用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 如果孩子視藝同體育好一般, 派中學好大危機? ...
樓主: mypineapple
go

如果孩子視藝同體育好一般, 派中學好大危機?   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 19-5-29 15:07
我以前讀村校,所以就無操呢啲野,咁我就差過我細佬,所以佢就入好中學。

咁我老公讀APS,佢咪好似你咁操 ...
我一直以為人人小學時都操學能測驗的,直至早2年同其他家長傾,才知道操學能測驗系少數

LeeCC 發表於 19-5-29 14:09
我學校聖經都要呈分

宗教學校多數連宗教科都呈分。

小兒佛教學校,佛學都要呈分。但比重當然不及中美數常

little_yolky 發表於 19-5-29 15:34
我哋X2。呢D搶分學科有乜所謂呢,連阿妹都無問題,我諗呢個世界都唔會有人有問題了
...
我細女就次次考唔好其他科目都好好,上堂也專心,唔知點解聖經就係記唔清楚。好多同學100,佢勉強9字頭。

b3410 發表於 19-5-29 17:09
我細女就次次考唔好其他科目都好好,上堂也專心,唔知點解聖經就係記唔清楚。好多同學100,佢勉 ...

阿妹都攞過100一般佢都96以上,果然天父好關照佢哋

b3410    發表於 19-5-29 17:17

簡單講,唔好只睇主科,有時主科都會失手,音,視太差就會畀人爬頭。有啲同學仔真係副課好差咖!

IloveJJ 發表於 19-5-29 14:39
我唔係認為音視唔重要,所以認為唔應該納入呈分。
我認為中學唔同banding, B1既係程度較高,節奏較快的, ...

如果小朋友係 領悟力高 、記憶力強、 語文水平好、甚至能配合到快節奏、(我個人加上具創作力),那麼又怎會 駕馭唔到 呈分試嘅音樂和視藝呢?
因為視音呈分試實在只係考皮毛基礎,而且老師也有教過,能真正擁有「各方面」band one水平的人,係唔會被呢兩科拉得「太」低。

中英數常「好強」而又被拉「太」低分數,可能
1學生不認真, 但呈分試都不認真去考的態度, 根本就唔係一個band one嘅人。
2如果認真了,都無法在音視上得到平均以上的成績,那麼表示學生在讀書上的 領悟力, 記憶力…無法活用在其他範疇之中,這就要考慮下是否現在所說的「高分低能」。

始终,我和你 界定的band one不一樣。 不過, 幾個月前一個貼可見,同你想法相同的家長都有好多, 雖然各有持份者。但我都經常反思你們的論點。

IloveJJ 發表於 19-5-29 14:39
我唔係認為音視唔重要,所以認為唔應該納入呈分。
我認為中學唔同banding, B1既係程度較高,節奏較快的, ...

我另外所見,
好多社會上一表人才 嘅人 ,喺婚禮上面 都喊苦喊忽地 ,多謝父母當年悉心陪讀、又找最好嘅補習、活動(下删十五分鐘嘅讀白回憶)……才有今天的成就。

咁當然有人變成神人、也有人變成神經。大家都係神,神去邊處,就睇父母的功力 是否恰到好處!

yovin 發表於 19-5-29 23:35
我另外所見,
好多社會上一表人才 嘅人 ,喺婚禮上面 都喊苦喊忽地 ,多謝父母當年悉心陪讀、又找最好嘅補 ...

唔好意思!
tag錯帖, 我係回應緊135樓。

漏左幾句,其實你老公現在都係叻㗎,有樓中產,又可以養起全家(起碼老婆唔冼返工都得),份工好,父妻恩愛,兩個仔又掂……咁仲唔係band one人生?!

另外, 你一個帖話 贊成以前嘅學能測驗, 減少出現錯配。但另一個帖又指出老公因為 操練學能測驗入華英,而造成 唔夠料(即係錯配啦)。即使你反對操練,唔代表 其他人/學校唔會,學能測驗仲易操好多。

我表明唔反對操練,呢個係其中一個方法,我成日話讀書三寶:閱讀+背誦+操練就可以。至於能否把智識和能力運用到生活層面上,而不是「高分低能」,考多幾個不同範疇的術科「 切合程度的基礎範圍 」就高下立見,最多各佔1分。

視艺X3⇒ 畫畫 、雕刻 、模型 各佔1分
音樂X2⇒ 樂器/ 音樂初階知識、唱音(語言的一種) 各佔1分
所以學校嘅呈分試題目 如果年年一樣 就失去咗 考視藝嘅意義。

小乖豬 發表於 19-5-29 15:16
回覆 LeeCC 的帖子

最好有科叫做電玩, 內容係考學生打手機; 又將體育納入呈分X9, 又提高音樂呈分比重至X9. ...

神校 大都有好多年歷史, 點解佢哋仍然會揀一啲 體育出色 但係成績一般嘅學生去入讀?

係因為神校 才有 豐富嘅資源 、師資(教練)、地點, 去集合呢班體育人作為訓練。
就算成績唔係太理想, 都唔應該埋沒佢哋呢方面嘅才華,畀個機會佢哋發展 所長。

其實呢班人 好多都自己知道, 好大可能 中五會被篩走的。 但係仍然為了 得到好嘅訓練 ,所以才入讀。 呢班運動人, 其實網絡好大 亦都搵到錢, 大部份都唔會餓死。

小乖豬 發表於 19-5-29 14:01
回覆 mianyang_99 的帖子

你都有同感? 但無計啦, 遊戲規則係咁玩.

