用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 資訊不及經驗 沙田區 觀塘區 中學詳細問答 ...
樓主: natashiaerika
go

資訊不及經驗 沙田區 觀塘區 中學詳細問答   [複製鏈接]

natashiaeriko 發表於 18-12-14 00:27
回覆 miriam 的帖子

我以前間Band1 (樓上有圖喇)同一級讀咗三年就會俾人踢。

逢3進1....B1A學校肯畀逢2進1是偷笑。B1AAA學校唔會留你級,請你自動走唔好霸著個位。感激學校有逢3....但能否進1成疑。

B1A學校,當然每個星期都quiz. 唔係點做B1A?

努力加油。DSE好成績,才能感謝你學校知遇之恩。

回覆樓主

呢位同學,請原諒大人的疑心。
你其實好好彩,起碼你家長support到你轉校,讀直資。憑你之前嘅經歷你都無學壞,還花咁多時間想提醒一眾父母選學校時真係要諗下自己小朋友的能力,可以睇得出你是一個好女仔。之後好好讀書,總有一日會有好成績的。
我都有同事以前在沙田一間Band 5學校畢業,之後都讀到大學,宜家都一樣係專業人士。
所以如果你本身有能力,努力是會有成果的!

猴子爸 發表於 18-12-13 10:24
即是话这位“Natashaerika"假扮自己是中学生,来promote圣道迦南?这间学校没人报名吗?
其实每次见到有学生话自己怎样怎样,我都会很好奇,怎会有学生喜欢蒲EK

唉! 真人真事. 真人係我及我親友仔仔同學.

話說較早前我出過一個 post, 嗰 post 係講屯門某間 Top 4 之內嘅 Band 1 中學, 嗰間中學1年有2單學童自殺新聞報導. 我又"像真度"太高 (驚死啲網友以為我吹水作故仔) 清楚講埋嗰位親戚仔仔同我及C6嘅關係, 亦好清楚講埋佢轉校轉咗元朗某直資嘅校名. 轉接之下上兩星期嗰親戚轉寄 Cap 圖嗰個討論帖內容 whatsapp C6, 親戚話嗰Cap 圖討論帖內容係佢仔仔同學 whatsapp 佢仔仔(討論帖內嘅當事人), 佢仔仔轉寄俾親友, 親友再轉寄問我 C6 點解網上有講佢仔仔嘅野? 我見親友watsapp 即刻 delete 嗰 post.

我當初都無諗過 EK 會有學生入來睇, 亦無諗過會轉轉接接俾讀中學嘅當事人見到. 從此事以後, 為保障私隱亦為免影響當事人 (我C6 及小女除外), 我以後都會用"某" "親友" "X學校" ... 係討論區講野, 網友信唔信自己決定了

小時了了 發表於 18-12-14 09:03

話說較早前我出過一個 post, 嗰 post 係講屯門某間 Top 4 之內 ...
凡是牵涉到人物身份时,虚一点处理时必须的,因为不可能每次都得到当事人许可才讲嚒。。。 只要事情本身是真实,就有参考价值啦。另外,是新帐号,少出帖的话,各位家长都会自己衡量这些帖的真实性。如果是一些老臣子,例如你,hkpapa852, ANchan59等等,讲什么都没人会怀疑啦。

natashiaeriko 發表於 18-12-13 23:04
回覆 hagupit 的帖子

咁當然喇,你地動輒就懷疑人,又要禁言唔比人澄清。
小朋友我支持你, POST 及發言 !
我都想了解下, 當今年輕人 !
不過也要努力做回自己, 比D 實力大人睇, 你是得既
叫他們趺眼鏡,加油 !

話說較早前我出過一個 post, 嗰 post 係講屯門某間 Top 4 之內 ...

對,自殺率現今的確驚人。上年9月兩單沙田中學生危坐事件。一單上左報紙,另一單是沙田龍頭,無上報。

情緒問題好普遍,只係某些學校不幸出左事啫。

醒目開學勳章 王國長老

我知道我囡學校老師有上黎 EK 揾料
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

nicolemummy 發表於 18-12-14 11:09
對,自殺率現今的確驚人。上年9月兩單沙田中學生危坐事件。一單上左報紙,另一單是沙田龍頭,無上報。

情 ...
邊2間???

nicolemummy 發表於 18-12-14 11:09

情 ...

情緒問題係好常見呀。小女讀直資女校,有個幾熟嘅同學仔中一問小女有無“界”手,之後傾訴話佢自己 depression.  社工跟咗兩年,幫唔到,結果讀完 F2轉咗去東九龍直資,希望佢轉咗環境,開開心心。

subb 發表於 18-12-14 11:52
邊2間???

上報個間唔知道,見到體育jacket後面有字的。

至於無上報的,是龍頭,唔再講了。

回覆 subb 的帖子

雖然我覺得我依家依間學校係好但係如果我講好說話就比人當打手
我都係唔發表關於依家呢個學校既野喇

咁我講我見到呢度呢有啲中學既評價與現實不符
我自己住沙田 我都有好多朋友讀沙田中學
我識真正讀緊個啲學校既人 咁我知道個間學校既學生質素
有間大圍既Band1 個啲學生嘅成績同品行根本無Band1
我小學個屆都係啲曳人入 校風同成績都越黎越非常差
我覺得啲人啲行為簡直同Band3無分別 吸煙打架黑社會都有
可能佢地比隔離間學校同化左 識有人讀呢間 本身都ok乖
放飯既時候就識左隔離學校既人 熟咗之後 而家就非常之壞

希望我咁講又唔會比人當係打手去唱衰間學校