用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DSE 成績勁既地區名校 VS 傳統名校, 你會點揀? ...
樓主: snoopy333
go

DSE 成績勁既地區名校 VS 傳統名校, 你會點揀?   [複製鏈接]

Rpp 發表於 23-2-6 11:32
想八卦乜事令校譽受損?
爬吓上面d文就知道
19歲少女的反反覆覆…

2jkidsfather 發表於 23-2-6 09:05
(香港)人是善忘的。

Netflix 睇片出事
某人任教紀錄如粉筆字抹去......

Rpp 發表於 23-2-6 11:32
想八卦乜事令校譽受損?

給十九歲的我|英華女生阿聆控斥公開紀錄片 現任校長︰有點愕然

https://www.am730.com.hk/%E5%A8%9B%E6%A8%82/%E7%B5%A6%E5%8D%81%E4%B9%9D%E6%AD%B2%E7%9A%84%E6%88%91-%E8%8B%B1%E8%8F%AF%E5%A5%B3%E7%94%9F%E9%98%BF%E8%81%86%E6%8E%A7%E6%96%A5%E5%85%AC%E9%96%8B%E7%B4%80%E9%8C%84%E7%89%87-%E7%8F%BE%E4%BB%BB%E6%A0%A1%E9%95%B7-%E6%9C%89%E9%BB%9E%E6%84%95%E7%84%B6/359817

「他又透露,有一位同學曾表達不願意,所以電影內沒有任何她的片段。」

「她指若同學能早點提出,像其他同學般,她可以退出,惟已錯過了時機。」

Poyau 發表於 23-2-6 12:16
給十九歲的我|英華女生阿聆控斥公開紀錄片 現任校長︰有點愕然

https://www.am730.com.hk/%E5%A8%9B%E6% ...

套戲未睇過,係咪講學校開心嘅點滴?係紀祿片就有機會會播出嚟,點解唔想公開又參加拍攝?

Rpp 發表於 23-2-6 12:47
套戲未睇過,係咪講學校開心嘅點滴?係紀祿片就有機會會播出嚟,點解唔想公開又參加拍攝?
...

報導話她們知道只會在校內或為學校籌款放映, 而家係向公眾放映(變商業片)及參加影展, 期望落差

女兒好友入讀女英華,跟女兒友人一家看了此电影。本人文化水準低,未能投入,感覺剔走校名,換(師子山下)呢個名词,只是一套普通寫實电影。我一向站在學生一邊,認同學生感受是最重要。但亦明白學校,張大導實際情況,如跟學生十年,其間人力,物力投資肯定驚人。冇公演,唔好話籌款,成本都難追回,條數唔知邊個找。宜家停播都係一件好事,給大家時間空間找共識。
如樓上言,英華女未能取錄最top學生,今次事件,校長如何帶領學校再上,會係一個問題,可能只可再谷成績。印象中有個主角家庭有問題,缺學多時,最後竟可留校及出賽,這點我欣賞。這種関愛,不知往後還會發生?

有一個好奇想法,有冇潛在學校看見呢個商机,又跟拍记錄片。但看見現况又怎處理?

poonseelai 發表於 23-2-6 12:51

報導話她們知道只會在校內或為學校籌款放映, 而家係向公 ...

咁唔得,無信用,唔尊重學生感受。

Rpp 發表於 23-2-6 12:47
...
因為同拍片初衷已經不同,就有女兒的家長而言,而家感覺係將好私隱既事情公諸於眾,做父母應該唔會允許。初衷係於校內播放既紀錄片,為學校籌款,但見成功寫實,改變咗用意,但最重要係漠視當時人意見,同學校未能為學生把關,呢個係最失望!
一個舊生,竟然需要另一媒體表達不滿,可想而知,佢係幾失望同無助下面對呢件事!

Rpp 發表於 23-2-6 13:45
建議你搵下明報既link睇下,有當時人既萬字文控訴,兩任校長及導演既演繹,仲可以聽下導演點解釋原因!?就會了解到究竟係咪羅生門事件?

