家長佢地都唔知的,我一味向大家講:日後要多多向你們學習   所以, 看來我比其他d委員覺得我係一個廢柴主席呢
另外,當晚要選埋全校搵一個家長做校董去開每月一次校董會,當然我又比即場人士提名啦!另外都有一位家長被提名(就是同我拋書包果位家長),到最後投票結果∼∼∼都是我委任埋校董代表了 看來我日後的工作都要重新再計劃下了. 而家真係要見步行步 ,多謝大家比我呻完∼好lu舒服晒
[size=small]世上本來就沒有完美的人,人生總會遇著不同的障礙,有些人能幸運地越過障礙,但有些則只可以盡力改善,憑著愛去面對人生的困境! :-P

Joeymama,

係law, 呻完舒服晒就不要再記住唔開心的事喇! 在某些家長眼中暫時會覺得您資歷淺, 唯有用心記去做, 見步行步先, 最緊要您做家教會的主席的出發點都是為仔仔好及為學校出一分力, 人多說話一定多, 您在當時環境仍能心平氣和去面對已經很難得了。 不用洩氣呀!

rachaelmum
   多謝你回應,而家真係見步行步,不過當選後的心情,真有點兒壓力,可能呢d叫做經一事長一智.
當我在站台上時見到有兩位自己仔仔班的家長不投票棄權時,我個心都有點兒不好受,因其他家長不投我票不要緊,但這兩位家長是自己班的家長都不投我票作一點支持(雖然我們都是不識的),但真有少少不安心.不過我都見到這兩位家長亦沒有投另一位家長票,所以佢地都係選擇棄權.點解我會咁重視呢兩位家長 係因為開學初頭仔仔比人投訴要求掉位的家長嘅兩位同班死黨黎.
[size=small]世上本來就沒有完美的人,人生總會遇著不同的障礙,有些人能幸運地越過障礙,但有些則只可以盡力改善,憑著愛去面對人生的困境! :-P

joey媽媽

拋個身出嚟做...主席,都係為咗小朋友,所以揸緊宗旨就無有怕。況且又唔係選人瑞唔使鬥年紀大

kmwun
  你都講得幾輕鬆喎   唔得~~你一定要義務地做我背後嘅策劃人 話晒你都係高級行政人員,彈d料過黎醒我幾招,等我吸晒埋你d寶貴意見,咁我黎緊呢兩年做主席一定好成功ga 喇 你幫唔幫我jar   

kmwun,

您亞仔仔的性格原來似晒您! 果然得到您的"真傳"!   
kmwun 寫道:
況且又唔係選人瑞唔使鬥年紀大

joey媽媽

我依啲二打六幫頭幫尾,你唔嫌棄至好,哎,我掂就做咗老細唔係打工啦。

joey媽媽 寫道:
kmwun
  你都講得幾輕鬆喎   唔得~~你一定要義務地做我背後嘅策劃人 話晒你都係高級行政人員,彈d料過黎醒我幾招,等我吸晒埋你d寶貴意見,咁我黎緊呢兩年做主席一定好成功ga 喇 你幫唔幫我jar   
‹ 上一主題|下一主題