因為你的提問 常識 是否應該乘大一點 而令我作出思考:
我又想到⇒ 常識 係考緊physics chem bio history econ geography
因為以上 始終算係 學術性 選修科,所以 係六個範疇上各佔1分。

以上都係估計出嚟嘅.

yovin 發表於 19-5-30 02:46

因為你的提問 常識 是否應該乘大一點 而令我作出思考:

或者呢個帖中 我嘅言論會得罪好多人, 不過 就令我反思到好多。

起碼 能讓我會諗下 呢個呈分試制度 設計出嚟 的初衷由來, 我相信當初設計 呈分試制度呢班人 都一定係教育界人事和學者,必定有原因和價值。

究竟一間band one學校, 係要培育出一個band one嘅讀書機器? 還是一個擁有各方面band one能力嘅人去 fulfill崗位 建設社會?

我想即使中學畢業後未能入大學取得一張沙纸,都可以活出band one人生。 反之亦然!
如果「band one料」對呢張沙紙的認同係咁耿耿於懷, 出咗嚟社會工作 甚至老咗,都一樣可以讀書進修, 經過社會嘅經驗與磨練,「真係人材」一個學位遲早到手。

這次各位賜教討論, 實在獲益良多!

yovin 發表於 19-5-29 23:23
如果小朋友係 領悟力高 、記憶力強、 語文水平好、甚至能配合到快節奏、(我個人加上具創作力),那麼又怎會 ...

唔係太認同,因為現在是用標準分計而非一個絕對分數計。

音樂藝術講天份比其他要讀的科目為多,沒有天份的人努力下可能只有mean或below mean.  你視藝差可能也有60分?但根據上面提及,below mean可以負分添喎。

而且視藝音樂都做得好=不是高分低能?咁不如加埋EQ, AQ,電腦,家政入評估啦。

視藝和音樂我覺得對呈分名次是有影響 (所以對抽獎階段是有影響), 視乎學生在什麼位置。但對派位結果可以有影響, 也可以沒有影響, 視乎學生選定了什麼學校為目標。
在自行階段,每間學校收生標準都不同, 有的十分注重成績,有的已說明是跟呈分名次計分,
所以作為父母應該早點帶仔女參觀中學, 定下目標, 如果小朋友
真的很鍾意謀學校, 佢地一定會盡力去做, 如果沒盡力, 那是小孩自己的問題,
那沒話說了, 作為父母的我們也盡力了!

whitepurin 發表於 19-5-30 08:30
唔係太認同,因為現在是用標準分計而非一個絕對分數計。

音樂藝術講天份比其他要讀的科目為多,沒有天份 ...

唔係,你調轉左方向

視音好好,但中英數常唔理想,就一定未能設合「高分」呢兩個字。 亦都冇可能入band one。

一個band one學生/人材,如果認真努力,在技能上的 「切合程度基礎入門」,都是可以透過一定學習訓練而達到平均標準,雖然不一定高分,我同意高分靠天份。
所以唔考視藝,呢5分改考家政、电腦、木工、外語、 宗教/攝影…… 我之前D帖都話可以㗎, 咪話咗要視乎社會重視邊一樣 發展囉。
現在視藝如正規地每次考( 畫畫 /雕刻 /模型)、 音樂(笛/唱)⇒即使其中一細項below average,也不會出現災難性失分,係要多樣below average.

要一個真正band one料, 經過簡單學習訓練和努力後連 「切合程度嘅基本入門」都多樣性技能below average, 實在談何容易,才要反思問題。

領悟力高、 記憶力強、 具創造力、 能配合節奏 、高智能人才, 上面呢啲 係唔會樣樣難到佢㗎。

不過, 「唔好掉轉」, 如能夠以上樣樣技能都做得好好就唔代表佢擁有領悟力高、 記憶力強、 具創造力、 能配合節奏、高智能。

簡單說⇒即係我阿爸係好人, 唔代表好人就係我阿爸。 我從來也沒有畫上等號。

hkpapa852 發表於 19-5-28 08:37
呢個係EDB既玩法.

其實用標準分計亦合理, 情況類似接curve
唔覺得咁樣較公平,係平庸化打壓天才

王家爸爸    發表於 19-5-30 10:28

cafeva 發表於 19-5-30 09:44
唔覺得咁樣較公平,係平庸化打壓天才
係標準分之下, 如果學校要區分天才, 其實更易.

只要佢份卷有少量特別深既題目 (只有天才才能應付), 咁基本上攞滿意既只有天才

以標準分去計, 因大部份人都做唔到個幾題, 平均分會低咗, 咁天材攞滿分, 同平均分既分差, 自然比其餘高分既高生高一截, 調整分一樣會高一截

問題只係, 學校是否願意出份咁既卷去專登優待天才學生?

公平與否, 其實亦要睇出卷既人

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-5-30 09:50
係標準分之下, 如果學校要區分天才, 其實更易.

只要佢份卷有少量特別深既題目 (只有天才才能應付), 咁基本 ...
是兩個不同既層面。
學校出卷淺分不出高下,呈分升中就係比高下的事情,係另一種'平庸化'
‹ 上一主題|下一主題