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E ... ar9fpysEIzhUItwqKf0

總之, 影響深遠手尾長, 我估校長好快會辭職.

poonseelai    發表於 23-2-6 14:15

PTL_L 發表於 23-2-6 13:49
因為同拍片初衷已經不同,就有女兒的家長而言,而家感覺係將好私隱既事情公諸於眾,做父母應該唔會允許。初 ...

理解了,心理陰影跟隨一生。

回覆 rsx 的帖子

點解校長好快辭識?邏輯在?
我反而想看看學校怎樣處理這件事。

Rpp 發表於 23-2-6 13:53
理解了,心理陰影跟隨一生。

報導話十年前孩子定家長簽了同意書,條片用途當然寫到好濶,校方同大導演有用這同意書話簽了就有法律効力,要承擔法律後果,這似恐嚇。似乎係近半年才有人提出公開放映及參展。

有人指出,同意書不是合約,當事人可收回同意書。

報導仲話有另一孩子簽了同意書後唔想拍,原本話簽了也可隨時改變主意退出,但那女孩由中一喊到中五,全校都知,才成功退出,那孩子真可憐

lot888 發表於 23-2-6 14:05
回覆 rsx 的帖子

點解校長好快辭識?邏輯在?
誠信問題, 校長點可能會唔知學生(主角)反對公映, 難以置信.

poonseelai 發表於 23-2-6 14:12

報導話十年前孩子定家長簽了同意書,條片用途當然寫到好 ...
仲有另一同學已表明唔願意公映,其中一兩幕以偷影模式影佢吸煙及男朋友既樣,呢個影響更深遠!大家都年青過,唔會讀名校既冇調皮既學生,但寧俾人知莫俾人見,而家仲要公映哂,真係唔知道對往後日子影響有幾大喇?

Rpp 發表於 23-2-6 13:45

兩位女生自白

https://www.mpweekly.com/culture/%E8%97%9D%E6%96%87/%E7%B5%A6%E5%8D%81%E4%B9%9D%E6%AD%B2%E7%9A%84%E6%88%91-%E5%A5%B3%E7%94%9F-%E8%87%AA%E7%99%BD-%E9%98%BF%E8%81%86

https://www.mpweekly.com/culture/%e8%97%9d%e6%96%87/%e3%80%90%e3%80%8a%e7%b5%a6%e5%8d%81%e4%b9%9d%e6%ad%b2%e7%9a%84%e6%88%91%e3%80%8b%e5%a5%b3%e7%94%9f%e8%87%aa%e7%99%bd2%e3%80%91%e7%b4%80%e9%8c%84%e7%89%87%e5%a5%b3%e7%94%9f%e9%98%bf%e4%bd%98%e6%9b%be/

回覆 poonseelai 的帖子

好恐怖,我自己都兩個女,難以想象個小朋友由中一喊到中五,仲要日日返學繼續面對,難以想象學校都繼續要佢拍五年?將心比心,青春期係小朋友成長特殊時期,當時的言行舉止好多都受荷爾蒙影響過後睇返可能自己都百思不得其解,公映真係感覺好似mok光豬俾人公審。

Raccch 發表於 23-2-6 14:21
回覆 poonseelai 的帖子

好恐怖,我自己都兩個女,難以想象個小朋友由中一喊到中五,仲要日日返學繼續面對 ...
我都好難想像,點解另外幾位小朋友唔覺得公映係冇問題?一班青春期既少女,其實可以俾校方或師姐團體跟足數年拍攝,係對兩者信任係幾大?而家情況簡直係完全出賣咗佢哋對自己既信任!

所以學校理應好好做好學校應做既野,老師也是應做好老師本份既野,一間正常好既學校唔需要名與利,教好學生讓學生自己發揮最好就係一間好學校.

回覆 PTL_L 的帖子

可能正因為係學校牽頭拍攝的紀錄片所以同學和家長先毫無保留,睇完上面明報報道覺得學校的回應真係好差。我未睇過紀錄片,只睇到其他家長之前留言話紀錄片係顯示學校溫情有愛心一面,但睇完明報上面寫阿聆自白覺得學校的回應無情又麻木。最慘仲係喊足五年先可以退出的同學,本來開心的中學生活變成一個噩夢回憶。
‹ 上一主題|下一主題